Highlighted

Help with settings?

Community Beginner ,
Apr 17, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Would somebody look at this video and help me understand a few things:

Life with Oden - Oden's Easter Sunday

Why is it not sharp?

Why is the barn roof flickering?

Why is it wavering up and down within the Facebook window?

It was shot with an iPhone 6.  I used Pan and Zoom.  Once I use Pan and Zoom, I loose details and gain flicker.

Settings:  I left everything on the defaults.  Frame size 1920 x 1810.  I know there are a lot of settings.  I don't know which details will be useful to you.

It was saved as MPEG, NTSC DVD standard.  That's what PE chooses by default.  I didn't know if I should change it or not.

I'm using Premiere Elements 13.  Is the solution simply to upgrade to 15; or if I upgrade, will the problems follow me?

Thanks in advance.

Views

122

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more

Help with settings?

Community Beginner ,
Apr 17, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Would somebody look at this video and help me understand a few things:

Life with Oden - Oden's Easter Sunday

Why is it not sharp?

Why is the barn roof flickering?

Why is it wavering up and down within the Facebook window?

It was shot with an iPhone 6.  I used Pan and Zoom.  Once I use Pan and Zoom, I loose details and gain flicker.

Settings:  I left everything on the defaults.  Frame size 1920 x 1810.  I know there are a lot of settings.  I don't know which details will be useful to you.

It was saved as MPEG, NTSC DVD standard.  That's what PE chooses by default.  I didn't know if I should change it or not.

I'm using Premiere Elements 13.  Is the solution simply to upgrade to 15; or if I upgrade, will the problems follow me?

Thanks in advance.

Views

123

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Apr 17, 2017 0
Adobe Community Professional ,
Apr 17, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Look under the Edit menu and post what is listed as the Project Settings on the General page. ("Left as defaults" doesn't tell us what we need to know.)

It definitely looks as though your project settings do not match your video specs. So what are your video specs? You'll find these in the settings for your camera app on your iPhone.

Do you have Quicktime 7 installed on your computer? Particularly if you are editing MOV video (and, if you're editing video from an iPhone, you are), Quicktime 7 provides necessary components.

QuickTime 7.6 for Windows (If you are on a Mac, don't worry about it. You've got Quicktime.)

If you are planning to upload your video to YouTube or watch it on your computer, you definitely do NOT want to output it as a DVD video! You should go to Publish & Share/Computer and select AVCHD video, then use the preset to YouTube HD video.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Apr 17, 2017 0
Community Beginner ,
Apr 17, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Thanks Steve.

Here are my project settings.

My video specs:  It says Record Video 1080p at 30 fps.

Did I have QuickTime loaded?  I don't know.  I'm downloading it right now.  I am not on a Mac.

Your last suggestion about publishing with AVCHD I was definitely doing wrong.  Thank you for that.

Let me know what else I need to change.  I don't know what/how/where to match up that 1080p on my phone to PE settings.

I really appreciate it.  (Also, I have your book, but for PE 11 I think.)

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Apr 17, 2017 0
Adobe Community Professional ,
Apr 17, 2017

Copy link to clipboard

Copied

When you add a clip from your phone to your timeline, is there a yellow orange "render" line above the clip? Ideally you should NOT see this render line because it indicates a mismatch of project settings and video specs.

RenderLine.jpg

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Apr 17, 2017 0
Community Beginner ,
Apr 17, 2017

Copy link to clipboard

Copied

No yellow line.  Here's a picture.  Does the gray area before the green line mean anything?Capture.PNG

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Apr 17, 2017 0
Adobe Community Professional ,
Apr 18, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Things seem to be in pretty good order, Cindy.

Just make sure you use the AVCHD/YouTubeHD output. This output will produce a progressive scan frame. The interlacing in your original output is what was causing most of your issues.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Apr 18, 2017 0