Viewing window doesn't open...

New Here ,
Aug 21, 2018 Aug 21, 2018

Copy link to clipboard

Copied

after I load a video clip.  Loading MPG videos.

When this happens, I need to reboot.  If I close premiere and try to open it again, it won't open.

After rebooting it will sometimes work normally, but often I need to reboot a couple times.

Frustrated,

Don

Views

303

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 21, 2018 Aug 21, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Try updating or rolling back your graphics driver directly from the video card manufacturer’s site.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Aug 21, 2018 Aug 21, 2018

Copy link to clipboard

Copied

I should add:

I can add a video clip through "add media" in expert mode.

It is when I move the video to the timeline that the problem starts.  You can see the video on the timeline, but the viewing window does not open.  Nothing happens when you hit the play button.

I did upate my graphics card (nVidia GeForce GTX 1080).

Thanks,

Don

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 21, 2018 Aug 21, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Something is up.

Which version of the program are you using on which operating system? Did it work in the past and suddenly stop or has it never worked?

Which processor do you have and how much RAM? How much free space is on your hard drive?

What model of camcorder is the MPEG coming from and what resolution is it?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Aug 21, 2018 Aug 21, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Has been working in the past.  I have gone through about 4 old video tapes.

But some of these I had to stop and reboot to get the program to work.  Now it works only after 4 or 5 reboots.

Adobe Premiere Elements 2018 ver. 16.0

windows 10

Intel i7-6700k cpu @4.0GHZ

32 GB ram

64 bit

Program on C: drive has 181 GB free

Videos on J: drive has 3.58 TB free on HD

Using EzGrabber to make video coming from Sony VCR.  Don't know the resolution, but low.

Thanks for any suggestions.

BTW, I just remembered, I have removed the program and re-installed.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 22, 2018 Aug 22, 2018

Copy link to clipboard

Copied

EzGrabber may be the wild card in this game.

Open one of your EzGrabber videos in the free download MediaInfo. Set MediaInfo's View menu to Text and then copy and paste the report it generates to this forum. Once we see what your video is made of, we may be better able to help.

BTW, what happens if you place a photo on your timeline of a new project? Can you see it in the Monitor panel?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Aug 22, 2018 Aug 22, 2018

Copy link to clipboard

Copied

I tried adding a jpg to the time line, and it still didn't open the view window.  I then closed premiere elements, and as usual, it won't open.  After rebooting and opening the saved project with the jpg, and it opened the view box.

Once the view box is open, I am able to add other video clips (which wouldn't work previously) to the time line and everything works as it should.

This is the info from mediainfo of the file that wouldn't work previously, but now works as just stated.  VERY CONFUSING. 

---------------------------------

General

Complete name                            : J:\Videos\VHS\1985\Source Files\20180820-141925.MPG

Format                                   : MPEG-PS

File size                                : 350 MiB

Duration                                 : 7 min 6 s

Overall bit rate mode                    : Constant

Overall bit rate                         : 6 895 kb/s

Writing library                          : honestech

Video

ID                                       : 224 (0xE0)

Format                                   : MPEG Video

Format version                           : Version 2

Format profile                           : Main@Main

Format settings                          : BVOP

Format settings, BVOP                    : Yes

Format settings, Matrix                  : Default

Format settings, GOP                     : M=3, N=15

Duration                                 : 7 min 6 s

Bit rate mode                            : Constant

Bit rate                                 : 6 500 kb/s

Width                                    : 720 pixels

Height                                   : 480 pixels

Display aspect ratio                     : 4:3

Frame rate                               : 29.970 (30000/1001) FPS

Standard                                 : NTSC

Color space                              : YUV

Chroma subsampling                       : 4:2:0

Bit depth                                : 8 bits

Scan type                                : Progressive

Compression mode                         : Lossy

Bits/(Pixel*Frame)                       : 0.628

Time code of first frame                 : 00:00:00:00

Time code source                         : Group of pictures header

GOP, Open/Closed                         : Closed

Stream size                              : 332 MiB (95%)

Writing library                          : honestech

Color primaries                          : BT.470 System M

Transfer characteristics                 : BT.470 System M

Matrix coefficients                      : BT.470 System B/G

Audio

ID                                       : 192 (0xC0)

Format                                   : MPEG Audio

Format version                           : Version 1

Format profile                           : Layer 2

Duration                                 : 7 min 6 s

Bit rate mode                            : Constant

Bit rate                                 : 224 kb/s

Channel(s)                               : 2 channels

Sampling rate                            : 48.0 kHz

Frame rate                               : 41.667 FPS (1152 SPF)

Compression mode                         : Lossy

Delay relative to video                  : -33 ms

Stream size                              : 11.4 MiB (3%)

Menu

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 22, 2018 Aug 22, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Maybe I'm not understanding what you mean by "open the view window."

You do see the Monitor panel in the top center of the program, right?

Is the "view window" referring to something other than that? You shouldn't have to open it.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Aug 22, 2018 Aug 22, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Yes, that is exactly what I am calling the view window (don't know the real name).  I don't see the monitor panel in the top center.

When I load the media to the timeline, I still see the box that says:  "Add Media, Create a template based movie, Tell your story using titles, and Learn video editing".

Normally after you add a clip to the timeline, this window disappears and the monitor panel opens automatically.

OKAY, now I am more confused.

Everything is working again.  The monitor panel opens.  I can close premiere elements, and then open it again, without needing to reboot.  I have tried with several different media clips, and they all now work.

I don't think I changed anything.  I have NO explanation for what happened.

Thanks for trying to help me.

Don

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Aug 22, 2018 Aug 22, 2018

Copy link to clipboard

Copied

BTW, were there any problems noticed on the media clip?  from the mediainfo print out.

Thanks

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 22, 2018 Aug 22, 2018

Copy link to clipboard

Copied

You don't see the Monitor panel at all?!

What happens if you go to the program's Window menu and select Restore Workspace?

Meantime, what is your monitor's resolution? It could be, particularly if you're a laptop, that it's too low to allow the program to completely display.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Aug 22, 2018 Aug 22, 2018

Copy link to clipboard

Copied

OK, back to the same old problem.  The monitor panel won't open.  The media is on the timeline.  Please see attched photo.

premiere elements problem.JPG

Once this happens, If I close premiere elements, it won't reopen, I need to reboot.

It least I am back to my original confusion.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 22, 2018 Aug 22, 2018

Copy link to clipboard

Copied

The Monitor panel is there. It's just not showing your timeline's video.

If you open a new project and put a JPEG on the timeline and then press play, do you see the photo in the Monitor?

We need to do this in order to eliminate the possibility that the video itself isn't the problem.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Aug 22, 2018 Aug 22, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Steve,

I just realized who you are.  I have your book from 2008 on Premiere Elements 7.  I am honored.

I use dual monitors:

Viewsonic 27inch at 1920 x 1080

Samsung 49inch 4k TV at 3840 x 2160

You need to know that I have used this program successfully for some time with the present system.  Don't know what could have changed unless it was a windows update or something of that nature.

After a reboot, the program is working again.  Jpg on timeline automatically opens monitor panel, and adding video clips work correctly. 

Thanks,

Don

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Aug 22, 2018 Aug 22, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Just another thought;  Once it gets in a funk like this (not showing panel monitor), I can load an existing project that was successfully created, and it also will show up on the timeline but no panel monitor.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 22, 2018 Aug 22, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Glad you found the book helpful, tj!

I look forward to hearing of the results of the experiment I proposed.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Aug 22, 2018 Aug 22, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Adding a jpg to timeline does not open panel monitor as you can see.  Clicking play button does nothing.  This is the time when I need to close the program (it won't restart), and then reboot.

Was there something else that you suggested as an experiment?

Thanks

elements jpg problem.JPG

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 23, 2018 Aug 23, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Sorry, I've never seen anything like that. I don't know what to recommend other than to contact Adobe Customer Care via chat and have them troubleshoot it.

Contact Customer Care

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Aug 23, 2018 Aug 23, 2018

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Thanks for your help Steve.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines