Highlighted

Moved to new computer doesn't recognize that photo is in collection

New Here ,
Jul 12, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I recently moved all my photos and Lightroom to a new laptop.  First, I installed Lightroom on my new laptop.  Then I moved the catalog and all my pictures from an external hard drive to the laptop.  Then I opened the catalog on the laptop.  I right-clicked on the parent folder of all my pictures in Lightroom and clicked Find Missing Folder...  I found the folder on my laptop and clicked it.  Now Lightroom has found all the pictures, but there's a problem....

 

If I go to a picture in a collection, right-click, and choose Go to Folder in Library, it takes me to the folder correctly, but now when I right-click on the photo and choose Go to Collection, it says, "Not in any collections".  Clearly it is in a collection.

 

Can anyone help?  I use Go to Folder in Library and Go to Collection quite a bit, so I would really like to get this working again.

 

Thank you!

TOPICS
Problem or error

Views

137

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more

Moved to new computer doesn't recognize that photo is in collection

New Here ,
Jul 12, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I recently moved all my photos and Lightroom to a new laptop.  First, I installed Lightroom on my new laptop.  Then I moved the catalog and all my pictures from an external hard drive to the laptop.  Then I opened the catalog on the laptop.  I right-clicked on the parent folder of all my pictures in Lightroom and clicked Find Missing Folder...  I found the folder on my laptop and clicked it.  Now Lightroom has found all the pictures, but there's a problem....

 

If I go to a picture in a collection, right-click, and choose Go to Folder in Library, it takes me to the folder correctly, but now when I right-click on the photo and choose Go to Collection, it says, "Not in any collections".  Clearly it is in a collection.

 

Can anyone help?  I use Go to Folder in Library and Go to Collection quite a bit, so I would really like to get this working again.

 

Thank you!

TOPICS
Problem or error

Views

138

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Jul 12, 2020 0
Adobe Community Professional ,
Jul 12, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Do you see a 'Collection' badge on preview thumbnails? (for images in a Collection)

[Ctrl+Alt+Shift+H] to show badges, or Menu: View > Grid View Style > Show Badges.

Can you click on the badge to see Collections?

ScreenShot004.jpg

Have you tried a Reset of the Preferences file? Preferences Reset 

(Make a backup of the Preferences file first.)

 

 

Regards. My System: Lr-Classic 10.0, Photoshop 22.0, Lightroom 4.0, Windows-10. Nikon DSLR.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 12, 2020 0
New Here ,
Jul 13, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I see the badges on the preview, but there is no Collection badge. I would rather not reset my preferences unless I absolutely have to. Is there no other way to fix this?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 13, 2020 0
Adobe Community Professional ,
Jul 13, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Collections are not like folders on your HDD it’s just data in the Catalog file, the are no copies of the image files etc.  Are you certain that you copied the latest Catalog file over to the new Computer?

Are there several file types of the original, e.g. Raw, tiff, jpeg, virtual copy?

Regards, Denis: System iMac mid-2015, 5K 27” monitor, macOS10.15.7: LrC 10, Lr 4, Ps 22.0,; Camera OM-D E-M1.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 13, 2020 0
New Here ,
Jul 13, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Yes I copied the latest catalog file to the new computer. Everything is correct and present except that it doesn't recognize that photos are in collections even though they are.  If I select a picture in a collection, right-click, and choose Go to Folder in Library, it takes me to the folder correctly, but now when I right-click again with the same photo still selected, and choose Go to Collection, it says, "Not in any collections".  Clearly it is in a collection.

 

This was working correctly before I moved the catalog and all the photos to the new computer.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 13, 2020 0
LEGEND ,
Jul 13, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Lets verify some info

 

Please post your System Information as Lightroom Classic (LrC) reports it. In LrC click on Help, then System Info, then Copy. Paste that information into a reply. Please present all information from first line down to and including Plug-in Info. Info after Plug-in info can be cut as that is just so much dead space to us non-Techs.

 

davidg36166309_0-1594698720608.png

 

davidg36166309_1-1594698720610.png

 

 

davidg36166309_2-1594698720610.png

 

 

Just another Adobe customer; My Sys; APP: LRC 10.0, PS 22.0; CMP: WIN WS 16GB OS 10 v1909 (18363), mid 2015 MBPr 15” 16GB MACOS 10.15.7; 4K EXT DSPY; CAM: Canon 5D Mk III, Fuji X-T3

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 13, 2020 0
New Here ,
Jul 14, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Here is the system info.:

Lightroom Classic version: 9.3 [ 202005281810-476e492c ]
License: Creative Cloud
Language setting: en
Operating system: Windows 10 - Home Premium Edition
Version: 10.0.18363
Application architecture: x64
System architecture: x64
Logical processor count: 12
Processor speed: 2.5 GHz
SqLite Version: 3.30.1
Built-in memory: 16088.9 MB
Real memory available to Lightroom: 16088.9 MB
Real memory used by Lightroom: 6153.0 MB (38.2%)
Virtual memory used by Lightroom: 9722.0 MB
GDI objects count: 833
USER objects count: 2560
Process handles count: 2757
Memory cache size: 977.1MB
Internal Camera Raw version: 12.3 [ 493 ]
Maximum thread count used by Camera Raw: 5
Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX,AVX2
Camera Raw virtual memory: 1532MB / 8044MB (19%)
Camera Raw real memory: 1083MB / 16088MB (6%)
System DPI setting: 240 DPI (high DPI mode)
Desktop composition enabled: Yes
Displays: 1) 3840x2160
Input types: Multitouch: Yes, Integrated touch: Yes, Integrated pen: Yes, External touch: No, External pen: No, Keyboard: Yes

Graphics Processor Info:
DirectX: NVIDIA GeForce GTX 1650 with Max-Q Design (26.21.14.4292)

 

Application folder: C:\Program Files\Adobe\Adobe Lightroom Classic
Library Path: C:\Users\josha\Documents\Adobe Lightroom\Lightroom Catalog-2.lrcat\Lightroom Catalog-2-2.lrcat
Settings Folder: C:\Users\josha\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom

Installed Plugins:
1) AdobeStock
2) Facebook
3) Flickr
4) HDR Efex Pro 2
5) Nikon Tether Plugin

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 14, 2020 0
LEGEND ,
Jul 13, 2020

Copy link to clipboard

Copied

When you right click on the photo and select to go to collection, is that in LrC, and where is that photo, in a folder?

 

Just another Adobe customer; My Sys; APP: LRC 10.0, PS 22.0; CMP: WIN WS 16GB OS 10 v1909 (18363), mid 2015 MBPr 15” 16GB MACOS 10.15.7; 4K EXT DSPY; CAM: Canon 5D Mk III, Fuji X-T3

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 13, 2020 0
New Here ,
Jul 14, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Maybe it would help if I share a couple screen shots so that you can see what I'm talking about.

In this photo, as you can see, I have the photo in Grid View, am in the Collections section, have right clicked the photo and am clicking Go to Folder in Library.

Screenshot 2020-07-14 16.38.11.png

As you can see here, Lightroom has taken me to the folder the photo is in, and the photo is still selected:

Screenshot 2020-07-14 16.47.16.png

 

Next, I right clicked on the photo.  As you can see here, when I select Go to Collection, Lightroom says that the photo is not in any collections:

Screenshot 2020-07-14 16.40.34.png

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 14, 2020 0
Adobe Community Professional ,
Jul 14, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I see the badges on the preview, but there is no Collection badge. I would rather not reset my preferences unless I absolutely have to. Is there no other way to fix this?

I see your problem clearly, but do not have an answer.

I note (from what I may be seeing in your screen-clips) that there are Badges that are just a black squares on your images. This could also be a symptom of your 'Lost' Collections. I would still suggest a Preferences reset-

Backup your Preferences file (or even add a character to 'Rename' it) then restart LrC with new/reset Preferences to see if the problem disappears. You can always then restore the 'old' preference file if the new preferences does not fix.

 

 

Regards. My System: Lr-Classic 10.0, Photoshop 22.0, Lightroom 4.0, Windows-10. Nikon DSLR.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 14, 2020 0
New Here ,
Jul 15, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I tried resetting the preferences, and it didn't fix my problem.  By the way, the badges that look like black squares show that the image has been cropped.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 15, 2020 0