lightroom doesn't work. It starts only as a background process.

New Here ,
Feb 04, 2018 Feb 04, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Can anyone help me to get Lightroom Classic started/visible on my laptop (Windows).
It worked great fot several years...
Now I can't get the program started
although I see it is running in the background.....

I tried fixing visual++
but still: no go

Views

570

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct Answer

Adobe Community Professional , Feb 04, 2018 Feb 04, 2018
This is similar to a problem I had some time ago with Lr v5 (IIRC)Try the following procedure to see if it solves the problem. Do a computer reboot/re-start Open Lightroom Open the Task Manager. (CTRL+ALT+DELETE) or (Windows Key+X) Right-Click on the App- Adobe Photoshop Lightroom- Select the option "Go to details"- Right-Click on "Lightroom.exe" Click on [Set Priority] Set the Priority to "High" Close Task Manager. Close all programs and Re-Boot the computer As you open Lightroom- Reset the P...

Likes

Translate

Translate
Adobe Community Professional ,
Feb 04, 2018 Feb 04, 2018

Copy link to clipboard

Copied

This is similar to a problem I had some time ago with Lr v5 (IIRC)

Try the following procedure to see if it solves the problem.

  1. Do a computer reboot/re-start
  2. Open Lightroom
  3. Open the Task Manager. (CTRL+ALT+DELETE) or (Windows Key+X)
  4. Right-Click on the App- Adobe Photoshop Lightroom-
  5. Select the option "Go to details"-
  6. Right-Click on "Lightroom.exe"
  7. Click on [Set Priority]
  8. Set the Priority to "High"
  9. Close Task Manager.
  10. Close all programs and Re-Boot the computer
  11. As you open Lightroom- Reset the Preferences by holding down [SHIFT+ALT].
  12. Check LR closes correctly.
Regards. My System: Lr-Classic 10.2, Photoshop 22.3, Lightroom 4.2, Windows-10 Nikon DSLR.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Feb 04, 2018 Feb 04, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Tnx very much!
This worked perfectly and LR is now working like before.

During the proces the catalog was upgraded,
maybe that was part of the problem too?

Anyhow, I'm saved.
Tnx

Biep

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
May 02, 2021 May 02, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I see this is an old thread but I'm having the same problem and the solution above doesn't seem to work. I follow the instructions but when Lightroom restarts it's still in background and is running with Normal priority. Perhaps something in Windows 10 changed, but I can't get Lightroom in foreground mode anymore.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
May 02, 2021 May 02, 2021

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Yes- seems Windows-10 has changed the procedure! But I am none the wiser about why!

Try these changes- let us know if it works.

 

Step#4a:  Expand the items under - Adobe Lightroom-Classic  (Why is shows (3) -I do not know)

 

2021-05-03 14_50_01-Task Manager.jpg

 

Step#4b:  [Right-Click] on your Catalog name.

Step#5 Continue as in above post.

Regards. My System: Lr-Classic 10.2, Photoshop 22.3, Lightroom 4.2, Windows-10 Nikon DSLR.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines