Continous "Unable to connect to network" in Lightroom CC

New Here ,
Mar 09, 2020 Mar 09, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I have had various remote access sessions with Adobe regarding this issue of "Unable to connect to network" but even they can't seem to get to the bottom of it.  All anti-virus software and firewalls have been turned off, Internet signal has been verified, Host file location checked, Ports have been whitelisted - has anyone got an ideas what i should do to fix this issue?  So much work has been lost with the intermittent connection, i am at my wits end.  Any help would be greatly appreciated. 

TOPICS
Creative Cloud

Views

4.8K

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Mar 09, 2020 Mar 09, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hi
Since your question is about Lightroom, I have moved this from the "Get Started" forum for you.
~ Jane

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Mar 09, 2020 Mar 09, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Is this question about LR Classic, formerly called LR CC?

Or the newer Cloud Centric Lightroom version?

 

When exactly do you get this error?

Do you get it everytime you open the program?

 

It might be better yo Allow LR through your firewall and AV software as Disabling them really does nothing. They are still in the background restricting access in and out of your system.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jul 15, 2020 Jul 15, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I am receiving this message when trying to upload new photos to Lightroom CC on my MacBook Pro. Can you help?  I read on another thread that they had to delete Lightroom through Adobe and download it through the App store. However, I'm having trouble doing this as well. 

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jul 15, 2020 Jul 15, 2020

Copy link to clipboard

Copied

What EXACT Version are you using? Go to the help menu and select System Info copy and paste the first 5 lines into a reply.

 

There is no LR CC. That version and name ended a few years ago.

There is Lightroom Classic, the traditional version and then ther is Lightroom which stores your in=mage files on the Adobe Cloud servers.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jul 23, 2020 Jul 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I call them Lightroom Classic and Lightroom Desktop (3.3)

 

I have a similar issue with LR Desktop (3.3)

 

when I leave it alone for awhile, it disconnects and says unable to connect. 

 

I have to quit the application and start it again

 

I started having a lot of weird bugs when I chose to run LR Classic and LR desktop at the same time. After I read the warnings of that not being a good idea. I deleted LR classic (only installed it to be able to use faster plugins and use the calibration tool)

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jul 25, 2020 Jul 25, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I also have this same problem:

 

Version 3.3.

Lightroom (non classic)

 

Will use for a bit, then as soon as I try to export photos or upload photos, then it says 'unable to connect to network'

 

I can restart (cmd + Q) by hard quitting, and then restarting Lightroom. It then works, but you lose all the edits + it eventually fails again..

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jul 25, 2020 Jul 25, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I'm getting the same issue. It's making it unworkable as a product as not even uploading a few 100 hundred photos and have to keep CMD+Q all the time. Has anybody found a fix ? Feels like it needs escalating to Adobe.

 

Screenshot 2020-07-25 at 14.47.37.png

 

Screenshot 2020-07-25 at 14.46.11.png

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jul 25, 2020 Jul 25, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I believe this needs to be escalated. 

I was editing a photo within photoshop from lightroom. I stepped away for like 10 min and went back to it. I clicked save in photoshop and then realized that my lightroom lost connection. 

i had to restart LR and it gave me a warning saying an edit was being uploaded. So now my that same photo is forever syncing 

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jul 25, 2020 Jul 25, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Ok, so, I may have found a fix. Firstly I opened the Lightroom Library container. Then deleted opened the folder with long string name 5080c67... and in there deleted all files that started 'Managed Catalog'. Then I did a preference reset using (hold down Alt whilst opening LR). After that then this somehow triggered a 'Initial Download' again and bingo I have my 36k photos in the Library and all seem to be sync'd fine now ;). A bit random but seems to be working. 

 

Maybe I had a catalogue glitch - not a wifi issue - but this glitch manifested itself as a connection issue ?

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Feb 22, 2021 Feb 22, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I tried this suggestion. Unfortunately, it did not work for me.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jul 25, 2020 Jul 25, 2020

Copy link to clipboard

Copied

All of these lost connections are problems with your computers hardware and or the OS Dropping the connection when the system goes to sleep and or when OS X desides it is time to shut the WiFi system down to save battery and or in general electrical power even if always plugged in.

 

There are options in the system preferences of both Windows and OS X to stop the OS from turning things off randomly. See if disabling these type of things fixes the problems all of you are having.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jul 25, 2020 Jul 25, 2020

Copy link to clipboard

Copied

That would imply that LR CC can't survive the OS going to sleep.  That's either intentional (that is, behaving as designed), or a bug.   Cloud-dependent software shouldn't behave this way, so I suspect the latter.   Either way I would think Engineering would want to address it, either as an RFE or a defect.

 

My 2c,

Mark

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Aug 29, 2020 Aug 29, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hi Just Shoot Me.  I don't think checking the box is the answer.

I am having the same issue with Windows 10 Desktop and LR CC 3.4 (also confirmed all of this back to 3.2) and I can confirm I have the "Prevent system sleep during sync while connected to power" checked (I have also experienced this issue with the box unchecked).  I can also confirm that my computer is not sleeping (I am actively using it) when my connection to the network is broken.  I can also confirm that I still have internet connectivity.  At the moment it seems like a pretty random issue.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Sep 24, 2020 Sep 24, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I am having the exact same issue with Windows 10.  This is on start up of the program.  Unable to connect to network.  The internet works just fine.   Adobe Lightroom just cannot access the clould.  I pay a lot of money per month for this service and it should work as stated without having to jump through hoops.  Adobe, you need to address this issue internally.  This is YOUR issue, not a local one if SO many people are experiencing the same thing at the same time.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jul 29, 2020 Jul 29, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I'm experiencing the same issues. I just bought a new MacBook Pro and was excited to start editing on it, but everytime I open Lightroom it will sync for a few minutes and then stop suddenly. I will only notice after I've edited 3 photos before noticing that it stopped saving my edits and not syncing and showing the unable to connect to network. Even when I try to open the photo in Photoshop, it will just sit on the top left saying 1 activity in progress and never loads. I also then can't close the program. It's almost near impossible to close it and won't let me cancel the activity progress. It's like everything is stuck. They really need to fix this issue as it is extremely frustrating and also we can't even use the app. It's completely useless. 

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Sep 27, 2020 Sep 27, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I am having this exact same issue.  I sat on hold with adobe for 40 minutes, only to get disconnectected and then worked online with someone, only to be told that I needed to delete all of my photos, which I cannot...then the assistant left the chat ...problem NOT resolved.  i cannot even shut down my computer. 

HELP

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jul 30, 2020 Jul 30, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I had a call with Adobe regarding this.

 

The engineer told me to delete a few files initially within the local catalog, but this didn't make any difference.

The last resort was to delete the entire Lightroom library.lrlibrary folder and this as seemed to work..... at least 90% of the time.

 

Note: Ensure all syncing to the cloud is complete, otherwise this will also delete recently imported photos.

Also, after deletion, it will take a while for photos to sync back from the cloud.

 

I believe the engineering team are aware of the problem.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Aug 20, 2020 Aug 20, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Do we have any kind of resolution on this?  Except of course, dumping Adobe and going to one of the competitors.  As a professional photographer - how can i function with hours spent on trying to debug the import process.  I never have this issue going straight to ipad from camera (and I just really don't have my system set up to function that way).

thanks!

-barb 

@thebarbshow

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 20, 2020 Aug 20, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Typically these are firewall issues or simple bad wifi issues indeed but if you are not running any firewalls (not even on your router?) and you are convinced your network is reliable (few are!) that's likely not it. What I have noticed though is that Lightroom Cloudy really likes an ipv6 connection active. Make sure that is set up on your machine (usually the case automatically but you can check if it has an ipv6 address in your networking control panel) and your router is setup to transport ipv6 connections. This is sometimes not trivial and most ISPs that come set up your networking equipment annoyingly leave it off.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Sep 06, 2020 Sep 06, 2020

Copy link to clipboard

Copied

This bug is driving me crazy.... Ill open my mac and start editing photos. Just to relize something is a bit "off". Then I see the "Unable to connect to network" bug and the program wont even quit. So I have to force quit it evey time and it deletes my edit! Going to call adobe now. Getting real frustrating to have hundreds of photos never back up and having to re edit photos many times. Add onto the fact that this is very expensive softwhere and all of it is horribly buggy...

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Sep 08, 2020 Sep 08, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Yes, this is not a firewall or sleep issue.  I have the same issue on my iMac which never sleeps.

 

After a period of "non-use", Adobe Lightroom seems to get "logged off".  This can happen in as little over an hour of "non-use".  If there was a quick way that you could force a login back to the cloud, it would at least provide a workaround.

 

Instead, you have to restart Lightroom to re-establish connection to the cloud.  I've lost edits several times on account of this.

 

I guess the only true workaround is: make sure you are logged into the Adobe cloud every time you sit down to edit.

 

btw, this bug seems recent (like the last month or so).

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Sep 12, 2020 Sep 12, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I have also this issue. I use Lightroom CC on both Windows 10 and my Mac. After starting Lightroom it will start the sync process which will run fine for about 5-10 minutes and then it stops with the message Unable to connect to network...

If I restart Lightroom it works fin again for 5-10 minutes and then again it stops the sync.

It makes the software package unusable for me as I want to retain my library locally and in the Adobe cloud.

At first I thought it might have to do with my ISP blocking the traffice since Lightroom generates a lot of traffic, so I set up a VPN hoping that would solve it, but no, it still occurs every time, so it is not my ISP.

Also the rest of the computer never has any connections issues when Lightroom reports network issues, so it is really related to the Lightroom software, as I have no anti-virus or other software installed, so a clean Windows 10 machine and for my Mac idem ditto.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Sep 12, 2020 Sep 12, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I have had many times issues “Unable to connect to network. Just out of the blue the issue just reappeared - it is really frustrating to wait every time I open an image for the connection to be reestablished.

 

My internet connections is very good, I have not changed any network configurations. When I put cursor to the cloud icon and wait for several seconds then connection will be reestablished and i can do some operations. However when I start editing the connection drops again and all slows down.  I have completely resinstalled Lightroom CC, deleted the whole library and redownloaded everything.

 

I hope that Adobe team has noticed this issue and is working hard to figure out how to build this awesome service to be reliable. 

 

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Sep 18, 2020 Sep 18, 2020

Copy link to clipboard

Copied

You aren't alone! Same here, I thought I was going crazy. I am currently sitting on 3 edited photos that I am going to end up losing when I have to FORCE QUIT LIGHTROOM. Sitting there spinning right now unable to connect to network, yet here I am writing this... how strange. This has got to be a sleep issue where Lightroom times out trying to reconnect to the cloud and gives up, then when you wake up your computer it never reconnects. This also seems to be recient, probably within the last 3 months. 

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines