GPU Acceleration an Annoyance with NVIDEA in Develop Module when using Crop Overlay LR Classic 9.1

If I enable the graphics processor the Crop Overlay tool becomes stuttering when I resize / move.

Without accelaration it behaves smooth.

My PC is pretty new (6 core Ryzen 5 3,6GHz / 16 GB RAM) and I'm using a Geforce GTX 1660 Super 6GB with Nvidea Studio driver 26.21.14.4166 in 2560x1440 10 bit.

 

This is so annoying that I switch GPU acceleration off although there are functions (zoom in/out) which are clearly accelerated by the GPU.

 

Can you please fix this?

Thanks,
Tom

(LR Classic 9.1, Camera Raw 12.1)

 

{Thread renamed by moderator}

Topics

Feature request, Performance, Windows

Views

73

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn More

GPU Acceleration an Annoyance with NVIDEA in Develop Module when using Crop Overlay LR Classic 9.1

If I enable the graphics processor the Crop Overlay tool becomes stuttering when I resize / move.

Without accelaration it behaves smooth.

My PC is pretty new (6 core Ryzen 5 3,6GHz / 16 GB RAM) and I'm using a Geforce GTX 1660 Super 6GB with Nvidea Studio driver 26.21.14.4166 in 2560x1440 10 bit.

 

This is so annoying that I switch GPU acceleration off although there are functions (zoom in/out) which are clearly accelerated by the GPU.

 

Can you please fix this?

Thanks,
Tom

(LR Classic 9.1, Camera Raw 12.1)

 

{Thread renamed by moderator}

Topics

Feature request, Performance, Windows

Views

74

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn More

Re: GPU Acceleration an Annoyance with NVIDEA in Develop Module when using Crop Overlay

Hi Tom,

Sorry to hear about the performance issues with Lightroom, could you try installing the Nvidia's game ready drivers and let us know if it helps?

You may also try some troubleshooting steps mentioned here and see how it goes: https://helpx.adobe.com/lightroom/kb/lightroom-gpu-faq.html

 

Regards,
Sahil

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn More
Reply
Loading...

Re: GPU Acceleration an Annoyance with NVIDEA in Develop Module when using Crop Overlay

Hi Sahil,

I tried the Game Ready driver and got the same result. It as well doesn't matter whether 10bit or 8 bit colour depth are chosen.

In the meantime I was upgraded to LR Classic 9.2, but same behaviour.

Regards,

Tom

 

@david: My PC was brand new and set up by me - no previous drivers existing

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn More
Reply
Loading...

I'm using a Geforce GTX 1660 Super 6GB with Nvidea Studio...

I'm using a Geforce GTX 1660 Super 6GB with Nvidea Studio driver 26.21.14.4166

So, that would be v441.66, over at NVIDIA the current (Studio) version listed is v442.19

 

Try a clean install of the newer driver. Accomplish a clean as opposed to express just in case some ditrus is hanging around from previous installs (if I remember correctly, choose custom)

 

 

CMP: WIN WS 16GB OS 10; mid 2015 MBPr 15” 16GB MACOS 10.15.3; 4K EXT DSPY
APP: LRC 9.2, PS 21.1; CAM: Canon 5D Mk III, Fuji X-T3; Just another Adobe customer

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn More
Reply
Loading...

Re: GPU Acceleration an Annoyance with NVIDEA in Develop Module when using Crop Overlay LR Classic 9

This is so annoying that I switch GPU acceleration off although there are functions (zoom in/out) which are clearly accelerated by the GPU.

As you are not running the display at 4K or higher, it is likely nothing is gained by use GPU, and in fact things could fail as you have noted.

 

But try the clean install.

 

Oh, and in the preferences for use GPU, if automatic does not lead to acceleration, think hard before forcing issues via custom.

 

 

 

CMP: WIN WS 16GB OS 10; mid 2015 MBPr 15” 16GB MACOS 10.15.3; 4K EXT DSPY
APP: LRC 9.2, PS 21.1; CAM: Canon 5D Mk III, Fuji X-T3; Just another Adobe customer

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn More
Reply
Loading...

Also, no knowledge if you are doing the following. More p...

Also, no knowledge if you are doing the following. More performance can be achieved by the NVIDIA control panel setting described in the link below (not sure if Studio vs Game Ready alters this). Note, also, the results in Lightroom Classic preferences use GPU can change based on this.

 

see: https://www.winhelp.info/boost-lightroom-performance-on-systems-with-nvidia-graphics-chip.html

 

and as you are apparently on Windows OS see tip 8 in: https://au.pcmag.com/windows-10-1/5180/11-tips-to-speed-up-windows-10

 

Neitjer of those two tips should be accomplished on a laptop on battery power as they consume more power.

 

 

CMP: WIN WS 16GB OS 10; mid 2015 MBPr 15” 16GB MACOS 10.15.3; 4K EXT DSPY
APP: LRC 9.2, PS 21.1; CAM: Canon 5D Mk III, Fuji X-T3; Just another Adobe customer

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn More
Reply
Loading...