Welcome Dialog

Welcome to the Community!

We have a brand new look! Take a tour with us and explore the latest updates on Adobe Support Community.


Upgraded to 22.4.2, VBscript stopped working, can't create ActiveX object

New Here ,
Jul 18, 2021 Jul 18, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hi,

I recently updated to the newest PS version. I am using some complex VBscript/WSH script to automate much of my workflow.

 

But after the update, they all fail. I cannot even create the Photoshop ActiveX object. The simple code line

 

Set objApp = CreateObject( "Photoshop.Application" )

  fails with the error message

Skript:	C:\XXXXXXXXXXXXXXXXX\XXXXXXXXXXXXXXXXXX.vbs
Zeile:	16
Zeichen:	1
Fehler:	ActiveX-Komponenten kann kein Objekt erstellen: 'Photoshop.Application'
Code:	800A01AD
Quelle: 	Laufzeitfehler in Microsoft VBScript

which essentially means that "Photoshop.Application" cannot be instantiated.

 

I still see people on this forum using scripts, so apparently the feature has not been removed.

 

Any ideas? Thank you very much!

TOPICS
Actions and scripting, Bug, Problem or error, Windows

Views

50

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

New Here , Jul 21, 2021 Jul 21, 2021
Uninstalling (deleting all settings) and reinstalling from the CC app has fixed the issue.

Likes

Translate

Translate
Adobe Community Professional ,
Jul 18, 2021 Jul 18, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Once I had the same problem, but not in the latter Photoshop. I don't remember what was the cause and how I solved it, but maybe if I remember well I found that's a problem of vbs, not Photoshop, so if you won't find the reason why it happens (by googling) you may be forced to resinstal Windows.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jul 21, 2021 Jul 21, 2021

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Uninstalling (deleting all settings) and reinstalling from the CC app has fixed the issue.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines