Highlighted

Lightroom classic crashes at launch

New Here ,
May 14, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hi,

Whenever I open Lightroom classic it crashes after about a minute of runtime. I have tried to disable GPU at startup, reinstalled the app, opening and creating other catalouges, updtaing my graphics card, but nothing seems to help. 

What is strange is that this problem only happens sometimes. But when it happens it doesn`t help to restart the computer, I would have to wait a day or two before trying again.

 

I`m running a windows 10 computer and GeForce GTX 960M.

TOPICS
Crash or freeze, Problem or error, Windows

Views

1.0K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more

Lightroom classic crashes at launch

New Here ,
May 14, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hi,

Whenever I open Lightroom classic it crashes after about a minute of runtime. I have tried to disable GPU at startup, reinstalled the app, opening and creating other catalouges, updtaing my graphics card, but nothing seems to help. 

What is strange is that this problem only happens sometimes. But when it happens it doesn`t help to restart the computer, I would have to wait a day or two before trying again.

 

I`m running a windows 10 computer and GeForce GTX 960M.

TOPICS
Crash or freeze, Problem or error, Windows

Views

1.0K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
May 14, 2020 0
Adobe Community Professional ,
May 14, 2020

Copy link to clipboard

Copied

It sounds like there is a  conflict somewhere. Do  you have a virus or backup software running?  If  yes, try disabling or turning it off to see if that  changes Lr behavior. Do  you have other apps like Photoshop that are working without incident?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 14, 2020 0
New Here ,
May 20, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Thanks for the answer!

All of the other Adobe programs runs just fine. It is just with Lightroom i get the error.

Disabling my virus software doesn`t seem to help either.

The program have been running fine for the last week, hence I haven`t checked this thread, but it started to crash again today.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 20, 2020 0
Adobe Community Professional ,
May 20, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 20, 2020 0
Community Beginner ,
May 20, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I have a similar problem.  Lightroom Classic on Windows 10 crashes every time I try to use it. 

 

Launch the program and with no input or interaction, the program crashes within about 2 minutes.  I have verified Windows, graphics drivers and Lightroom are all up to date.  I have uninstalled and reinstalled Lightroom.  I have resest preferences.  I have multiple catalogs and the problem occurs with every catalog.  I have taken the drive with  the catalog and images to another system and the program runs fine.  I have created a new catalog and it still fails. I have disabled virus protection. 

Sometimes, but not every time when I launch with a new blank catalog, Lightroom opens ( in the Library Module ) it opens the application and prompts "import images' but then briefly flashes the opening Lightroom banner ( with the whale) as if it is trying to open another instance of the program.

 

I have been trying to work with Adobe support but after 10 days of effort with many reps I am still dead in the water so I am reaching out to the community.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 20, 2020 0
LEGEND ,
May 20, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Please post your problem seperatly, post your own post. Problems even if they look identical, tend to diverge. Keep it simple.

 

When you post your issue, include the system information as Lightroom reports it.

 

Just another Adobe customer; My Sys; APP: LRC 10.0, PS 22.0; CMP: WIN WS 16GB OS 10 v1909 (18363), mid 2015 MBPr 15” 16GB MACOS 10.15.7; 4K EXT DSPY; CAM: Canon 5D Mk III, Fuji X-T3

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 20, 2020 1
New Here ,
May 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Tried resetting my preferences. LR worked fine for a few days, but started crashing again today.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 23, 2020 0
LEGEND ,
May 20, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Please post your System Information as Lightroom Classic (LRC) reports it. In LRC click on Help, click on System Info, click on Copy. Paste that into a reply. Include all info from first line down to and including plug-in info. Info after plug-in info just takes up space and is gobbledegook to us non programers.

 

Just another Adobe customer; My Sys; APP: LRC 10.0, PS 22.0; CMP: WIN WS 16GB OS 10 v1909 (18363), mid 2015 MBPr 15” 16GB MACOS 10.15.7; 4K EXT DSPY; CAM: Canon 5D Mk III, Fuji X-T3

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 20, 2020 0
LEGEND ,
May 20, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Also, is this a desktop, or a laptop?

 

Just another Adobe customer; My Sys; APP: LRC 10.0, PS 22.0; CMP: WIN WS 16GB OS 10 v1909 (18363), mid 2015 MBPr 15” 16GB MACOS 10.15.7; 4K EXT DSPY; CAM: Canon 5D Mk III, Fuji X-T3

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 20, 2020 0
New Here ,
May 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hi,

I`m running it on a laptop.

Copied mye system information.

 

Lightroom Classic version: 9.2.1 [ 202004070813-7699d98a ]
License: Creative Cloud
Language setting: en
Operating system: Windows 10 - Home Premium Edition
Version: 10.0.18362
Application architecture: x64
System architecture: x64
Logical processor count: 8
Processor speed: 2,5 GHz
SqLite Version: 3.30.1
Built-in memory: 16273,7 MB
Real memory available to Lightroom: 16273,7 MB
Real memory used by Lightroom: 2730,3 MB (16,7%)
Virtual memory used by Lightroom: 3331,6 MB
GDI objects count: 661
USER objects count: 2097
Process handles count: 2020
Memory cache size: 30,8MB
Internal Camera Raw version: 12.2.1 [ 415 ]
Maximum thread count used by Camera Raw: 5
Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX,AVX2
Camera Raw virtual memory: 1711MB / 8136MB (21%)
Camera Raw real memory: 1842MB / 16273MB (11%)
System DPI setting: 120 DPI
Desktop composition enabled: Yes
Displays: 1) 1920x1080
Input types: Multitouch: No, Integrated touch: No, Integrated pen: No, External touch: No, External pen: No, Keyboard: No

Graphics Processor Info:
DirectX: NVIDIA GeForce GTX 960M (26.21.14.4587)

 

Application folder: C:\Program Files\Adobe\Adobe Lightroom Classic
Library Path: G:\LR\lightroom catalog 3\Lightroom catalog 3\Lightroom catalog 3.lrcat
Settings Folder: C:\Users\gudel\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom

Installed Plugins:
1) AdobeStock
2) Facebook
3) Flickr
4) Nikon Tether Plugin

 

Hopefully there is something usefull information to run LR more smoothly in here. 

 

Just a thought, would helt to factory reset my laptop, and re-install my programs?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 23, 2020 0
LEGEND ,
May 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Nothing stands out in your sys info as an issue.

 

Just another Adobe customer; My Sys; APP: LRC 10.0, PS 22.0; CMP: WIN WS 16GB OS 10 v1909 (18363), mid 2015 MBPr 15” 16GB MACOS 10.15.7; 4K EXT DSPY; CAM: Canon 5D Mk III, Fuji X-T3

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 23, 2020 0
LEGEND ,
May 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Something, if enabled, to undo

 

As you are running a NVIDIA GPU you may have accomplished the tip in the link below. But the tip causes an increase on power consumption and as such may be something to not accomplish on a laptop, could cause overheating. Are your fans going crazy fast? 

 

https://www.winhelp.info/boost-lightroom-performance-on-systems-with-nvidia-graphics-chip.html

 

Just another Adobe customer; My Sys; APP: LRC 10.0, PS 22.0; CMP: WIN WS 16GB OS 10 v1909 (18363), mid 2015 MBPr 15” 16GB MACOS 10.15.7; 4K EXT DSPY; CAM: Canon 5D Mk III, Fuji X-T3

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 23, 2020 0