I cannot get smooth displacement maps

Community Beginner ,
Aug 05, 2022 Aug 05, 2022

Copy link to clipboard

Copied

I'm wondering if there is any way to eliminate the rather noticable jagged edges that are created when I apply a displacement map to a layer? Despite having a really smooth blurred source map I'm getting awful jaggs that will make my image pretty unusable (it's gonna be blown up really big).

Any suggestions or is this just the way it is?

 

TOPICS
macOS

Views

51

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 05, 2022 Aug 05, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Did you blur the background before applying the map?

Duplicate the layer then run a Gaussian Blur on it.

Kevin Stohlmeyer
Adobe Community Professional/Adobe Certified Instructor

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Aug 06, 2022 Aug 06, 2022

Copy link to clipboard

Copied

Hi Kevin,

Thanks for your reply.

Here is my displacement map (I'm assuming this is what you mean when you say 'background'?) Very soft and blurred.

To be honest I'm kind of suprised how jagged the results are given how smooth the map is.  Searching the net for similar grumbles results in no similar gripes, but I cant believe people are happy with their results, thus this thread and me wondering if something is going wrong somewhere?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 06, 2022 Aug 06, 2022

Copy link to clipboard

Copied

You haven’t mentioned the Filter settings. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 06, 2022 Aug 06, 2022

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

The screenshot doesn’t indicate whether it was taken at View > 100%. 

Why don’t you post the actual image instead? 

 

What are the Scale settings? 

If they are above 100 »artefacts« should naturally not come as a surprise. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines