Photoshop CC Render Video stuck at Initializing Video Export.

Community Beginner ,
Oct 25, 2017 Oct 25, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Hi.

I have Photoshop and Illustrator, yearly CC subscription.

Decided to trial After Effects (it also automatically installs Media Encoder).

But after installation, Photoshop is somehow unable to render any video (timeline video), it is stuck at "initializing video export".

Searching through internet didn't help, couldn't resolve the issue.

Things I've tried:

Uninstalling After Effects -  didn't help

Completely uninstalling Creative Cloud and reinstalling -  didn't help

Restore the so-called Photoshop Preferences file  - didn't help (did it with shortcut, message appeared as expected).

Tried to disable OpenGL - didn't help

So here I am

I am on Mac.

Help me pls or the only solution I see is to reset my Mac.

Thanks you in advance!!!

Views

36.9K

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct Answer

Community Beginner , Feb 19, 2018 Feb 19, 2018
I fixed it.I did not have my Premiere Pro and After Affects installed. After Installing them, some engine must have kicked in, because now I no longer have any hangs at all initializing ANY video functions and/or rendering.Running Windows 10.Funny thing; after I reinstalled Premiere and After Effects, I played with them and no longer have a need to do video in Photoshop.  But it IS FIXED. 

Likes

translate

Translate

Translate
Community Beginner ,
Oct 26, 2017 Oct 26, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Hi, read this thread its related to your issue although still unsolved. Hopefully someone can pass this to Adobe Staff. "Render Video" Not Opening | Photoshop CC 2018

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Feb 19, 2018 Feb 19, 2018

Copy link to clipboard

Copied

I fixed it.

I did not have my Premiere Pro and After Affects installed.
After Installing them, some engine must have kicked in, because now I no longer have any hangs at all initializing ANY video functions and/or rendering.
Running Windows 10.

Funny thing; after I reinstalled Premiere and After Effects, I played with them and no longer have a need to do video in Photoshop. 

But it IS FIXED. 

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
May 01, 2018 May 01, 2018

Copy link to clipboard

Copied

To me, that's not a fix. I haven't got the disk space available to go around installing additional software to "fix" a bug in my existing software.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
May 17, 2018 May 17, 2018

Copy link to clipboard

Copied

I'd had the same issue (same Mac OS as well). I had no problems after updating Photoshop. I think this is a very recent update, since I had looked only a couple of days ago and everything had been up to date. Hope this helps you, too!

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Sep 29, 2020 Sep 29, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I am having same problem.  I have Photoshop cc 21.2.4.  Tired before the update to 2.4 and tried afterwards.  No luck.  The bar goes all the way across and then just stays at the end with the circle of dots still circling after more than an hour.  This is a timelapse made from 800 photos.  I've search the issue and don't see a solution that does not involve additional software.  

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jan 18, 2021 Jan 18, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I DEFINITELY agree with this! I'm here because I ran into this issues obviously however downloading and paying for two additional programs I don't have the space for or use simply so I can export a gif from PS is a load of BS. 

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jan 18, 2021 Jan 18, 2021

Copy link to clipboard

Copied

*issue 

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Dec 07, 2019 Dec 07, 2019

Copy link to clipboard

Copied

having the same issue.

 

this is not a fix.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Apr 02, 2021 Apr 02, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I figured out the problem was caused from a 3rd party plugin (insta360 premiere plugin) that was installed in the following path "/library/application support/adobe/common/plug-ins/7.0/mediacore"

empty that folder, reboot, and it should work!

 

 

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Apr 07, 2021 Apr 07, 2021

Copy link to clipboard

Copied

That worked for me too - thanks!

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
May 01, 2018 May 01, 2018

Copy link to clipboard

Copied

I have the same problem.

Mac OS 10.13.4

Photoshop 19.1.3 (installed immediately before I tried to render a video)

Initializing Video Export hangs at about 50%

Initializing Video Import hangs at about 50%

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jul 13, 2018 Jul 13, 2018

Copy link to clipboard

Copied

having the same issue. upgraded everything (software, OS), installed AE/Premiere, have them running in the background. nothing fixes it.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Aug 07, 2018 Aug 07, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Same here. Stuck at 50%. I had to give up on photoshop for this part of my project

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Aug 07, 2018 Aug 07, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Same here. Tried everything in this thread. Just decided to use After Effects even though it was a simple animation that could've been done in Photoshop.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Sep 08, 2018 Sep 08, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Same problem, pretty disappointed that this feature is offered in Photoshop but doesn’t seem to actually work. Time to learn After Effects.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Oct 15, 2018 Oct 15, 2018

Copy link to clipboard

Copied

I'm on OS 10.13.6 and getting the same problem. Tried installing premiere pro and after effects but still didn't work. As a get around I just did it through my CS6 version and it worked fine. There's clearly a bug in CC18 that even the most recent update (which I did yesterday) a hasn't fixed.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jan 23, 2019 Jan 23, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Make sure the Timeline is set to 'Once' and not 'Forever' in the bottom left of the timeline controls.

'Forever' puts it into an infinite loop

Screen Shot 2019-01-23 at 17.25.08.png

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jul 20, 2019 Jul 20, 2019

Copy link to clipboard

Copied

It's set to Once only. So this didn't make any difference at all.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Nov 02, 2019 Nov 02, 2019

Copy link to clipboard

Copied

II have used this functions hundreds of times with previous versions of Photoshop and 3D Video . I am now using 2019 and trying to render a 5 second 3D Postcard video with keyframes from a Video Timeline and it gets stuck at initializing. The bar gets all the way to the end then sits there and I have to cancel. I have the entire suite installed and have successfully used Media encoder from AE, Premiere, and even Character Animator without issues. 

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 13, 2019 Nov 13, 2019

Copy link to clipboard

Copied

yep same issue here. i have photoshop vers 21.0.1. Initialising gets stuck around 100% and hangs.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 13, 2019 Nov 13, 2019

Copy link to clipboard

Copied

So I've just solved my own issue (appreciate it may be different to others) - when i had chosen to render i hadn't noticed that McAfee was asking for internet access for two adobe files. (They had popped under instean of over!). Allowing these files has cured my issue.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 16, 2019 Dec 16, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Hey, you saved me. Wasn't McAfee or any virus scanner window I didn't notice, it was a weird popup box (styled like pre-CC) telling me that some problems with Color Finesse from After Effects arose. Before, I was stuck at 100%. So I guess, the original fix with installing AE seemed to have ticked some boxes.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Feb 01, 2020 Feb 01, 2020

Copy link to clipboard

Copied

i'm also using McAfee live safe. how do i fix this and allow those files? i didn't recieve any notificatio at all

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Nov 21, 2019 Nov 21, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Hi all, 

 

I have the same issue with my MAC, currently no additional firewall is running e.g.McAfee

 

Any Idea?

 

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines