Lightroom classic 10.1.1 crashes due to "EXCEPTION_ACCESS_VIOLATION" on Windows 10

Community Beginner ,
Jan 22, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hi everyone,

when lauching lightroom 10.1.1 I have the following message:
see 'error.jpg' in attachment.
After deactivate the graphics card in the device manager, lightroom starts normally. When I reactivate the card the problem occurs.
Here is LR's error report:
See 'Report_Error.pdf' in attachment.
Here is my configuration:
Windows 10 Professional ver. 19042.746
Intel I7-8700k 32Gb ram
Nvidia geforce RTX 2080 SUPER 8Gb with driver up to date.
 
Any ideas.
Thank you
 
 
{Thread title edited by moderator}
 
TOPICS
Problem or error

Views

162

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Adobe Employee ,
Jan 22, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hi,

 

We're sorry about the trouble with Lightroom Classic. Would you mind checking if you're using the game ready drivers of the studio drivers? As per the report you've shared the drivers date seems to be from December 2020 & Nvidia seems to have released an update in Jan 2021 which you can check out on their website.

You can also try uninstalling the drivers completely & then re-installing them to check if that helps.

 

If the issue persists, you can try to reset the preferences of Lightroom using the steps mentioned here: https://adobe.ly/2JSym5e

Please backup your presets prior to resetting the preferences.

 

Let us know how it goes!

Regards,

Nikunj

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Community Beginner ,
Jan 22, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hi,

 

Thank you for your quick response.

I have tried both versions of the nvidia driver and restart pc with no results.

Also tried reset preferences with no results.

Also tried uninstall then reinstall LrC with no results.

I'll try to completely uninstall then reinstall the nvidia driver.

To be continued next season...

 

Regards.

Jean-Luc

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
LEGEND ,
Jan 22, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Please do not attach files. Most members absolutely refuse to open attachments. It is a trust issue. Instead use the Insert Photo button. 

 

CreateAPost.png

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
LEGEND ,
Jan 22, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Actually, in the case of a Crash Report, copy and paste that into a reply, that way members can copy and paste lines as to do a search.

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
LEGEND ,
Jan 22, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Ok, so I looked. Pertinent parts in the Crash Report:

 

<crash exception="EXCEPTION_ACCESS_VIOLATION" exceptionCode="0xc0000005"
instruction="0x00007FFE58D7BEE7">

 

and 

 

<stackStatement index="0" address="0x00007FFE58D7BEE7"
symbolname="NVENCODEAPI_Thunk"/>

 

Google on:

0xc0000005

and

NVENCODEAPI Thunk

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
LEGEND ,
Jan 22, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Please post your System Information as Lightroom Classic (LrC) reports it. In LrC click on Help, then System Info, then Copy. Paste that information into a reply. Please present all information from first line down to and including Plug-in Info. Info after Plug-in info can be cut as that is just so much dead space to us non-Techs.

GoldingD_0-1611334163430.jpeg

 

GoldingD_1-1611334163432.png

 

GoldingD_2-1611334163433.png

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Community Beginner ,
Jan 22, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Here is the system info :

 

Version Lightroom Classic: 10.1.1 [ 202101041610-8c69aa4e ]
Licence: Creative Cloud
Paramètre de langue: fr
Système d'exploitation : Windows 10 - Business Edition
Version : 10.0.19042
Architecture de l'application : x64
Architecture du système : x64
Nombre de processeurs logiques: 12
Vitesse du processeur : 3,6 Ghz
Version SQLite: 3.30.1
Mémoire intégrée : 32692,3 Mo
Mémoire réelle disponible pour Lightroom : 32692,3 Mo
Mémoire réelle utilisée par Lightroom : 2342,3 Mo (7,1%)
Mémoire virtuelle utilisée par Lightroom : 2452,3 Mo
Nombre d'objets GDI : 745
Nombre d'objets utilisateur : 2018
Nombre de processus gérés : 1903
Taille de la mémoire cache : 0,0Mo
Version interne de Camera Raw: 13.1 [ 658 ]
Nombre maximal de liens utilisé par Camera Raw : 5
Optimisation SIMD de Camera Raw : SSE2,AVX,AVX2
Mémoire virtuelle de Camera Raw: 625Mo / 16346Mo (3%)
Mémoire réelle de Camera Raw: 632Mo / 32692Mo (1%)
Paramètre PPP du système : 192 PPP (mode haute résolution)
Composition sur le Bureau activée: Oui
Affichages : 1) 3840x2160
Types d'entrée: Tactile multipoint : Non, Tactile intégré : Non, Plume intégrée : Non, Tactile externe : Non, Plume externe : Non, Clavier : Non

Informations relatives au processeur graphique :
DirectX: NVIDIA GeForce RTX 2080 SUPER (27.21.14.6089)

 

Dossier de l'application : C:\Program Files\Adobe\Adobe Lightroom Classic
Chemin d'accès à la bibliothèque : C:\Users\Win\Pictures\Lightroom\Lightroom Catalog.lrcat
Dossier des paramètres : C:\Users\Win\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom

Modules installés :
1) Adobe Stock
2) DxO PhotoLab 4
3) DxO PhotoLab 4 Importer
4) Facebook
5) Flickr
6) Module externe de prise de vue en mode connecté Nikon

Marqueurs Config.lua: None

Adaptateur n° 1: Fournisseur : 1414
Appareil : 8c
Sous-système : 0
Révision : 0
Mémoire vidéo : 0
Adaptateur n° 2: Fournisseur : 1414
Appareil : 8c
Sous-système : 0
Révision : 0
Mémoire vidéo : 0
AudioDeviceIOBlockSize: 1024
AudioDeviceName: Haut-parleurs (High Definition Audio Device)
AudioDeviceNumberOfChannels: 2
AudioDeviceSampleRate: 48000
Build: LR5x64
Direct2DEnabled: true
Direct2DPresent: true
GPUDeviceEnabled: false
OGLEnabled: false

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
LEGEND ,
Jan 23, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Roll Back your LrC back to v10.0. Mostly a massive MAC issue, a couple of Windows members with LrC v10.1 issues

(and v10.1.1 only fixed one problem)

 

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Community Beginner ,
Jan 23, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hi,

 

Same message with LrC 10.0

Also I have uninstall the update 20H2 of windows 10 with same results.

Also uninstall completely and reinstall nvidia drivers with same results.

I have launch LrC (with display card disable of course) and create a new catalog with the hope that maybe there was a bug in the catalog but that's not the problem.

very disappointing with this message...

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
LEGEND ,
Jan 23, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Try posting over at the official feedback site, where actual Adobe Techs respond

 

https://feedback.photoshop.com/topics/lightroom-classic/5f5f2093785c1f1e6cc40872?cType=PROBLEM&page=...

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
jean-luc0D45 AUTHOR LATEST
Community Beginner ,
Jan 25, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hi,

 

Solved by an older driver of december 2020 (457.51 for users who have the same problem).

 

Thank to all.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more