P: (Cloud Based) new 4.0 crop does not work

3 Votes
LEGEND ,
Oct 20, 2020 Oct 20, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hello, please resolve issue quickly with Lightroom 4.0 crop not working. Thank you, Brian

Bug Investigating
TOPICS
macOS , Windows

Views

145

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Adobe Employee , Oct 24, 2020 Oct 24, 2020
We've been able to reproduce the bug on our end. Thank you for the report and details.  Workarounds:  Enabling GPU seems to correct the issue. Moving to the next image and then back again will set the image correctly.  Note, the distortion is visual only (and annoying!) but doesn't appear to affect the export of the image. 

Votes

Translate

Translate
42 Comments
Community Beginner ,
Oct 20, 2020 Oct 20, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Works for me on the MacOS 10.15.7

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Oct 20, 2020 Oct 20, 2020

Copy link to clipboard

Copied

It is certainly not working as it has in previous versions for me. 

Windows 10 - 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Oct 20, 2020 Oct 20, 2020

Copy link to clipboard

Copied

What differences are you seeing? I could test on my mac and again on my win10 and let you know the results I am seeing.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Oct 20, 2020 Oct 20, 2020

Copy link to clipboard

Copied

What happens on my end when I crop is that it allows me to resize the crop but once I hit enter, it does not actually crop the photo.

It just resizes it slightly - the actual crop is not fulfilling - I do not have the ability to test it on a Macintosh computer, only Windows.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Oct 20, 2020 Oct 20, 2020

Copy link to clipboard

Copied

So - this is the crop that I want to take - after I press Enter - the bottom photo is the result, which is not the correct crop.
Lightroom10_20_20208_07_50PM-e615d61d-fc90-4f81-baef-bbb004140b87-1487121334.png
Lightroom10_20_20208_09_20PM-f2b225ef-56d1-4d6a-9312-7829ffbeb7e9-160630615.png

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Oct 20, 2020 Oct 20, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Okay - I think I found the solution, although originally I could leave the settings under CROP: ASPECT RATIO "As Shot, Original or Custom"  - they all would crop but NOW I had to select CUSTOM and it cropped the photo.

Please let me know if that helps you !!!!!

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Oct 20, 2020 Oct 20, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I am having trouble installing lightroom on windows.  I keep getting errors.  The Mac is not having any issues.  I tried about all the ways I could try and no problems.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Oct 20, 2020 Oct 20, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Gotcha... maybe it's just on Windows then. 😄

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Oct 20, 2020 Oct 20, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Don't hold your breath!  You will probably need to revert.  I couldn't use the (at the time) current version of Lightroom for two plus months because it stopped supporting NAS.  It took forever for them to fix that.

I went a year trying to explain that quick import from USB wasn't working.  They told me I had a corrupt profile.  I see today it still doesn't work with NAS on the latest release.  

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Oct 20, 2020 Oct 20, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I got it to work by selecting the Color Profile.

At least it works now.

So after I crop - I just choose the color profile and for some reason it crops it.

Weird !!!!!

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Oct 21, 2020 Oct 21, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Just updated to the newest version 4.0 and found that when cropping a photo, small image on film strip doesn't reflect that. Feels quite an issue to me to do proper cropping. Need to navigate to another photo then go back. Irritating when processing more of photos.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Oct 21, 2020 Oct 21, 2020

Copy link to clipboard

Copied

After i updated on my desktop to latest version i have problems with crop tool. Trying to  finish my crooping by pressing enter only result in returning to original size. If i after this is closing Lightroom and open it again the picture in question is now crooped ?

After this i tryed on my Laptop which is not updated. No problems !  Then i updated Lightroom on my Laptop and same problem occured as on the desktop.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Oct 21, 2020 Oct 21, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I'm using it on Windows 10, build 20201007-0818-b2c04b4 and crop works all OK (except that you can't define your own ratios)

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Oct 21, 2020 Oct 21, 2020

Copy link to clipboard

Copied

@AdamDr Interesting. Just double checking - is it instantly previewing cropping on small film strip photos for you? Cause not for me. Was really disappointing and had to revert to older version.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Explorer ,
Oct 21, 2020 Oct 21, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Yes, it does. And applies the crop in the main image window when I hit "Enter". Here screen recording.

<iframe src="https://www.youtube.com/embed/KG6qReLBf84" style="max-width: 100%; max-height: 100%;" width="640px"></iframe>

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Oct 21, 2020 Oct 21, 2020

Copy link to clipboard

Copied

@AdamDr Weird. Cause was not previewing for me. Even enter was reverting to original not cropped version. So needed to navigate somewhere else and get back to the first photo to get changes reflected..

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Oct 22, 2020 Oct 22, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Try resetting your preference file. 


Reset Procedure:

1. Close Lightroom.

2. Hold down [Alt/Opt]+[Shift] while restarting Lightroom.

3. Overwrite the Preferences when prompted by the dialog.

4. Close Lightroom.

5. Restart Lightroom.

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Oct 22, 2020 Oct 22, 2020

Copy link to clipboard

Copied

You may want to reset your preference file .

Reset Procedure:

1. Close Lightroom.

2. Hold down [Alt/Opt]+[Shift] while restarting Lightroom.

3. Overwrite the Preferences when prompted by the dialog.

4. Close Lightroom.

5. Restart Lightroom.

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Oct 22, 2020 Oct 22, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hi Rikk. 

Thanks, but after having run the reset procedure, the problem still the same. 

Regards Kurt 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Oct 22, 2020 Oct 22, 2020

Copy link to clipboard

Copied

At this point, I don't have an answer and can't reproduce the behavior you are seeing.  Can you possibly record and share a video showing what you are seeing?

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Oct 24, 2020 Oct 24, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Mine is doing the same.  You alter the image, it doesn't appear to save until you save the image.

I have a screen video, but cannot find how to upload it.

This update has caused no end of problems

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Oct 24, 2020 Oct 24, 2020

Copy link to clipboard

Copied

*kime

"This update has caused no end of problems"

Have you posted about the other problems you are having?  It would be helpful if you could start new threads for these. 

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Oct 24, 2020 Oct 24, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I am having the same problem.  This seems such a basic feature, it's really shameful it's not working.  I'm on Windows 10 too

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Oct 24, 2020 Oct 24, 2020

Copy link to clipboard

Copied

We've been able to reproduce the bug on our end. Thank you for the report and details. 

Workarounds: 

  1. Enabling GPU seems to correct the issue.
  2. Moving to the next image and then back again will set the image correctly. 

Note, the distortion is visual only (and annoying!) but doesn't appear to affect the export of the image. 

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Oct 25, 2020 Oct 25, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I have updated to latest version on Lightroom for desktop.  I’m only a beginner, but so far have found issues with cropping and menus not always being visible on drop downs.

cropping and straightening don’t appear to save. If you clock at the side, like previously, it reverts to original photo.  If you come out of photo and then back in, it has saved!

When I go to drop down menus after export is pressed, sometimes some menus are not there including select button - just have to click in general area, and it does save.  And even the destination folders are it always visible.  I have had that issue before, but it seemed to correct itself..Also paste edits, not always visible.

Votes

Translate

Translate

Report

Report