• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
2

Audio Track Mixer causing poor playback

Participant ,
Aug 07, 2023 Aug 07, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I am using the latest version of Premiere on two different machines in two locations 55 miles apart.

One machine is running Windoes 11 Pro and the other, Windows 10 Pro that I remote into at work.

In both places, if I have the Audio Track Mixer visible, the playback "stutters". The playhead jumps, timcode display is not smooth, video stutters, but audio playback is fine. Keeping the Track Mixer open but switching to the Audio Clip Mixer, Source, Effects Control Tab, playback is smooth.

The material I work with is a simple 2 channel XDCAM 422 1920x1080 file that are :30 in length.

At home, I tried to playback an Apple ProRes 1920x1080 with 16 channels of audio. All plays nice and smooth until I display the Audio Track Mixer. Playback stutters, but after a few seconds, the audio goes mute! Switch to the Audio Clip Mixer or anything else and playback is fine, even while the playhead is moving.

 

Bob K.

Bug Unresolved
TOPICS
Editing and playback , Performance or Stability

Views

368

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
10 Comments
Participant ,
Aug 13, 2023 Aug 13, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hi, Folks.

Just want to post an update and follow the guidelines best as possible.

Just installed Premiere 23.6 and now this occurs when the Audio Clip Mixer is up as well.

Issue: While Audio Track Mixer and/or Audio Clip MIxer are visible, playback not only stutters (video in Program monitor), but audio drops out completely.

Premiere Pro Version No.: 26.6

OS: Windows 11 Pro 22H2

Sys Info: CPU - Intel(R) Core(TM) i9-10900K CPU @ 3.70GHz 3.70 GHz

                GPU - NVIDIA K5000 536.67

                RAM - 128GB

                Hard Drive: All Sandisk SSD Ultra minimum 2 TB

Video Format: Apple ProRes 422 (HQ) 1920x1080 16 Channels of  24 bit 48k audio. 23.976 frame rate. Progressive.

Workflow details: Sequence setting is for what video is. Sequence has 1 video clip and either 2(Stereo), 5(5.1) or 16(Multichannel) channels of audio on it.

Steps to reproduce: Play the sequence. 

Expected result: smooth playback and able to hear audio.

Actual Result: All is good until Audio Clip or Audio Track Mixer is called up. After a short time (varies), video stutters and audio is muted. Need to stop and restart playback, but it happens again.

 

If you would like to reach out to me and do a screen share, please let me know.

Thank you,

Bob K.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Participant ,
Aug 13, 2023 Aug 13, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Correction regarding the NVIDIA GPU:

It is the Quadro RTX 5000.

Apologies.

Bob K.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Participant ,
Aug 13, 2023 Aug 13, 2023

Copy link to clipboard

Copied

One more update after further testing please:

 

I updated the NVIDIA Driver to 536.96 (Latest).

The show I'm working with is "Lego City Adventures".

There are 2 episodes bact-to-back for a total of about 22 min.

Video playback seems to have improved. Stays smooth and timecode doesn't "stutter".

Sequence would play for a time, then audio channels will start to mute until all are silent while sequence is playing.

I let the sequence continue to play and audio would come back after roughly 5 to 15 seconds.

Lastly, I failed to mention earlier that I'm on a custom PC I built.

My Audio Hardware settings are set to "Asio". Device is "ASIO4ALL v2". It seems to be the only way I get up to 9 channels of output that I can map. Selecting MME and any other output gives me only 2 channels to map. I'm hoping it's not my hardware or what I selected.

 

Thank you all for your time.

Bob K.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Dec 05, 2023 Dec 05, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Thank you!

 

I'm on 24.03 and I have a multicam footage up of two cameras at 720x480 60FPS CBR footage.  It was all working fine the last few days and suddenly today I went to edit and the playback was fine, but the playhead was jumping all down the timeline and dropping out which made it annoying/impossible to edit.

 

I did a bunch of things to try and resolve it (clearing cache entirely, different proxies, etc).

Just before I finished yesterday I was messing with the audio a bit and had left the audio track mixer panel up but paid it no mind today.

 

I saw your comment, went back and closed the Audio Track Mixer panel and poof! my playback problems went away and my playhead is nice and smooth again.  So this bug exists in 24.03 also.

 

I noticed if I muted track the playback head would get slightly better...so I think something might be buggy when it generates the audio meters.

 

My audio is four mono tracks of 192/24 WAV files.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Jan 11, 2024 Jan 11, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Oh whao... I'm having EXACTLY the same problem you are having. EXACTLY the same. I've done everything to troubleshoot this issue. I've also reformatted my laptop. Tried it on a different laptop. Still the same issue. ONLY when I lunch the Audio Track Mixer. Just exactly the same issue you are having. I've spent over 6 hours with Adobe senior engineers. They tried everything... the issue remains. Today, I started looking into a different video editing software. I need the Audio Track Mixer to work fine for me to do what I do right... but it's not working. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Participant ,
Jan 12, 2024 Jan 12, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Hi, Rotimi and Cora.

 

Thanks for the feedback and I'm glad I'm not the only one.

Unfortunately, there probably aren't enough of us to start a movement by Adobe to look into this.

Looks like we're stuck with this for a while.

 

I appreciate all the efforts to troubleshoot this.

Bob K.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
New Here ,
Mar 26, 2024 Mar 26, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Hello KeulerB,

  I downgraded to 23.0. It works fine even with the audio track mixer open. Don't waste you time trying any other version on 23. The only one that works is 23.0 version.

also this also come with another problem, since I'm running PPv23, other apps like Audition and after effects are not working fine. It's just a complete headache. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Participant ,
Apr 02, 2024 Apr 02, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Hi, Rotimi.

 

Sorry to hear you're having the same issue. Glad you discovered that V23.0 works.

If you want to stay with V23.0, have you tried downgrading the other Adobe apps as well? I'm thinking Premiere 23.0 doesn't communicate very well with the higher versions of the other apps.

The other thing you can try is to upgrade to 2024. That seems to be working fine.

 

Thank you for the reply.

Bob K.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community Beginner ,
May 15, 2024 May 15, 2024

Copy link to clipboard

Copied

I've been having this issue for years and it drives me absolutely insane. 

Every single version after V23.3.0 for me has this issue, thus I'm forced to use an old an outdated build and miss all the new features for the software I pay for. It sucks. 

 

Happens when the audio track mixer is docked AND undocked, but as soon as it's closed the timeline and playhead is silky smooth and acts as you would expect. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Participant ,
May 16, 2024 May 16, 2024

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Hi, TotallyToby.

 

Thank you for the unfortunate feedback. I'm sorry to hear that this bug has "bitten" you as well. I'm using 2024 at home without issue. My employer is still using 2023.5 and the issue exists to this day. They are always the last to upgrade. I probably won't have 2024 at least until 2025 comes out. They are considering a "cloud based" editing solution. Hopefully that will get us up to date.

My point is, I don't believe that 2023 will see any more updates and it's probably best to move to either 2024 or downgrade to 2023.0. Just be aware that 2024 removes the ability to capture from a tape or live source. Only file ingest. I don't know if that matters to you.

 

Thanks again and best of luck.

Bob K.

Votes

Translate

Translate

Report

Report