Lightroom Classic Missing Some Syncs from LR Mobile

Explorer ,
Apr 20, 2021 Apr 20, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I have experienced instances with four albums now where some actions done to pics in LR Mobile on my iPad are not fully synced back to Lightroom Classic.  Here's the workflow and what has happened:

 

1) Pics initially imported from D850 to Lightroom Classic.

2) Collections created in LR Classic and set to sync to Lightroom.

3) Albums with all pics appear on iPad in LR as they should (as well as iPhone, cloud etc.).

4) Albums are reviewed on iPad with certain pics flagged and/or star rated.

5) LR iPad, LR iPhone, LR desktop (not Classic, the other one) and lightroom.adobe.com are all perfectly in sync right down to the pick, ratings, etc.

5) The problem is that some of the flags and ratings changes properly sync back to Classic and some do not.  I can't really see a pattern.  Edits however done in LR mobile appear to sync but I only tested a few.

 

This is a huge problem because now Classic is out of sync with the client's selection made on the iPad.  I do this a lot and have never had this problem until a week or so ago.

 

Is this a new known issue?  How can it be fixed/re-synced?

TOPICS
Bug, Problem or error, Sync

Views

233

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Apr 23, 2021 Apr 23, 2021

Copy link to clipboard

Copied

1) though 4) √

5 - are you using both Lr and Lr Classic on your desktop? If yes Why? Are you using both with the same Adobe ID? Just to be clear, you are importing images into both apps? Why are you making synced collections in Classic? If you're using Lr the images will already be in the Lr ecosystem and you wouldn't need to make synced collections in Classic.

 

I did test flagging and rating images from lightroom.adobe.com and see it syncing back to Classic as expected.

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Apr 23, 2021 Apr 23, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Thanks for the response and great questions.  I should have been more clear.  On item 5 that you asked about, I only used LR desktop to verify that all the cloud based apps (LR, LR iPhone, LR iPad) were still in sync.  I don't use LR other than maybe to share a collection, etc.  I do all the heavy lifting in LR Classic on my Windows desktop but use the iPad extensively for flagging/rating etc. and client review.

 

I too did some testing, mostly on the iPad and those flags, ratings and edits done on the iPad did transfer back to the LR Classic desktop.  However, as an example, in a shoot last weekend where the client reviewed approximately 800 images on the iPad and did a series of passes where they flagged and then rated, those flags and ratings only made it back to the LR Classic versions about 70-75% of the time.  I could not see a patter either.  I was very hesitant to follow any troubleshooting I had seen online until I got some hits on this post and some fresh thoughts.

 

This flagging, picking and cropping in some cases on the iPad is a huge part of my workflow.  I do lots of different shooting but my biggest volume comes from high school football.  I'll shoot a couple of thousand images on a Friday night, import them into LR Classic, build a synced collection and then use the iPad to fly through the pics, flagging and rating and then cropping the flagged ones.  I then finalize post on LR Classic.  Works like a charm.  However, if I can't rely on those flags being 100% back to the desktop version, I'm dead in the water on that workflow.  Thanks again!  Thoughts?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Apr 23, 2021 Apr 23, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Was this a one-time event with the flags not showing up? Can you repeat the problem? Maybe it was a sync issue...

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Apr 23, 2021 Apr 23, 2021

Copy link to clipboard

Copied

No, it's happened twice now across three different synced albums.  The instances were about four days apart.  Same thing though, sporadic missing flags and starts.

 

I have not tried to recreate yet and see if it's isolated to flags/stars or if edits will be missing as well.  Will try to do that this weekend.  Clearly not a one time situation though.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Apr 23, 2021 Apr 23, 2021

Copy link to clipboard

Copied

"However, as an example, in a shoot last weekend where the client reviewed approximately 800 images on the iPad and did a series of passes where they flagged and then rated, those flags and ratings only made it back to the LR Classic versions about 70-75% of the time."

 

My first guess would be that your client closed the session (closed LR Mobile, turned off iPad, or Wi-Fi disconnected) before all of the changes had synced to the Cloud. I've found it sometimes takes far longer than expected to sync all edits.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Apr 23, 2021 Apr 23, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Interesting theory.  Certainly possibly.  In both cases it was at my home on good wifi and internet and they sat down and did the review in one sitting.  I will be doing more testing.  Thanks for the response and any other thoughts that come up.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Apr 23, 2021 Apr 23, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Are the edits missing in LrC visible at lightroom.adobe.com? If so try signing out in the Creative Cloud app on the LrC system with the issue (click on the screen icon in the upper right-hand corner) . Reboot your system and sign back in using the Creative Cloud app. Lauch LrC and give it some time to see if the iPad edits now sync.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Apr 23, 2021 Apr 23, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Excellent suggestion.  I did verify that all edits were in sync between lightroom.adobe.com and LR iPad and LR CC etc.  Unfortunately, I went back into LrC and manually made the same flag and star settings as LR iPad etc. to get everything back in sync.  I'm going to try more testing and if I notice another out of sync, I'll try your suggestion.  Thanks Todd!!!!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
May 02, 2021 May 02, 2021

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

I did my daughter's prom shoot yesterday and the problem still exists.  I did a control where I starred 9 pics on the iPad back to back in one session.  I thougth I would try having LrC not running so that when I launched it all edits would sync at once.  Of the 9 starred pics, 8 ended up in LrC.  The missing one wasn't even the last one.  It was the next to last.  Has no one else experienced this recently?

 

I wasn't able to follow the suggestion about signing out of the Creative Cloud app.  I couldn't identify what you meant about the screen icon.  I'm running Win 10, don't know if that matters.  I had no connectivity interruptions.  I made all these changes in a short period of time myself.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Apr 26, 2021 Apr 26, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Star ratings will not sync - you should see the pick flags but you won't see the star ratings - comments will sync. The most likely cause for missing sync'able data is an interruption during sync.

 

https://helpx.adobe.com/lightroom-classic/kb/sync-faq.html

What can I sync with Lightroom Classic?

What syncs What does not sync
Smart previews Videos*
Captions PSB files
Flags Files greater than 200 MB
Ratings History steps
Develop settings Keywords
  Snapshots

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Apr 26, 2021 Apr 26, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Thanks for the response and the great resource link.  I have to admit though that I'm confused by the statement that the star ratings will not sync.  The always have and they still are syncing, just albeit recently with some inconsistency.  Has something changed?  The sync doc even states they will sync along with flags.  Can you please clarify?  Thanks!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Apr 26, 2021 Apr 26, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Ratings do sync back to Classic. I've just tested it again and it works. You'll need to keep looking for a pattern for why some image ratings are syncing and some are not.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Apr 26, 2021 Apr 26, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I agree.  The majority were syncing (about 70 to 75% in these last sessions).  I just need to continue testing with some volume and see if I can tell any pattern with those that don't sync in the future.  Thanks again.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
May 02, 2021 May 02, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I did my daughter's prom shoot yesterday and the problem still exists.  I did a control where I starred 9 pics on the iPad back to back in one session.  I thougth I would try having LrC not running so that when I launched it all edits would sync at once.  Of the 9 starred pics, 8 ended up in LrC.  The missing one wasn't even the last one.  It was the next to last.  Has no one else experienced this recently?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines