P: Tapping Slider (nudge) causes Mask Edits to be lost

2 Votes
Community Beginner ,
Oct 28, 2021 Oct 28, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Masking in LR mobile 7.0.1 didn't remember adjustment I did. I tried to select +5 in every masking adjustment but it disappeared after I finished and open it again. It won't happen when I select +100 - 100. Does anyone facing the same issue?

Bug Fixed
TOPICS
Android , iOS: iPhone , iPadOS

Views

492

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 2 Correct answers

Adobe Employee , Dec 13, 2021 Dec 13, 2021
Updates to the Adobe Photography Products were released today and contain a fix for this issue. Please install the update via your Creative Cloud Desktop App or your respective App Store.    Note:  You may need to refresh the Creative Cloud App for desktop software to show an update available.  ([Ctrl/Cmd]+[Alt/Opt]+ [ R ]) For Mobile downloads, it may take several days for the update to appear in your respective App Stores.   Thank you for your patience. 
Status Fixed

Votes

Translate

Translate
Adobe Employee , Dec 13, 2021 Dec 13, 2021
Hello All  Lightroom 7.1 was released today and it should resolve this issue.   Please search for the Lightroom app in the Appstore.  When you do, you will see a version 7.1 app update is available.

Votes

Translate

Translate
30 Comments
Community Beginner ,
Oct 28, 2021 Oct 28, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Bug**

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Oct 28, 2021 Oct 28, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hello @Teekaphan0D45 

What device are you using?  I cannot reproduce on my iPhone 12 running iOS 14.8.  When I make modest changes (+5 on any of the edit settings for a mask), exit, and re-open the image in Masking, all my previous changes still exist.

 

If you could share a screen recording of the problem you're seeing, it might help us understand what's happening.

 

Thanks and kind regards,

Charlie

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Oct 28, 2021 Oct 28, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I use iPhone 13 Pro. I try my best to share screen shot. I make changes first time and they exist but when I make changes second time they all gone. 
best regards 

Mike

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Oct 28, 2021 Oct 28, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hi again @Teekaphan0D45 

Thank you for the screen video.  I tried on a 13 Pro Max, copying your actions move-for-move, and I still can't reproduce the issue here.  I tried on both a DNG and JPG image.  I'll take your video to the developers for further investigation.

 

I did notice that to the right of the Optics button, your app shows no Previous/Reset button when Masking mode is open.  This makes me wonder if you have the latest 7.0.1 released build, or is this perhaps some Prerelease build you have access to?  Can you confirm your build version as shown in Settings > About?

Also, does it help to re-install the app?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Oct 28, 2021 Oct 28, 2021

Copy link to clipboard

Copied

@Teekaphan0D45 

Please disregard my questions about the Previous/Reset buttons, and the suggestion to re-install.  A teammate wisely pointed out the UI from your screen capture comes from editing as part of the Import workflow.

 

And now we do understand how to reproduce -- dragging the sliders doesn't reproduce the problem, but tapping to the left or right to nudge the sliders in small incredments does reproduce. 

 

For now, to avoid this issue, please drag the sliders.

 

Thanks for reaching out to us to report this issue!

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Oct 28, 2021 Oct 28, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Adding bug number and setting to acknowledged

 

Workaround: Slide sliders instead of tapping.

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products
Bug Acknowledged

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Oct 28, 2021 Oct 28, 2021

Copy link to clipboard

Copied

My version is 7.0.1 292BF0/66

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Nov 01, 2021 Nov 01, 2021

Copy link to clipboard

Copied

When I make changes to a mask the changes are not saved.
iPad Pro 12.9" 3rd gen, iOS 15.1, Lr v.7.0.1 292BF0/66
I have a raw photo with a Linear gradient mask that covers the whole photo. When I tap the Masks icon and make changes to the sliders like exposure, contrast, etc and then click Done, the changes are not saved and all the work that I did was removed. Please fix!

Votes

Translate

Translate

Report

Report
LEGEND ,
Nov 01, 2021 Nov 01, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Post your reply in the Lightroom Ecosystem forum; not this forum which is for Lightroom Classic

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Nov 01, 2021 Nov 01, 2021

Copy link to clipboard

Copied

This is posted in Lightroom ecosystem (Cloud-based)

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Nov 01, 2021 Nov 01, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I am not able to replicate your issue. 

Can you record a video of the problem and post a link to it here?

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Nov 01, 2021 Nov 01, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Nov 01, 2021 Nov 01, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Are you tapping the sliders instead of sliding them?

If so, does it work if you slide instead?

Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Nov 01, 2021 Nov 01, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Yes it works fine when I slide them. Thanks.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Nov 14, 2021 Nov 14, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I'm currently using the 2020 iPad Pro on iOS 15.1 with the latest update of Lightroom.

My problem is that when I revisit a mas layer and I decide to adjust the light levels or colour levels and after doing so and clicking done, it deletes all the adjustments I had just made and sets them back to what they previously was, now this only happens within a mask layer, everything else works perfectly for me, I've tried deleting the app completely with all the data and reinstalling it and the problem persists so I assumed it's a bug because I've followed all the tutorials numerous times just to see if it was something I was doing wrong, I'm aware this new masking system is new and there's bound to be bugs so I understand but it's slowed down my work.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Nov 14, 2021 Nov 14, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Appologies for this post I've realised what the issue was now so technically this problem has been resolved and isn't a bug.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Nov 14, 2021 Nov 14, 2021

Copy link to clipboard

Copied

So apparently I was wrong again, the problem has started again so I'll still need a resolve if possible.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Nov 14, 2021 Nov 14, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I'm currently using the 2020 iPad Pro on iOS 15.1 with the latest update of Lightroom.

My problem is that when I revisit a mask layer and I decide to adjust the light levels or colour levels and after doing so and clicking done, it deletes all the adjustments I had just made and sets them back to what they previously was, now this only happens within a mask layer, everything else works perfectly for me, I've tried deleting the app completely with all the data and reinstalling it and the problem persists so I assumed it's a bug because I've followed all the tutorials numerous times just to see if it was something I was doing wrong, I'm aware this new masking system is new and there's bound to be bugs so I understand but it's slowed down my work. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Community Professional ,
Nov 15, 2021 Nov 15, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I've been using the mask selections extensively on my iPad Pro and have not run across this. Can you describe exactly what you do to:

  1. select a mask to activate the edits
  2. adjust the edits
  3. Exit the mask and return to global edits

Screen captures might help as well.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Adobe Employee ,
Nov 15, 2021 Nov 15, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hello @GDK Photography 

Is it possible you have tapped on adjustment slider bars vs dragging the adjusment handles?  We're investigating a known bug related to tapping sliders to "nudge" adjustments = may not see edits saved.  Dragging slider handles does save edits.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Nov 15, 2021 Nov 15, 2021

Copy link to clipboard

Copied

IMG_5621.jpegIMG_5622.jpegIMG_5623.jpeg

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Nov 15, 2021 Nov 15, 2021

Copy link to clipboard

Copied

It turns out that it is a bug, I've just been informed by adobe and it only happens when I adjust the sliders by tapping the sliders ands nudging the value, it works perfectly when actually dragging the slider to the desired value.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
Nov 26, 2021 Nov 26, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Masking on the 5th gen ipad with the newest ipad OS works ok, but when you try to re-edit a mask using the tap to add in increments feature on a setting such as light, sometimes it does not save the edit when you close out of masking. It will revert back to the previous mask setting. You can circumvent this by sliding the slider instead of tapping by increments, so it isn’t the biggest deal. Just wanted to make it known. I was also told this feature  is not yet supported on the newest iPad Pro (strange). So hoping for a patch soon...

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Dec 12, 2021 Dec 12, 2021

Copy link to clipboard

Copied

On the IPad version of Lightroom, I noticed that whenever I try to adjust settings on a previously created mask I made, the changes do not save. The only work around is if I make the changes, create a new mask (for example just create a blank radial mask) then press done it then saves the changes to the original mask.

Anybody else have this issue? I'll upload a video showing how the mask does not save the change I made.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Dec 12, 2021 Dec 12, 2021

Copy link to clipboard

Copied

So just an update. I was looking at other threads trying to find others that had similar issues and I saw the adobe mentioned there's an issue that occurs when you tap on a slider instead of dragging it, the changes aren't saved. I tried dragging the slider and it saved. 

So this is an issue that needs to be fixed. Tapping a slider on a mask to adjust it doesn't save your changes. Dragging on the slider does save.

Votes

Translate

Translate

Report

Report