Highlighted

Format of Title changed with version 9.1 ? Bug ?

Explorer ,
Dec 21, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Hello 

as a keen birder, I have a multitude of pictures of birds which I classify by Bird family(as title), bird name(as caption) ,date of picture taken and eventually sequence.

I used to use the EXPORT function and do a rename of the DNG picture into a new Jpeg file name.

As Title I had the format like as example 23.100, which would mean bird#100 out of family #43.

So my resulting new Jpeg file name would be 23.100-birdname,date-sequence.Jpeg.

However with version 9.1 this does not work anymore. ! ( Not sure when the change occured as I went recently from 6.4 standalone- which is OK , to classic 9.1)

The title with such a numerical format is ignored when I edit the Rename Preset like {title}-{caption},{date}-{sequence}.When I leave out title in the previous string, the rename works ( obviously with just caption,date and sequence).

If I leave it in the string, just the first numerical digits before the dot , in the example 23, are shown, without caption, date,sequence !

If I change the title from 23.100 to 23100, then the whole rename is done correctly .

 

Is there a way to force LR to accept titles with numerical format xxx.yyy ? like it was possible before ?

 

I have thousands of pictures thus classified into 200+ bird family folders with pictures in sequence as described above  and I would like to maintain this system which was simple and ran smoothly before.

Booth Lighroom and Windows sort by such a format of filename.

 

What are my options ?

 

Thank you 

 

Marc 

 

TOPICS
Bug, Feature request, Problem or error

Views

208

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more

Format of Title changed with version 9.1 ? Bug ?

Explorer ,
Dec 21, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Hello 

as a keen birder, I have a multitude of pictures of birds which I classify by Bird family(as title), bird name(as caption) ,date of picture taken and eventually sequence.

I used to use the EXPORT function and do a rename of the DNG picture into a new Jpeg file name.

As Title I had the format like as example 23.100, which would mean bird#100 out of family #43.

So my resulting new Jpeg file name would be 23.100-birdname,date-sequence.Jpeg.

However with version 9.1 this does not work anymore. ! ( Not sure when the change occured as I went recently from 6.4 standalone- which is OK , to classic 9.1)

The title with such a numerical format is ignored when I edit the Rename Preset like {title}-{caption},{date}-{sequence}.When I leave out title in the previous string, the rename works ( obviously with just caption,date and sequence).

If I leave it in the string, just the first numerical digits before the dot , in the example 23, are shown, without caption, date,sequence !

If I change the title from 23.100 to 23100, then the whole rename is done correctly .

 

Is there a way to force LR to accept titles with numerical format xxx.yyy ? like it was possible before ?

 

I have thousands of pictures thus classified into 200+ bird family folders with pictures in sequence as described above  and I would like to maintain this system which was simple and ran smoothly before.

Booth Lighroom and Windows sort by such a format of filename.

 

What are my options ?

 

Thank you 

 

Marc 

 

TOPICS
Bug, Feature request, Problem or error

Views

209

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Dec 21, 2019 0
Most Valuable Participant ,
Dec 21, 2019

Copy link to clipboard

Copied

[Forum software mangled my reply.]

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Dec 21, 2019 0
Explorer ,
Dec 21, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Thank you John

 

This solves my immediate problem - I did not finalize export as long as preview  was wrong.

Thanks for your perseverance 

 

So this is definitely a bug - I hope ADOBE reads community forum and corrects this bug in next release 

 

Best Regards

 

Marc 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Dec 21, 2019 0
Most Valuable Participant ,
Dec 21, 2019

Copy link to clipboard

Copied

[This post contains embedded images that don't appear in email. View the post in your Web browser to see the images.]

 

I tried to follow your steps precisely on my LR 9.1 / Windows 10. I observe different behavior: The preview of the filename shown in the Export window is wrong, but the actual exported filename is correct.

 

Details:

 

I start with this photo:

Untitled.png

 

I do File > Export and select this file renaming template:

Untitled2.png

 

The Export window shows an incorrect preview of the renamed filename:

Untitled3.png

 

But the exported file has the correct filename:

Screen Shot 2019-12-21 at 10.48.10 AM.png

 

[Use the reply button under the first post to ensure replies sort properly.]

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Dec 21, 2019 0
Most Valuable Participant ,
Dec 21, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Adobe wants all bugs reported in the official Adobe feedback forum:

https://feedback.photoshop.com/photoshop_family/categories/photoshop_family_photoshop_lightroom .

 

Product developers read everything posted there but rarely participate here and won't see this thread.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Dec 21, 2019 0
Explorer ,
Dec 22, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Thank you John 

I reported the bug as you recommended and referred to this thread so they can look at your ebedded screenshots which illustrate nicely the issue. Note that the same issue happens with such a format in the caption

 

Thank you for your input 

 

Marc 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Dec 22, 2019 0
Most Valuable Participant ,
Jun 16, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jun 16, 2020 1