Installed presets not showing up in Lightroom Classic

Community Beginner ,
Nov 03, 2017 Nov 03, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Hi There!

Today was the first time I bought a developer preset and I just can't get the presets on Lightroom.

In fact, I bought two packages from 2 different developers and none of them showed up on my Lightroom.

Both preset install applications say the installation was completed.

I already closed Lightroom, reopened it, restarted the computer but still nothing new shows up on Lightroom.

I checked the developer preset file and it's empty!

I'm sooooo frustrated. I've been trying to get those presets on Lightroom for 4 hours already!

Please please please help!

 

{Thread title edited by Moderator}

TOPICS
Mac, Presets or profiles

Views

71.5K

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct Answer

Adobe Community Professional , Nov 03, 2017 Nov 03, 2017
Can you try this... Go into Preferences and if the Store Presets is checked as shown, uncheck it, quit and reopen Lr. Let us know if you see your VSCO presets.

Likes

translate

Translate

Translate
Most Valuable Participant ,
Oct 28, 2018 Oct 28, 2018

Copy link to clipboard

Copied

I can see my presets that I've downloaded in lightroom, but when I click on them nothing happens to the picture... I'm so frustrated. I've been trying to fix this issue for hours.. I've updated my computer and lightroom to version 8, and still nothing is working. Please help!!

Make sure you click on the grey triangles next to the preset group names ("folders"), to see the actual presets:

If that doesn't help, please do the menu command Help > System Info and copy the first ten lines here.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 06, 2018 Dec 06, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Hi There

I am having the same issue - I have tried everything stated in this post but cannot import the presets.  When I do, nothing happens.  They are just not added to the Presets Menu.  I have tried adding a new group and importing them then, nothing works.

Lightroom Classic version: 8.0 [ 1193777 ]

License: Creative Cloud

Language setting: en

Operating system: Windows 7  - Business Edition

Version: 6.1.7601

Application architecture: x64

System architecture: x64

Logical processor count: 4

Processor speed: 2.8 GHz

Built-in memory: 16197.9 MB

Please help!

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Most Valuable Participant ,
Dec 07, 2018 Dec 07, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Have you double-checked you are editing a raw file when looking for the presets in the Presets panel? In LR 8, presets with the Treatment & Profile option checked won't show up when editing non-raws (e.g. JPEGs).

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 09, 2018 Dec 09, 2018

Copy link to clipboard

Copied

HI There

I downloaded a few RAW pics to test and it still did not display the presets I have

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Most Valuable Participant ,
Dec 09, 2018 Dec 09, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Upload one of the problem presets to Dropbox or similar and post the sharing link here. We can see if it's the preset itself that's causing the problem or something particular to your LR.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 09, 2018 Dec 09, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Hi John,

I tried double clicking on an lrtemplate file instead of importing it, and it asked if you want to install the template - after selecting yes I couldnt find it so restarted, and it is now displayed under User Presets

Looks like I will be able to get them to work by doing that - thanks for your assistance

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Most Valuable Participant ,
Dec 10, 2018 Dec 10, 2018

Copy link to clipboard

Copied

I tried double clicking on an lrtemplate file instead of importing it

Were you using the command File > Import Develop Profiles And Presets?  There's a bug with trying to use that to import old-format .lrtemplate presets: Lightroom: Import Develop Profiles And Presets doesn't import .lrtemplate presets | Photoshop Family...

Instead, use the "+" menu on the Develop Presets panel to import presets:

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 10, 2018 Dec 10, 2018

Copy link to clipboard

Copied

yes I tried both of those methods and none of them worked for me. Only the double clicking to install worked.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Mar 23, 2021 Mar 23, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I have exactly the same problem and I tried EVERYTHING. my presets don't show up on the presets tab but strangely only a few. not that particular one I had created.

 

before uninstalling  creating ANY preset didn't want to show up even new one created on the panel, but could see clearly all the presets on the local folder ( the correct ones located on the Preference-Preset-Location folder)

 

-uninstall/ install from a clean installation

-new catalog

-import preset

-uncheck the box "Store preset with this catalog"

-restart the app (of course)

-Restart the computer ( in case if it was ..)

-Restore Default Presets

-Restore Local Adjustment Preset (and all the defaults one, Library , Auto , Etc)

 

 

didn't have any problem since I updated the latest version Lightroom Classic 10.2

so I am trying to go back to an earlier version if that new version is simply the problem

 

ANOTHER bug I have noticed that seems to be related is that I could not import in the same way a Color camera Profile. same as the Preset bug it is well located on the folder

 

VERY ANNOYING and lost me 8 hours of my productions... I saw so MANY people are concerned about this same problem with even different versions-and I am not talking about those who set up a wrong setting on Lightroom Classic

 

 

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Oct 16, 2020 Oct 16, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Thank you So much! this solves my problem.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Oct 20, 2019 Oct 20, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Hello I am having trouble and have read this whole forum and still I cannot see my presets. I have Lightroom CC 2015 for Mac. I don't have the 'setting' option in the 'cameraraw' foler. I have tried to drop my presets in almost every preset folder as well as make my own folder up and still nothing. The images are in raw format and the 'store presets in this catalogue' is unclicked. Are there any other options someone could help me with please? I have spent hours trying to figure this out but need help. Screen Shot 2019-10-21 at 10.17.27 AM.pngScreen Shot 2019-10-21 at 10.17.27 AM.png

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 01, 2019 Dec 01, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Melissa did you find the answer you were after? I am exactly the same as you and cannot work out how to get the presets to show up! 

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Mar 29, 2020 Mar 29, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hi Melissa,

 

I am having the same issue. I buy Presets and install them and cant see them or use them. Whats the use. No support from Adobe and no support for the 3rd Parties.
Screen Shot 2020-03-29 at 19.55.43.png

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Advocate ,
Mar 29, 2020 Mar 29, 2020

Copy link to clipboard

Copied

What sort of presets are in the folder "Bodybuilding"? I'm curious about what kind of presets are designed for use on   photos of this particular activity, and not, say, piano playing. Where did you buy them? They are, after all, nothing more than .xmp lists of a bunch of Develop module settings. They are in .xmp, aren't they? Can you please expand the folder view so that we can see the individual preset names?

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Mar 29, 2020 Mar 29, 2020

Copy link to clipboard

Copied

The screen-shot shows you have a 'Group' selected.

What presets are in the Group when you rotate the spinner triangle?

 

 

Regards. My System: Lr-Classic 10.2, Photoshop 22.3, Lightroom 4.2, Windows-10 Nikon DSLR.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Most Valuable Participant ,
Oct 20, 2019 Oct 20, 2019

Copy link to clipboard

Copied

melissav22111038 wrote, "I have Lightroom CC 2015 for Mac. I don't have the 'setting' option in the 'cameraraw' foler. I have tried to drop my presets in almost every preset folder as well as make my own folder up and still nothing."

 

Your screenshots (thanks for posting them!) show the problem -- You're trying to import the "new" .xmp format of presets into an older version, LR CC 2015 (LR 6).  Older versions of LR use the .lrtemplate format, but in LR 7.3, Adobe changed the format to .xmp, which the older versions of LR can't read.  (Versions since 7.3 can read both the old and new formats.)

 

While it's possible to convert the new .xmp format to the old .lrtemplate format, it requires a newer version of LR or Photoshop / Adobe Camera Raw.

 

[Use the reply button under the first post to ensure replies sort properly.]

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Oct 20, 2019 Oct 20, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Hello John, 

Thank you for your reply and helping me out. I am trying to update my 2016 verison of lightroom but I can't see the option where to update my current LR. What will happen with my current catalogue, can I import it to the new version? 

Thank you again. 

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Oct 20, 2019 Oct 20, 2019

Copy link to clipboard

Copied

With a subscription to a Photography Plan- all updates should be done using the Adobe Creative Cloud Desktop App.

Without a subscription (using v6) you cannot use the 'newer' XMP type Presets (as John says- introduced with Classic-v7.3)

An update to Lightroom-Classic v8.4.1 will store a copy of your current Catalog and automatically create an updated version with exactly the same photo data.

Regards. My System: Lr-Classic 10.2, Photoshop 22.3, Lightroom 4.2, Windows-10 Nikon DSLR.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Oct 21, 2019 Oct 21, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Screen Shot 2019-10-22 at 9.34.50 AM.pngScreen Shot 2019-10-22 at 9.35.42 AM.png

 

I have tried to update my LR but it still won't show the presets or give me the 'setting' option in camera raw folder. I have done all relevant updates but I still don't know if I have the latest version of LR or where to go to get the latest one. Is there someone I can call to help me with this further? Is classic better? Not sure why mine is purely stuck on 2015? I am on photography plan. 

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Oct 21, 2019 Oct 21, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Check your computer Operating system specifications. They need to comply with this info to allow you to update-

https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/system-requirements.html

Regards. My System: Lr-Classic 10.2, Photoshop 22.3, Lightroom 4.2, Windows-10 Nikon DSLR.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Most Valuable Participant ,
Dec 01, 2019 Dec 01, 2019

Copy link to clipboard

Copied

"Melissa did you find the answer you were after? I am exactly the same as you and cannot work out how to get the presets to show up!"

 

Have you tried importing the presets using the "+" menu on the Presets panel, as shown in this post:

https://community.adobe.com/t5/lightroom-classic/presets-not-showing-on-lightroom/m-p/9470153#M79295...

 

If that doesn't help, then next steps:

 

- Please copy here the first ten lines from the menu command Help > System Info.

 

- Describe where you got the presets from, whether they end in ".xmp" or ".lrtemplate", and what precise steps you're taking to import them.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Feb 21, 2020 Feb 21, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hello everyone,

I am having exactly the same issues as other users stated earlier. Here are my credentials :

 

Lightroom Classic version: 9.2 [ 202001311240-2d026470 ]
License: Creative Cloud
Language setting: en
Operating system: Mac OS 10
Version: 10.14.6 [18G103]
Application architecture: x64
Logical processor count: 8
Processor speed: 2.5 GHz
SqLite Version: 3.30.1
Built-in memory: 16'384.0 MB
Real memory available to Lightroom: 16'384.0 MB
Real memory used by Lightroom: 1'953.3 MB (11.9%)
Virtual memory used by Lightroom: 9'283.7 MB
Memory cache size: 3.1MB
Internal Camera Raw version: 12.2 [ 384 ]
Maximum thread count used by Camera Raw: 5
Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX,AVX2
Camera Raw virtual memory: 1202MB / 8191MB (14%)
Camera Raw real memory: 1221MB / 16384MB (7%)
Displays: 1) 2880x1800

 

I have imported my VSCO presets in the Develop Presets folder but I cannot see them in the Preset window. Have tried like 5 times, even by un-installing the software but it is just not working. Would be very nice if you could solve my issue.

 

Thanks in advance,

 

Julien

 

Capture d’écran 2020-02-21 à 20.25.08.pngCapture d’écran 2020-02-21 à 20.26.24.pngCapture d’écran 2020-02-21 à 20.24.51.png

 

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Mar 11, 2021 Mar 11, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hi there,

You may have a look at this article to know how you can manage presets in Lightroom Classic: https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/help/develop-module-tools.html#create_and_apply_develop_pr...

Hope this helps.
Regards,
Sahil

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Most Valuable Participant ,
Mar 23, 2021 Mar 23, 2021

Copy link to clipboard

Copied

"I have exactly the same problem and I tried EVERYTHING. my presets don't show up on the presets tab but strangely only a few. not that particular one I had created."

 

@SpecDon , your presets may be referencing non-existent camera profiles (.dcp) or creative profiles (.xmp).  See my reply here for troubleshooting steps:

https://community.adobe.com/t5/lightroom-classic/error-warning-quot-unable-to-import-presets-all-ite... 

 

[Use the blue reply button under the first post to ensure replies sort properly.]

 

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Mar 23, 2021 Mar 23, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Thanks for your reply,

 

the Preset was created from LR directly not from an external source, Profile was the default one "Color". I did check too and is the right profile Default Color

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines