Highlighted

Lightroom Presets Won't Save

New Here ,
May 29, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I'm using Lightroom CC (on Mac, High Sierra 10.13.6). Today I created my first preset, and I followed a tutorial on how to save my custom preset (Click the + button in the top corner to the Preset sidebar, name the preset, name a new folder for my presets, 'select all' to ensure that all tweaks are included). However, nothing happened. There wasn't an error code, my preset just didn't appear in the Preset sidebar. I restarted Lightroom to see if it would only appear after a reboot, I went and checked the Preset folder in my Library to see if I could see the preset there. Nope, nothing.

 

Also, I've downloaded a few preset packs in the past from various bloggers and photographers, and while I was hunting in the Preset Library folder for my preset, I deleted a few packs that I never use, while I was there. I expected on restarting Lightroom to see that these deleted presets would have disappeared from the Preset sidebar, but they're still there, and still useable. I double-checked the folder from which I deleted the presets, and I'm sure that I haven't saved the presets in a second location.

 

My Lightroom is logged into my Adobe account.

Any advice would be much appreciated.

TOPICS
Bug, Import and export, Mac, Presets or profiles, Problem or error

Views

609

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more

Lightroom Presets Won't Save

New Here ,
May 29, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I'm using Lightroom CC (on Mac, High Sierra 10.13.6). Today I created my first preset, and I followed a tutorial on how to save my custom preset (Click the + button in the top corner to the Preset sidebar, name the preset, name a new folder for my presets, 'select all' to ensure that all tweaks are included). However, nothing happened. There wasn't an error code, my preset just didn't appear in the Preset sidebar. I restarted Lightroom to see if it would only appear after a reboot, I went and checked the Preset folder in my Library to see if I could see the preset there. Nope, nothing.

 

Also, I've downloaded a few preset packs in the past from various bloggers and photographers, and while I was hunting in the Preset Library folder for my preset, I deleted a few packs that I never use, while I was there. I expected on restarting Lightroom to see that these deleted presets would have disappeared from the Preset sidebar, but they're still there, and still useable. I double-checked the folder from which I deleted the presets, and I'm sure that I haven't saved the presets in a second location.

 

My Lightroom is logged into my Adobe account.

Any advice would be much appreciated.

TOPICS
Bug, Import and export, Mac, Presets or profiles, Problem or error

Views

610

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
May 29, 2020 0
Adobe Community Professional ,
May 29, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Are you using Lightroom Classic or Lightroom CC? Just wanting to clarify.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 29, 2020 0
New Here ,
May 29, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Lightroom Classic CC, specifically.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 29, 2020 0
Adobe Community Professional ,
May 29, 2020

Copy link to clipboard

Copied

What version? Things changed with version 7.3 onwards. You may be looking at the old presets location, where the .lrtemplate presets were stored. Deleting these will do nothing because they have been converted to .xmp presets and are now stored in a different place. Adding .xmp presets to the old folder will also do nothing. The correct location: 

https://www.lightroomqueen.com/lightroom-classic-file-locations/

-- Johan W. Elzenga, http://www.johanfoto.com

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 29, 2020 0
Adobe Community Professional ,
May 29, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Sounds like you are using Lightroom desktop (formerly known as Lightroom CC and also sometimes known as 'Lightroom cloudy'). That version used to store presets locally, but that changed. Presets are now stored in the cloud. A copy of your old presets may still be in that old local folder, but adding or deleting presets there does not do anything anymore. You have to manage the presets from within the application.

-- Johan W. Elzenga, http://www.johanfoto.com

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 29, 2020 0
New Here ,
May 29, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Thank you - I found it in the cloud. I must have missed an update... or several.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 29, 2020 0