CC will not load with VPN running

Explorer ,
Oct 26, 2017 Oct 26, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Having spent hours attempting to install LR CC, I finally contacted support who found that my VPN was blocking the install. After installing with the VPN disabled, he said it should work with the VPN running but it doesn't. I have to disable it before LR CC will run. Anyone know why and is there a way to resolve this issue?

TOPICS
Problem or error

Views

15.4K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct Answer

Explorer , Feb 24, 2018 Feb 24, 2018
Hi. The Adobe LR tech was very helpful. You can see his suggestions I'vecopied for you below. This worked for me. However, he sent me anothermessage a few days ago to say that the issue has been resolved in thelatest update of LR CC. If you haven't done the updates yet give it a tryfirst. If that doesn't work, then follow his advice below. Good luck!"It turns out that this is not a bug in Lightroom CC. The issue is actuallywith how IPVanish handles local IPv6 network traffic. That’s a mouthful,...

Likes

Translate

Translate
Explorer ,
Jul 18, 2018 Jul 18, 2018

Copy link to clipboard

Copied

I’ve sent our findings to NordVPN customer service and the simple reply was

that NordVPN doesn’t support IPV6. I’ve encouraged them to have one of

their engineers contact Adobe engineers and work together to fix this.

Seems to me we’ve at least isolated the problem. Now it’s up to these two

companies to work together to find a fix that doesn’t require a shutdown of

the VPN or manual enablement of IPV6 in the adapter.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jul 17, 2018 Jul 17, 2018

Copy link to clipboard

Copied

That is in fact the solution to the problem. When my NordVPN starts up it

DISABLES IPv6 in both the TAP connection and the actual network

connection. I'm going back to my original ticket with NordVPN and ask them

why that happens. They of course sent me to Adobe to fix the problem when

in fact it's something they are doing for some reason that's causing this

issue. I'll try to find out why they are disabling IPV6 with startup.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jul 17, 2018 Jul 17, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Maybe  security reason... I don't know...

Perhaps enabling IPV6 affects VPN security....

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jul 17, 2018 Jul 17, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Copied you on my email to NordVPN support using my original ticket number.

Maybe we'll find out why this is happening. I'm guessing you are right

about it being a security thing on the VPN. But time will tell. Thanks

for pointing that out. At least I can fix it now if I have to.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jul 17, 2018 Jul 17, 2018

Copy link to clipboard

Copied

I have discovered a work around for my issue with Adobe CC app. However,

it begs a question that I'm sure your technical people can answer. Adobe

CC app is looking to have IPV6 enabled in the various network adapters

being used for the internet connection. I have discovered that when I

start NordVPN app that it is disabling IPV6 connection in both the TAP

adapter and the regular Network adapter as well. When I manually enable

the IPV6 connection in both adapters things work as expected with the Adobe

CC app. Unfortunately upon rebooting the system and starting the NordVPN

app it turns them off again. There must be some setting in the app that is

making this happen. Please advise because this is a nuisance and there are

plenty of postings in the Adobe community page by people trying to get this

fixed. Those with other VPN connection providers don't seem to be having

this problem as frequently as NORD customers. Looking forward to your

response.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jul 18, 2018 Jul 18, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Here’s the response I got from NordVPN this morning. Sounds like their

network doesn’t support ipv6 and as a result they turn off access through

their Tap adapter.

“The IPv6 protocol is currently not supported on our systems, our service

is simply not compatible with this protocol at the present, therefore if

the Adobe CC application requires IPv6, we cannot guarantee if both apps

will work at all. Seems that you would not be able to use both applications

simultaneously since it is not possible to adjust any settings on the

NordVPN application that could disable IPV6.

Let us know if there is anything else we can assist you with.

Kind Regards,

Gabriela Abelló

Customer Support Specialist

NordVPN.com <http://nordvpn.com/>”

--

Ed Lambright

elambright@gmail.com

Sent from iPad.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Nov 16, 2018 Nov 16, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Enabling IPV6 on my network settings (Ethernet LAN connection) worked for me. Running Surfshark VPN. Thanks for the tip!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Aug 09, 2018 Aug 09, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Do you have more details on the VPN software or hardware that you use? I use PureVPN at Adobe and the connections work fine. Also, does it still fail if you re-launch LrCC after connecting via VPN?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Aug 09, 2018 Aug 09, 2018

Copy link to clipboard

Copied

I use NordVPN app...

Il Gio 9 Ago 2018, 13:23 patrickj49090754 <forums_noreply@adobe.com> ha

scritto:

CC will not load with VPN running created by patrickj49090754

<https://forums.adobe.com/people/patrickj49090754> in *Lightroom CC — The

cloud-based photo service* - View the full discussion

<https://forums.adobe.com/message/10550807#10550807>

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Aug 09, 2018 Aug 09, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Using NORDVPN. Turns out it appeared to be an issue with NordVPN not using

IPV6. The specific problem

I was having was not with LR or PS but with the AdobeCC app not being able

to find an internet connection with PC connected to VPN. Therefore, it

wasn’t able to check for updates. It seems to be working now so either the

NordVPN or Adobe folks must have done something on a recent update to fix

the glitch.

On Thu, Aug 9, 2018 at 06:23 patrickj49090754 <forums_noreply@adobe.com>

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Aug 19, 2018 Aug 19, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Having the same problem with logging into CC app while using NordVPN, so did a reset of NordVPN without turning on CyberSec and CC logged in right away, but as soon as I turned on CyberSec CC was logged out, then with NordVPN still running I enabled IPv6 in both internet adapter and NordVPN adapter and CC logged in right away, but on a reboot I will have to do it again , my guess is all the tracking and verification (with CC) is the real culprit and doesn't play well with privacy software.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Aug 19, 2018 Aug 19, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Your experience mirrors my own exactly. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Oct 07, 2018 Oct 07, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Adding my experience to the mix. I have the same problem using NordVPN with Adobe Creative Cloud running. I too receive the dreaded "no internet connection." Once I disable NordVPN, the ACC desktop app immediately connects to the internet.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 27, 2018 Nov 27, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Hi!

I dealed with same problems using ExpressVPN. I disabled automatic proxy settings in Windows. That fixed the connection problem for me.

LG
Gino

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Apr 23, 2019 Apr 23, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Its suprising, I use LR CC and LR Classic with Ivacy VPN. Didnt have to disable any thing during or after installation. What VPN protocol are you using?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Sep 30, 2019 Sep 30, 2019

Copy link to clipboard

Copied

I have a same issue in past. When i'm using nordvpn but now i switched to the purevpn port forwarding it's solved! 🙂 

Technology Geek

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Oct 15, 2019 Oct 15, 2019

Copy link to clipboard

Copied

For all those using Nord VPN, if you type:

using microsoft office onedrive or adobe cloud while connected to nordvpn

into the search bar on the support page ( https://support.nordforapps.com/ ), and follow the steps, it may help you. I did the first step, where I changed the DNS server addresses, and it worked straight away. I have only just done it, so fingers crossed it stays this way......

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Dec 08, 2019 Dec 08, 2019

Copy link to clipboard

Copied

I am using surfshark VPN and switched my connection to TCP and it works fine now.  VPN over TCP could be an alternative solution if you do not want to mess with port-forwarding settings.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jan 29, 2020 Jan 29, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Nord VPN working with CC perfectly fine.  After about five minutes of messing with it, I used this thread to fix the "no internet access" problem.  By going to the network and sharing properties and going to the properties of your the nord vpn connection, highliting the "Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)" in the drop down list and clicking Properties.  I then went to the DNS settings at the bottom of the page and clicked the Use the following DNS server addresses.  For the Preferred DNS server, I used 8.8.8.8 and the Alternate DNS server I used 8.8.4.4 the clicked OK and the OK.  Works perfectly fine now with no problems.  This fix should also fix any problems your having with Microsoft Office or any of its other programs.  I hope this helps as this is my first post to a forum ever.  Jan, 2020

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Apr 22, 2020 Apr 22, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Worked like a charm. Thanks!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jun 25, 2020 Jun 25, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Same problem with Surfshark. 
Starting up Photoshop and Lightroom takes about 5 minutes...
I did reset surfshark with the programms open, but did not help
Terrible

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jun 25, 2020 Jun 25, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Well, I have the solution for Surfshark, and maybe others too. 
With the protocols Open VPN(TCP) and IKEv2 it is working good. 
In automatic and Open VPN(UDP) it is stalling

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Sep 22, 2020 Sep 22, 2020

Copy link to clipboard

Copied

On NordVPN, changing protocol to NordLynx (WireGuard® protocol) helped.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 29, 2020 Nov 29, 2020

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

When using ExpressVPN my CCLibraries get blocked. I´ve spent hours trying to find a solution, but my only fix is to use Adobe with ExpressVPN turned off. Not happy with that.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines