Welcome Dialog

Welcome to the Community!

We have a brand new look! Take a tour with us and explore the latest updates on Adobe Support Community.


DJI Mavic Air clips are freezing/lagging/choppy when exported

Community Beginner ,
Apr 22, 2021 Apr 22, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Just finished a job of 6 videos & on the 2nd set of revisions every single drone clip is acting up in premiere & when exported. The clip freezes/lags/chops & I do not know why, I've tried so many different things. Using different clips, changing export settings, nothing seems to fix it. HELP

TOPICS
Editing, Error or problem, Freeze or hang, User interface or workspaces

Views

240

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Apr 22, 2021 Apr 22, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Good evening,

Have these clips ever been able to playback on your computer, or is this a new behavior?

 

Thanks,
Kevin

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Apr 22, 2021 Apr 22, 2021

Copy link to clipboard

Copied

They playback perfectly fine as the original clip opened in media player on windows.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jun 29, 2021 Jun 29, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I'm experiencing the same issues as well. I have no idea how to fix the lagging/freezing clips. Have you been able to resolve the issue?

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jun 29, 2021 Jun 29, 2021

Copy link to clipboard

Copied

If they're drone clips ... typically H.264/265 ... those are some of the nastiest media to work with in an NLE. On some systems, you really need to transcode to an editing codec. Like ProRes 422, DNxHD/R, or Cineform. Or at least, make ProRes, DNx, or Cineform proxies.

 

Neil

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jun 29, 2021 Jun 29, 2021

Copy link to clipboard

Copied

What I did to fix it is;

 

open Adobe Media Encoder

on the right side of the program there is a 'Queue' of files to encode

drag & drop the files that are choppy, aka your drone media files 

& hit the green play button to run the encoder.

 

I didn't change any settings, im using the stock settings & these encoded files worked smoothly on my Premiere timeline!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Jun 29, 2021 Jun 29, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hey D,

Sounds like you transcoded the files back to H.264. I'm still a little confused, though, I thought you already exported them and couldn't play them back. Are you saying you exported these outputs a second time and then they worked? Sorry if I'm not understanding.

 

Thanks,

Kevin

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jun 29, 2021 Jun 29, 2021

Copy link to clipboard

Copied

When I said exported in my original post I meant exported as in exported Media as a saved video.

 

I am not encoding the original clips before dropping them onto my project timeline.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Oct 10, 2021 Oct 10, 2021

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

This helped me fix the issue! I ran those files through Media Encoder and it fixed the issue.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines