• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
0

Layers of Color Bands in Sony a1 Footage

New Here ,
Feb 08, 2023 Feb 08, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hi, I encountered a new problem with Sony a1 footage and don't know how to correct this. Hope the gurus can help me, PLEASE. I am still using PE 2020 Window version and never had an issue with Sony a1 footage until yesterday when I noticed layers of color bands -- red, green, blue, violet ... -- suddenly appearing on top of each footage. Please see attached snapshot. All sony clips are auto-captured as Rec 709. I uninstalled/re-installed the program and problem didnt go away. I tried using another computer but also showing same problem. How to correct this issue? Please help. Thank you for your time and patience. 🙂 

TS

2023-02-08.png 

TOPICS
Error or problem

Views

1.1K

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Feb 08, 2023 Feb 08, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Do not count on Windows to be fully up to date when it comes to device drivers
Go to the vendor site to be sure you have an updated driver for your graphic adapter
.
nVidia Driver Downloads https://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us
-for all Adobe programs use the STUDIO driver, not the GAMING driver
-To achieve the highest level of reliability, Studio Drivers undergo extensive
-testing against multi-app creator workflows and multiple revisions of the top
-creative applications from Adobe to Autodesk and beyond
528.24 1-23-23 https://www.nvidia.com/Download/driverResults.aspx/198731/en-us/
.
If you have a laptop you MAY also need to check for a laptop specific nVidia driver
-SOME laptops require an approved driver from the laptop company, not nVidia
.
AMD/ATI Driver https://www.amd.com/en/support
.
Intel https://downloadcenter.intel.com/product/211969/Intel-HD-Graphics-Family

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Feb 08, 2023 Feb 08, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Thank you, John. Updating didnt help. I updated from NVDIA Graphic 462.59 to latest 528.49. The color bands still persist. The problem started when I was playing with the Auto-Color in Color Adjustment panel to see how that footage would look like. When I didnt like the outcome and reset it, those color bands stay, and the rest of my Sony clips are now also color-banded. Do you have any other ideas how to resolve this issue? I'm stuck and cannot proceed with my family vacation project. I thank you so much for your help.  

TS

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Feb 08, 2023 Feb 08, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Uncheck Hardware acceleration.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Feb 08, 2023 Feb 08, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Thank you, Ann. Where can I find this? I looked around and couldnt find it. Thank you. 

TS

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Feb 08, 2023 Feb 08, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Ok, Ann. Found it and unchecked it. But did not help correct the issue. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Feb 08, 2023 Feb 08, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Feb 08, 2023 Feb 08, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Followed/executed the intructions but didn't help resolve the issue. Anyone out there knows the solution? Please help. Thank you.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Feb 09, 2023 Feb 09, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Banding problem also does occur in daVinci Resolve but no solution yet.

Blackmagic Forum • View topic - Davinci resolve and Sony A1 footage (blackmagicdesign.com)

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Feb 09, 2023 Feb 09, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Are you using the NVIDIA Studio driver (and not the Game driver)?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Feb 09, 2023 Feb 09, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Studio, not gaming

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Feb 13, 2023 Feb 13, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I am still pulling hairs here. Please look at the attached screenshot closely. The red color band as seen in this video clip is not a plain straight color band. It followed the curve of the left wall to the steps to right wall. Any idea what's going on here? I thank you so much for your input. 

Ts2023-02-13 color band.jpg

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Feb 13, 2023 Feb 13, 2023

Copy link to clipboard

Copied

You will have to convert the footage as I think it's in the source (as codec?) as the same issue occurs in DaVinci.

 

Upload a clip for testing!

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Feb 28, 2023 Feb 28, 2023

Copy link to clipboard

Copied

How to convert the footage? I've one huge sample file,  > 47MB in my Google Drive. Dont know how to share this with you. Thank you. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Mar 01, 2023 Mar 01, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Cannot you make a short clip that produces the same issue?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Mar 01, 2023 Mar 01, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I see what you mean now. Please see attached. Thank you.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Mar 01, 2023 Mar 01, 2023

Copy link to clipboard

Copied

No attachment.

 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Mar 01, 2023 Mar 01, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I'm not seeing the first file, 8Mb in my post. It allowed me to attach the file. Anyway, I'm attaching 3 more files - Testtest2.mp4 and 2 a1 footage. Thank you.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Mar 01, 2023 Mar 01, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I cannot test them on Elements as they are H.265. I dont have the codec (refuse to buy out of principal).

2nd clip runs without issue in Premiere Pro beta.

But I am guessing It's either the 10 bit or the frame rate Elements cannot handle.

Any particular reason you are shooting at 120 fps?

 

Update: for some reason it did import the clip (4 men on a bench)

Played without the colored band(s).

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Mar 02, 2023 Mar 02, 2023

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Thank you, Ann. You may be right. Don't know if this problem also exists in Premiere Element 2023 before I upgrade. Don't know if there's a trial version of 2023 before I buy. Monthly subscription is out of the question. The free daVinci has the same issue. Not too eager to buy the full version either. No particular reason why 120fps. Just playing with new camera settings. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines