Lightroom 6.14 crashes when trying to delete photos or turn on People mode

Community Beginner ,
Dec 17, 2020 Dec 17, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hi everyone

 

(Yes, that is correct, I'm still using 6.14 as I can't justify a monthly outlay for Lightroom in my current financial circustances)

 

I'm currently trying to make my photo storage more redundant. I used to just store my photos on my Synology NAS but as that didn't provide any actual backup of my images when my laptop decided to die earlier this year I replaced it with a desktop machine (unexpected bills, yay...) with a big HDD to store the photos on and use the NAS properly as a backup.

 

As I also needed to have a good sort out of the images I'd got stored I'm gradually working through my catalog, deleting images and then moving them over to the local drive via Lightroom. This was working well enough until the last few days when Lightroom has started shutting down during the deletion process. Lightroom does delete the files from the NAS but then crashes before removing reference to the images from the catalog, as when I restart Lightroom and go to the folder the images were removed from, Lightroom still shows the previews for them and complains the images can't be found...

 

I've been able to work around this somewhat by right-clicking the folder the files were being deleted from in Lightroom and selecting Synchronise (although this again causes Lightroom to crash) but it's not ideal.

 

Last night also brought to light a new problem in that trying to open the People module also causes Lightroom to crash. That appears to happen regardless of whether the folder I have selected at the time is on the local HDD or on the NAS>

 

This morning I've tried uninstalling Lightroom completely and reinstalling again but this doesn't appear to have helped.

 

Does anyone have any suggestions for what I can do to resolve this?

 

(My system is self-built, Win 10 Pro version 2004 build 19041.685)

TOPICS
Crash or freeze, Windows

Views

1.2K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct Answer

Community Beginner , Dec 19, 2020 Dec 19, 2020
Try running the program in Windows 8 compatibility mode. I was experiencing a crash wehen removing photos and when accessing the People module. Seems to be working again now, fingers crossed.

Likes

Translate

Translate
LEGEND ,
Dec 17, 2020 Dec 17, 2020

Copy link to clipboard

Copied

The problem with 6.14 in people mode has been reported in this forum several times, and there does not appear to be a fix, and it may be that the Lightroom 6.14 license for the people detection algorithm has expired. Search for those threads.

 

As far as the problem moving photos, I have not seen that one reported, but please do search the forums.

 

Nevertheless, the longer you live with old and unsupported software on newer operating systems that it was never designed for, the more of these types of issues you will get. That's life in the world of computers, it affects all old software, not just Lightroom.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Dec 18, 2020 Dec 18, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I am experiencing the same problem. Imediate crash of Lightroom (back to the desktop) when deleteing photos. A some what delayed crash when trying to sync folders. I am saving to an internal secondary drive. Disabling GPU & plug-ins has no effect. I also have reinstalled 6.14 & removed plugins added by PhotoLab & other apps to no avail. This is very frustrating.

I have also tried a different catalog with the same results so i dont think the catalog is the problem. My main catalog was tested by Lightroom upon the new install. I think this may be a Win10 update problem. If I cant sove it I will move on to PhotoLab4 and Affinity Photo. I want to own my software.

 

Lightroom version: 6.14 [ 1149743 ]
License: Perpetual
Language setting: en
Operating system: Windows 10 - Business Edition
Version: 10.0.18363
Application architecture: x64
System architecture: x64
Logical processor count: 8
Processor speed: 3.4 GHz
Built-in memory: 32653.1 MB
Real memory available to Lightroom: 32653.1 MB
Real memory used by Lightroom: 500.3 MB (1.5%)
Virtual memory used by Lightroom: 591.2 MB
GDI objects count: 425
USER objects count: 1223
Process handles count: 1320
Memory cache size: 52.6MB / 7907.2MB (0.7%)
Maximum thread count used by Camera Raw: 5
Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX
Camera Raw virtual memory: 29MB / 16326MB (0%)
System DPI setting: 120 DPI
Desktop composition enabled: Yes
Displays: 1) 2560x1080
Input types: Multitouch: No, Integrated touch: No, Integrated pen: Yes, External touch: No, External pen: Yes, Keyboard: No

Graphics Processor Info:
GeForce GTX 970/PCIe/SSE2

Check OpenGL support: Passed
Vendor: NVIDIA Corporation
Version: 3.3.0 NVIDIA 460.79
Renderer: GeForce GTX 970/PCIe/SSE2
LanguageVersion: 3.30 NVIDIA via Cg compiler


Application folder: E:\Program Files\Adobe\Adobe Lightroom
Library Path: E:\Users\Bob Viviano\My Pictures\Lightroom\Lightroom Catalog.lrcat
Settings Folder: E:\Users\Bob Viviano\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom

Installed Plugins:
1) DxO PhotoLab 4
2) DxO PhotoLab 4 Importer
3) LRHaze

Config.lua flags: None

Adapter #1: Vendor : 10de
Device : 13c2
Subsystem : 85081043
Revision : a1
Video Memory : 4043
Adapter #2: Vendor : 8086
Device : 162
Subsystem : 1621849
Revision : 9
Video Memory : 20
Adapter #3: Vendor : 1414
Device : 8c
Subsystem : 0
Revision : 0
Video Memory : 0
AudioDeviceIOBlockSize: 1024
AudioDeviceName: Speakers (Realtek High Definition Audio)
AudioDeviceNumberOfChannels: 2
AudioDeviceSampleRate: 48000
Build: Uninitialized
Direct2DEnabled: false
GL_ACCUM_ALPHA_BITS: 16
GL_ACCUM_BLUE_BITS: 16
GL_ACCUM_GREEN_BITS: 16
GL_ACCUM_RED_BITS: 16
GL_ALPHA_BITS: 0
GL_BLUE_BITS: 8
GL_DEPTH_BITS: 24
GL_GREEN_BITS: 8
GL_MAX_3D_TEXTURE_SIZE: 2048
GL_MAX_TEXTURE_SIZE: 16384
GL_MAX_TEXTURE_UNITS: 4
GL_MAX_VIEWPORT_DIMS: 16384,16384
GL_RED_BITS: 8
GL_RENDERER: GeForce GTX 970/PCIe/SSE2
GL_SHADING_LANGUAGE_VERSION: 4.60 NVIDIA
GL_STENCIL_BITS: 8
GL_VENDOR: NVIDIA Corporation
GL_VERSION: 4.6.0 NVIDIA 460.79
GPUDeviceEnabled: false
OGLEnabled: true
GL_EXTENSIONS: GL_AMD_multi_draw_indirect GL_AMD_seamless_cubemap_per_texture GL_AMD_vertex_shader_viewport_index GL_AMD_vertex_shader_layer GL_ARB_arrays_of_arrays GL_ARB_base_instance GL_ARB_bindless_texture GL_ARB_blend_func_extended GL_ARB_buffer_storage GL_ARB_clear_buffer_object GL_ARB_clear_texture GL_ARB_clip_control GL_ARB_color_buffer_float GL_ARB_compatibility GL_ARB_compressed_texture_pixel_storage GL_ARB_conservative_depth GL_ARB_compute_shader GL_ARB_compute_variable_group_size GL_ARB_conditional_render_inverted GL_ARB_copy_buffer GL_ARB_copy_image GL_ARB_cull_distance GL_ARB_debug_output GL_ARB_depth_buffer_float GL_ARB_depth_clamp GL_ARB_depth_texture GL_ARB_derivative_control GL_ARB_direct_state_access GL_ARB_draw_buffers GL_ARB_draw_buffers_blend GL_ARB_draw_indirect GL_ARB_draw_elements_base_vertex GL_ARB_draw_instanced GL_ARB_enhanced_layouts GL_ARB_ES2_compatibility GL_ARB_ES3_compatibility GL_ARB_ES3_1_compatibility GL_ARB_ES3_2_compatibility GL_ARB_explicit_attrib_location GL_ARB_explicit_uniform_location GL_ARB_fragment_coord_conventions GL_ARB_fragment_layer_viewport GL_ARB_fragment_program GL_ARB_fragment_program_shadow GL_ARB_fragment_shader GL_ARB_fragment_shader_interlock GL_ARB_framebuffer_no_attachments GL_ARB_framebuffer_object GL_ARB_framebuffer_sRGB GL_ARB_geometry_shader4 GL_ARB_get_program_binary GL_ARB_get_texture_sub_image GL_ARB_gl_spirv GL_ARB_gpu_shader5 GL_ARB_gpu_shader_fp64 GL_ARB_gpu_shader_int64 GL_ARB_half_float_pixel GL_ARB_half_float_vertex GL_ARB_imaging GL_ARB_indirect_parameters GL_ARB_instanced_arrays GL_ARB_internalformat_query GL_ARB_internalformat_query2 GL_ARB_invalidate_subdata GL_ARB_map_buffer_alignment GL_ARB_map_buffer_range GL_ARB_multi_bind GL_ARB_multi_draw_indirect GL_ARB_multisample GL_ARB_multitexture GL_ARB_occlusion_query GL_ARB_occlusion_query2 GL_ARB_parallel_shader_compile GL_ARB_pipeline_statistics_query GL_ARB_pixel_buffer_object GL_ARB_point_parameters GL_ARB_point_sprite GL_ARB_polygon_offset_clamp GL_ARB_post_depth_coverage GL_ARB_program_interface_query GL_ARB_provoking_vertex GL_ARB_query_buffer_object GL_ARB_robust_buffer_access_behavior GL_ARB_robustness GL_ARB_sample_locations GL_ARB_sample_shading GL_ARB_sampler_objects GL_ARB_seamless_cube_map GL_ARB_seamless_cubemap_per_texture GL_ARB_separate_shader_objects GL_ARB_shader_atomic_counter_ops GL_ARB_shader_atomic_counters GL_ARB_shader_ballot GL_ARB_shader_bit_encoding GL_ARB_shader_clock GL_ARB_shader_draw_parameters GL_ARB_shader_group_vote GL_ARB_shader_image_load_store GL_ARB_shader_image_size GL_ARB_shader_objects GL_ARB_shader_precision GL_ARB_shader_storage_buffer_object GL_ARB_shader_subroutine GL_ARB_shader_texture_image_samples GL_ARB_shader_texture_lod GL_ARB_shading_language_100 GL_ARB_shader_viewport_layer_array GL_ARB_shading_language_420pack GL_ARB_shading_language_include GL_ARB_shading_language_packing GL_ARB_shadow GL_ARB_sparse_buffer GL_ARB_sparse_texture GL_ARB_sparse_texture2 GL_ARB_sparse_texture_clamp GL_ARB_spirv_extensions GL_ARB_stencil_texturing GL_ARB_sync GL_ARB_tessellation_shader GL_ARB_texture_barrier GL_ARB_texture_border_clamp GL_ARB_texture_buffer_object GL_ARB_texture_buffer_object_rgb32 GL_ARB_texture_buffer_range GL_ARB_texture_compression GL_ARB_texture_compression_bptc GL_ARB_texture_compression_rgtc GL_ARB_texture_cube_map GL_ARB_texture_cube_map_array GL_ARB_texture_env_add GL_ARB_texture_env_combine GL_ARB_texture_env_crossbar GL_ARB_texture_env_dot3 GL_ARB_texture_filter_anisotropic GL_ARB_texture_filter_minmax GL_ARB_texture_float GL_ARB_texture_gather GL_ARB_texture_mirror_clamp_to_edge GL_ARB_texture_mirrored_repeat GL_ARB_texture_multisample GL_ARB_texture_non_power_of_two GL_ARB_texture_query_levels GL_ARB_texture_query_lod GL_ARB_texture_rectangle GL_ARB_texture_rg GL_ARB_texture_rgb10_a2ui GL_ARB_texture_stencil8 GL_ARB_texture_storage GL_ARB_texture_storage_multisample GL_ARB_texture_swizzle GL_ARB_texture_view GL_ARB_timer_query GL_ARB_transform_feedback2 GL_ARB_transform_feedback3 GL_ARB_transform_feedback_instanced GL_ARB_transform_feedback_overflow_query GL_ARB_transpose_matrix GL_ARB_uniform_buffer_object GL_ARB_vertex_array_bgra GL_ARB_vertex_array_object GL_ARB_vertex_attrib_64bit GL_ARB_vertex_attrib_binding GL_ARB_vertex_buffer_object GL_ARB_vertex_program GL_ARB_vertex_shader GL_ARB_vertex_type_10f_11f_11f_rev GL_ARB_vertex_type_2_10_10_10_rev GL_ARB_viewport_array GL_ARB_window_pos GL_ATI_draw_buffers GL_ATI_texture_float GL_ATI_texture_mirror_once GL_S3_s3tc GL_EXT_texture_env_add GL_EXT_abgr GL_EXT_bgra GL_EXT_bindable_uniform GL_EXT_blend_color GL_EXT_blend_equation_separate GL_EXT_blend_func_separate GL_EXT_blend_minmax GL_EXT_blend_subtract GL_EXT_compiled_vertex_array GL_EXT_Cg_shader GL_EXT_depth_bounds_test GL_EXT_direct_state_access GL_EXT_draw_buffers2 GL_EXT_draw_instanced GL_EXT_draw_range_elements GL_EXT_fog_coord GL_EXT_framebuffer_blit GL_EXT_framebuffer_multisample GL_EXTX_framebuffer_mixed_formats GL_EXT_framebuffer_multisample_blit_scaled GL_EXT_framebuffer_object GL_EXT_framebuffer_sRGB GL_EXT_geometry_shader4 GL_EXT_gpu_program_parameters GL_EXT_gpu_shader4 GL_EXT_multi_draw_arrays GL_EXT_multiview_texture_multisample GL_EXT_multiview_timer_query GL_EXT_packed_depth_stencil GL_EXT_packed_float GL_EXT_packed_pixels GL_EXT_pixel_buffer_object GL_EXT_point_parameters GL_EXT_polygon_offset_clamp GL_EXT_post_depth_coverage GL_EXT_provoking_vertex GL_EXT_raster_multisample GL_EXT_rescale_normal GL_EXT_secondary_color GL_EXT_separate_shader_objects GL_EXT_separate_specular_color GL_EXT_shader_image_load_formatted GL_EXT_shader_image_load_store GL_EXT_shader_integer_mix GL_EXT_shadow_funcs GL_EXT_sparse_texture2 GL_EXT_stencil_two_side GL_EXT_stencil_wrap GL_EXT_texture3D GL_EXT_texture_array GL_EXT_texture_buffer_object GL_EXT_texture_compression_dxt1 GL_EXT_texture_compression_latc GL_EXT_texture_compression_rgtc GL_EXT_texture_compression_s3tc GL_EXT_texture_cube_map GL_EXT_texture_edge_clamp GL_EXT_texture_env_combine GL_EXT_texture_env_dot3 GL_EXT_texture_filter_anisotropic GL_EXT_texture_filter_minmax GL_EXT_texture_integer GL_EXT_texture_lod GL_EXT_texture_lod_bias GL_EXT_texture_mirror_clamp GL_EXT_texture_object GL_EXT_texture_shadow_lod GL_EXT_texture_shared_exponent GL_EXT_texture_sRGB GL_EXT_texture_sRGB_R8 GL_EXT_texture_sRGB_decode GL_EXT_texture_storage GL_EXT_texture_swizzle GL_EXT_timer_query GL_EXT_transform_feedback2 GL_EXT_vertex_array GL_EXT_vertex_array_bgra GL_EXT_vertex_attrib_64bit GL_EXT_window_rectangles GL_EXT_import_sync_object GL_IBM_rasterpos_clip GL_IBM_texture_mirrored_repeat GL_KHR_context_flush_control GL_KHR_debug GL_EXT_memory_object GL_EXT_memory_object_win32 GL_NV_memory_object_sparse GL_EXT_win32_keyed_mutex GL_KHR_parallel_shader_compile GL_KHR_no_error GL_KHR_robust_buffer_access_behavior GL_KHR_robustness GL_EXT_semaphore GL_EXT_semaphore_win32 GL_NV_timeline_semaphore GL_KHR_shader_subgroup GL_KTX_buffer_region GL_NV_alpha_to_coverage_dither_control GL_NV_bindless_multi_draw_indirect GL_NV_bindless_multi_draw_indirect_count GL_NV_bindless_texture GL_NV_blend_equation_advanced GL_NV_blend_equation_advanced_coherent GL_NV_blend_minmax_factor GL_NV_blend_square GL_NV_command_list GL_NV_compute_program5 GL_NV_conditional_render GL_NV_conservative_raster GL_NV_conservative_raster_dilate GL_NV_copy_depth_to_color GL_NV_copy_image GL_NV_depth_buffer_float GL_NV_depth_clamp GL_NV_draw_texture GL_NV_draw_vulkan_image GL_NV_ES1_1_compatibility GL_NV_ES3_1_compatibility GL_NV_explicit_multisample GL_NV_feature_query GL_NV_fence GL_NV_fill_rectangle GL_NV_float_buffer GL_NV_fog_distance GL_NV_fragment_coverage_to_color GL_NV_fragment_program GL_NV_fragment_program_option GL_NV_fragment_program2 GL_NV_fragment_shader_interlock GL_NV_framebuffer_mixed_samples GL_NV_framebuffer_multisample_coverage GL_NV_geometry_shader4 GL_NV_geometry_shader_passthrough GL_NV_gpu_program4 GL_NV_internalformat_sample_query GL_NV_gpu_program4_1 GL_NV_gpu_program5 GL_NV_gpu_program5_mem_extended GL_NV_gpu_program_fp64 GL_NV_gpu_shader5 GL_NV_half_float GL_NV_light_max_exponent GL_NV_memory_attachment GL_NV_multisample_coverage GL_NV_multisample_filter_hint GL_NV_occlusion_query GL_NV_packed_depth_stencil GL_NV_parameter_buffer_object GL_NV_parameter_buffer_object2 GL_NV_path_rendering GL_NV_path_rendering_shared_edge GL_NV_pixel_data_range GL_NV_point_sprite GL_NV_primitive_restart GL_NV_query_resource GL_NV_query_resource_tag GL_NV_register_combiners GL_NV_register_combiners2 GL_NV_sample_locations GL_NV_sample_mask_override_coverage GL_NV_shader_atomic_counters GL_NV_shader_atomic_float GL_NV_shader_atomic_fp16_vector GL_NV_shader_atomic_int64 GL_NV_shader_buffer_load GL_NV_shader_storage_buffer_object GL_NV_shader_subgroup_partitioned GL_NV_texgen_reflection GL_NV_texture_barrier GL_NV_texture_compression_vtc GL_NV_texture_env_combine4 GL_NV_texture_multisample GL_NV_texture_rectangle GL_NV_texture_rectangle_compressed GL_NV_texture_shader GL_NV_texture_shader2 GL_NV_texture_shader3 GL_NV_transform_feedback GL_NV_transform_feedback2 GL_NV_uniform_buffer_unified_memory GL_NV_vertex_array_range GL_NV_vertex_array_range2 GL_NV_vertex_attrib_integer_64bit GL_NV_vertex_buffer_unified_memory GL_NV_vertex_program GL_NV_vertex_program1_1 GL_NV_vertex_program2 GL_NV_vertex_program2_option GL_NV_vertex_program3 GL_NV_viewport_array2 GL_NV_viewport_swizzle GL_NVX_conditional_render GL_NVX_linked_gpu_multicast GL_NV_gpu_multicast GL_NVX_gpu_multicast2 GL_NVX_progress_fence GL_NVX_gpu_memory_info GL_NVX_multigpu_info GL_NVX_nvenc_interop GL_NV_shader_thread_group GL_NV_shader_thread_shuffle GL_KHR_blend_equation_advanced GL_KHR_blend_equation_advanced_coherent GL_OVR_multiview GL_OVR_multiview2 GL_SGIS_generate_mipmap GL_SGIS_texture_lod GL_SGIX_depth_texture GL_SGIX_shadow GL_SUN_slice_accum GL_WIN_swap_hint WGL_EXT_swap_control

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Dec 18, 2020 Dec 18, 2020

Copy link to clipboard

Copied

This is the error message I get in event viewer when Lightroom crashes upon deleting a photo.

This is from the application section:

 

Log Name:      Application

Source:        Application Error

Date:          12/18/2020 1:44:10 PM

Event ID:      1000

Task Category: (100)

Level:         Error

Keywords:      Classic

User:          N/A

Computer:      BobsDesktopPC

Description:

Faulting application name: Microsoft.Photos.exe, version: 2020.20110.11001.0, time stamp: 0x5fac1c27

Faulting module name: twinapi.appcore.dll, version: 10.0.18362.1171, time stamp: 0x3e66f34f

Exception code: 0xc000027b

Fault offset: 0x00000000000d65d8

Faulting process id: 0x27d0

Faulting application start time: 0x01d6d57211d4ccf9

Faulting application path: E:\Program Files\WindowsApps\Microsoft.Windows.Photos_2020.20110.11001.0_x64__8wekyb3d8bbwe\Microsoft.Photos.exe

Faulting module path: E:\WINDOWS\SYSTEM32\twinapi.appcore.dll

Report Id: ebc07013-fa85-4504-ade6-10526f8ff80b

Faulting package full name: Microsoft.Windows.Photos_2020.20110.11001.0_x64__8wekyb3d8bbwe

Faulting package-relative application ID: App

Event Xml:

<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">

  <System>

    <Provider Name="Application Error" />

    <EventID Qualifiers="0">1000</EventID>

    <Level>2</Level>

    <Task>100</Task>

    <Keywords>0x80000000000000</Keywords>

    <TimeCreated SystemTime="2020-12-18T19:44:10.222482000Z" />

    <EventRecordID>47831</EventRecordID>

    <Channel>Application</Channel>

    <Computer>BobsDesktopPC</Computer>

    <Security />

  </System>

  <EventData>

    <Data>Microsoft.Photos.exe</Data>

    <Data>2020.20110.11001.0</Data>

    <Data>5fac1c27</Data>

    <Data>twinapi.appcore.dll</Data>

    <Data>10.0.18362.1171</Data>

    <Data>3e66f34f</Data>

    <Data>c000027b</Data>

    <Data>00000000000d65d8</Data>

    <Data>27d0</Data>

    <Data>01d6d57211d4ccf9</Data>

    <Data>E:\Program Files\WindowsApps\Microsoft.Windows.Photos_2020.20110.11001.0_x64__8wekyb3d8bbwe\Microsoft.Photos.exe</Data>

    <Data>E:\WINDOWS\SYSTEM32\twinapi.appcore.dll</Data>

    <Data>ebc07013-fa85-4504-ade6-10526f8ff80b</Data>

    <Data>Microsoft.Windows.Photos_2020.20110.11001.0_x64__8wekyb3d8bbwe</Data>

    <Data>App</Data>

  </EventData>

</Event>

 

Some times this one too:

 

Log Name:      Application

Source:        ESENT

Date:          12/18/2020 1:03:06 PM

Event ID:      455

Task Category: Logging/Recovery

Level:         Error

Keywords:      Classic

User:          N/A

Computer:      BobsDesktopPC

Description:

svchost (16448,R,98) TILEREPOSITORYS-1-5-18: Error -1023 (0xfffffc01) occurred while opening logfile E:\WINDOWS\system32\config\systemprofile\AppData\Local\TileDataLayer\Database\EDB.log.

Event Xml:

<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">

  <System>

    <Provider Name="ESENT" />

    <EventID Qualifiers="0">455</EventID>

    <Level>2</Level>

    <Task>3</Task>

    <Keywords>0x80000000000000</Keywords>

    <TimeCreated SystemTime="2020-12-18T19:03:06.360718100Z" />

    <EventRecordID>47828</EventRecordID>

    <Channel>Application</Channel>

    <Computer>BobsDesktopPC</Computer>

    <Security />

  </System>

  <EventData>

    <Data>svchost</Data>

    <Data>16448,R,98</Data>

    <Data>TILEREPOSITORYS-1-5-18: </Data>

    <Data>E:\WINDOWS\system32\config\systemprofile\AppData\Local\TileDataLayer\Database\EDB.log</Data>

    <Data>-1023 (0xfffffc01)</Data>

  </EventData>

</Event>

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Dec 18, 2020 Dec 18, 2020

Copy link to clipboard

Copied

@robertv67399665says:

"I am experiencing the same problem."

 

Then please read the answer I gave above.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Dec 19, 2020 Dec 19, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Try running the program in Windows 8 compatibility mode. I was experiencing a crash wehen removing photos and when accessing the People module. Seems to be working again now, fingers crossed.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Dec 19, 2020 Dec 19, 2020

Copy link to clipboard

Copied

garethb545554_0-1608369704030.png

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Feb 03, 2021 Feb 03, 2021

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Hello Gareth,

Where do I find the Adobe Loghtroom Propertes panel, I am usig 6.14

I can only see Preferences under the EDIT menu.

My Lightroom crashes when i try to remove folders.

Thank you.

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 19, 2020 Dec 19, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I can confirm that this worked for me, setting Windows 8 compatibility mode.

Also (seen on a different forum), running as Administrator also let me work without crashing, but that's not good practice.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Dec 19, 2020 Dec 19, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Thanks garethb545554, have tried that myself and that appears to be working for deleting files and the People module not crashing when I go into it (although as the face recognition feature appears to have expired from what I've now read elsewhere, I'm not sure there's going to be any point going into the People module...)

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Dec 19, 2020 Dec 19, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Windows 8 compatability mode worked for too!

No problems deleting or syncing new photos to folder.

Thank you SO much!!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 22, 2020 Dec 22, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Thanks so much, this worked for me too!
(Also still on 6.14 for the same reasons.)

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 19, 2020 Dec 19, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I have the same issue with Lightroom 6.14 crashing on "delete photo".  I've tried re-installing Lightroom, removing all extensions and plug-ins, etc. without success.  I'm running macOS Mojave 10.14.6 - the last version that supports 32-bit applications - so I doubt it's a Windows-only problem.  I've double-checked for the correct file and folder permissions, so that doesn't seem to be the cause of the crash.  And, I've verified that Lightroom 6.14 has the proper permissions to access any file or folder location on the drive where the photos, the Lightroom catalog, and the Lightroom application reside.  This problem is occurring on two different machines, both running fresh installations of macOS Mojave and Lightroom 6.14. Any ideas towards a solution would be greatly appreciated. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Dec 24, 2020 Dec 24, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 27, 2020 Dec 27, 2020

Copy link to clipboard

Copied

My lightroom 6.14 crashes as I delete or remove 2 specific photos. My gut feeling is that this is simply a bug. I had an active HDR creation in progres and while I was waiting, I decided to delete a photo. LR crashed. After that there are two photos that I cannot delete or simply remove from the catalog (i.e. without touching the picture on disk). If I export the lightroom folder as a catalog and try to delete or remove the two files from this catalog the error persists, which tells me the error is persisted in SQLite (assuming LR does not persist state anywhere else). Deleting or removing other pictures works fine even after this crash. This error occured today 27th of december 2020 at 8PM CET. 

 

Note: I have experianced problems before when being active during panorama or HDR creation. Not very common but it has happened. The issues have not persisted though. Not to say that this problem was created by the HDR-delete combo. The problem might have occurred long before. If I don't touch these photos it works fine.

 

I do not utilise the map or facial recognition features that from the link in the previous response clearly has stopped working due to licensing. I have a hard time accepting that deletion should be licensed and stop working as a result. In addition, if it was licensing I would assume all deletions to stop working. 

 

I'm working on Windows 10 and have done so for years. My machine is dedicated to photography so I don't install anything that is not related to photography. 

 

I'm putting my money on this being a bug that is persisted in SQLite, i.e. the SQLite structures are broken. (Note: I always take a backup as I close and as I do I perform an integrity check and optimize - so this integrity check does not spot the problem if I'm right). Is there a way to get Adobe to look at a small exported catalog that has this problem? 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Dec 27, 2020 Dec 27, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Does the above suggestion for Win8 compatibility mode help?

 

Given that LR 6.14 is four major versions old, there will never be any fixes for it. However, if you post your info to the "feedback" forum, any problems and fixes might be addressed in version 10.2 or higher.

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 28, 2020 Dec 28, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Thank you for responding.

 

I understand that the program version is old. I have a hard time seeing that Windows 8 compatibility mode would fix anything that only applies to deleting 2 specific photos. For the past days I have deleted more than 1000 pictures from recent photoshoots. As I describe above I got this problem deleting whilst creating HDRs. I can still delete other photos.

 

I can see two potential reasons for this behavior; 1) Something has gone wrong and persisted itself in the catalog (SQLite). 2) Some issue with the disk. I have however checked the disk and found no error.

 

I will dig deeper today but since a catalog export of one LR folder containing the problematic photos persists the problem EVEN if I only choose to remove the photo from the catalog it smells like the first option.

 

What do you mean by problems might have been addressed in version 10.2 or higher? Do you mean that by posting to the feedback forum, I would be able to get a receipt on  that it is a known bug that has been fixed, but I would not be able to take advantage of the fix since my program is to old?

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Dec 28, 2020 Dec 28, 2020

Copy link to clipboard

Copied

While you can post problems with 6.14 in the feedback forum, you will not hear back from Adobe on this matter, because Lightroom 6.14 is unsupported. It will not ever be fixed, Adobe won't even bother to acknowledge your post or investigate to confirm that you have found an actual bug — that's what "unsupported" means. In other words, you are wasting your time posting your 6.14 bug.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 28, 2020 Dec 28, 2020

Copy link to clipboard

Copied

If anyone is interested I know what this is all about. It is actually the licensing on face recognition. I normally don't use neither this nor the map functionality. Map because I don't have GPS coordinates built in and face since I found it way to slow (and my computer is fast), in addition I had already started tagging people manually before this feature and it does not really take that much time.

 

Anyhow, the photos from this summer that I was tidying up carried face recognition regions. I can now recall having tried it again only to come to the same conclusion. Not worth it. On my backup from before having tried this I can still delete, but the backup after crashes on delete. Looking in windows event log on program error it does indicate the face recognistion dll.

 

If I remove the region LR crashes but as I relaunch the region is gone. I can now delete the foto without crashing. I don't have a lot of such regions in my fairly big catalog but it is still quite a few since it is big and I did evaluate as I upgraded to LR6. The question then becomes:

  1. Does anyone know of an efficient way of removing these face regions?
  2. Or can the feature be totally turned off? I don't have the automatic facial detection on, which is why I have few of these, but the dll is obviously called on a photo by photo bases that has facial regions associated with it.
  3. A separet SQLite utility tool from Adobe that removes these regions from my catalog?
  4. A replacement dll that does no harm but does not support facial recognition would also work.

 

Is there any way to communicate with Adobe about this? It should be fairly simple if you know the db schema to create a small utility to clean this out.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Dec 28, 2020 Dec 28, 2020

Copy link to clipboard

Copied

@LN66 

Check this thread for a couple workarounds to allow you to delete the face locations.

 

https://feedback.photoshop.com/conversations/lightroom-classic/lightroom-classic-v610-crashes-in-the...

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Dec 28, 2020 Dec 28, 2020

Copy link to clipboard

Copied

“Is there any way to communicate with Adobe about this? It should be fairly simple if you know the db schema to create a small utility to clean this out.”


Adobe isn't going to do this. Lightroom 6 is completely unsupported, Adobe will not spend a single minute of effort on Lightroom 6.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Dec 28, 2020 Dec 28, 2020

Copy link to clipboard

Copied

from LN66

 

 

Is there any way to communicate with Adobe about this? It should be fairly simple if you know the db schema to create a small utility to clean this out.

 

When you go to the official feedback site, and look at the discusssion on this. Adobe appears to have an official response that basicly says go pound sand.

 

That from:

https://feedback.photoshop.com/conversations/lightroom-classic/lightroom-classic-v610-crashes-in-the...

 

Official Solution

Rikk


Adobe Administrator
 • 
8.9K Messages
 • 
125.2K Points
11 days ago
Please see: https://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2017/12/6-14-now-available-last-perpetual-update-of-lightroom.html 
Unfortunately, this product will receive no additional updates. 
Lightroom Classic is currently version 10.1 and available as an upgrade. 
(edited)
Adobe Photography Products
Quality Engineering - Customer Advocacy

 

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jan 03, 2021 Jan 03, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Try to change your system date, last year for instance. Everything works then. It's an obvious obsolescence program. They need to be prosecute for that

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jan 04, 2021 Jan 04, 2021

Copy link to clipboard

Copied

here's an applescript that works on big sur

on run {input, parameters}
	
	set ntpdPID to do shell script "systemsetup -getusingnetworktime; exit 0" with administrator privileges
	if ntpdPID is "Network Time: On" then
		do shell script "systemsetup -setusingnetworktime off" with administrator privileges
		do shell script "systemsetup -setdate '01:01:2020' -settime '12:00:00'" with administrator privileges
	else
		do shell script "systemsetup -setusingnetworktime on" with administrator privileges
	end if

	
	tell application "Finder"
    	activate application "Adobe Lightroom"
	end tell
	
	delay 10
	
	do shell script "systemsetup -setusingnetworktime on" with administrator privileges
	
	return input
end run

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines