Cannot delete watermarks by deleting their watermarks presets in Lightroom Classic preferences

Participant ,
Feb 24, 2021 Feb 24, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I primarily use Lightroom Classic (10.1.1 release) to edit my photos. My iMac Pro computer is running MacOS Catalina, Version 10.15.7.

I often add watermarks to my photos in Lightroom Classic's Develop module. However, I have (had?) a large number of unused watermarks that I want to delete, so I did a Google search and learned that the watermarks can be found by going to: Lightroom Classic -- Preferences -- Presets.

Next I clicked on "Show All Other Lightroom Presets." That took me to a Lightroom folder. I scrolled down to a folder labelled "Watermarks." I opened that folder and saw a complete (long) list of all of my watermarks.

I selected a large group of those watermarks and then selected and clicked on "Move to trash." The selected watermarks disappeared -- or so I thought.

Shortly thereafter, while still in the same editing session, I was about to create a new watermark when I noticed that one of the old watermarks that I thought I had just deleted was still in the list of available watermarks, as were all of the other watermarks that I thought I'd just deleted.

As a test, I tried adding one of these supposedly deleted watermarks to my photo. It was successfully added to the photo.

Why were those watermarks not deleted from Lightroom Classic, even though they no longer appear in the Presets list in the Watermarks folder in Lightroom Classic? Also, how can I actually delete those watermarks?

Thank you.

Jan

TOPICS
How to, Mac, Presets or profiles, Problem or error

Views

34

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Feb 24, 2021 Feb 24, 2021

Copy link to clipboard

Copied

"I often add watermarks to my photos in Lightroom Classic's Develop module."


Can you describe what you did exactly? You cannot add watermarks in the Lightroom develop module, you can only add watermarks on export. So if you see the watermark while you are in the develop module, then it looks like you added such an exported image to the Lightroom catalog again. In that case you cannot remove the watermark anymore, because it has been 'burned into the pixels' of the exported image.

 

-- Johan W. Elzenga

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Feb 24, 2021 Feb 24, 2021

Copy link to clipboard

Copied

After you delete the watermarks using the OS, you have to restart LrC.  LrC doesn't know what you did OUTSIDE of LrC.  They are apparently cached somewhere when the program is running.   

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines