Premiere Pro 2020 not opening projects

New Here ,
May 26, 2020 May 26, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hello! Currently I am trying to open up my premier pro projects. I am able to open the app on my iMac, but when I go to open a project, it will attempt to open, then it wont respond. I've reset my computer and restarted premiere a few times now. I'm unsure what to do next.

Views

21.3K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Adobe Community Professional , May 26, 2020 May 26, 2020
Create a brand new project and import the old project into the new one via File > Import. Have patience, large projects take som time to import and one can get the impression that everything has freezed.

Likes

Translate

Translate
New Here ,
Nov 17, 2020 Nov 17, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Thanks!

I finished the bugged projects using a work around and strangely (or
rather, luckily) the problem hasn't appeared on any of the new projects
I've started since. I'm still not sure what actually caused the problem.
I'm just glad I don't have to deal with it anymore.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Engaged ,
Nov 19, 2020 Nov 19, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I have been able to open projects in Beta 14.8.07 that won't open in release version 14.6.

Other remedies posted here haven't helped me.

 

(Mac OS 10.15.7)

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Engaged ,
Dec 04, 2020 Dec 04, 2020

Copy link to clipboard

Copied

This work-around doesn't seem to work for me in the latest betas. But I've found I can open some projects using the auto-save backups.

 

Kind of an alarming situation, I must say.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Nov 24, 2020 Nov 24, 2020

Copy link to clipboard

Copied

The "solution" for me was to switch off my external display in Preferences.

What on earth is that about?  My external display is used to proper color match my edit rather than use the rubbish Apple display I use for the timeline and tools.  

 

I thought Premiere Pro was a professional tool? I had no idea it was aimed at the amateur market.

 

Must be an Apple-Adobe mismatch.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Dec 04, 2020 Dec 04, 2020

Copy link to clipboard

Copied

No - I have this problem on windows with no "external" monitors (I don't use a laptop so techincally ALL of my displays are external, but I do not use Mercury transmit or any other such device to get external video playback)... so I doubt it's an apple thing at all. This is an Adobe problem, straight up.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Dec 07, 2020 Dec 07, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I thnik I've found a solution that doesn't involve turning off merury transmit or creating a new project as a workaround. After going through preferences line by line I cam upon the "Restore open sequence when opening projects" option in the Timeline section. I unticked it, closed out of Premiere, launched it again and was abkle to access projects again without having to do either of the work-arounds mentioned in other posts. Give it a try and let me know if you the same success. It would be scary if it was that simple. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Engaged ,
Dec 07, 2020 Dec 07, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Sadly, that makes no difference for me.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Engaged ,
Dec 07, 2020 Dec 07, 2020

Copy link to clipboard

Copied

But, the latest Beta does!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Dec 09, 2020 Dec 09, 2020

Copy link to clipboard

Copied

This actually worked for me as well with this particular issue. Although today's battle was with Izotope audio plugins not letting projects open in v14.6 and v14.7. I ended up downgrading to v14.0 and now everything seems to be at least useable. Yikes. Out of the frying pan, into the fire. At least current project files will still open in older v14.x versions.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Nov 01, 2021 Nov 01, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Just have to thank you for posting this - almost a year ago! I have been having the same issue recently and this just worked for me. I have no idea why I only began having the problem this month when it looks like many have experienced the issue far longer... but very thankful this ended up working.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 10, 2021 Dec 10, 2021

Copy link to clipboard

Copied

This worked for me, thank you for the fix. I am on the latest version 2022 and still it seems to be a problem for so many. I have tried everything under the sun...and then this. So happy I don't have to keep importing my project as sometimes I get up to version 20 and its a bit of a nightmare. Legend!

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Dec 21, 2020 Dec 21, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I've experienced the same issue this morning, I can't open any of my old projects. I trashed the app and reinstalled that didn't work. However disabling Mercury transmit before opening any projects has just worked for me!  Please Adobe can you fix this bug?  thank you.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Dec 25, 2020 Dec 25, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Try uninstalling any third-party plug-ins to see which ones are the problem. Then make sure you have updated to the most recent Adobe PPro version and the latest macOS update. Try also downloading the most recent version of third party software before reinstalling as well.

 
Christopher Wright

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jan 01, 2021 Jan 01, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Having the same issue. On a 16in MBP. Support had me uninstall PP and reinstall. Did not fix the issues. Projects will open fine on other machines but struggles on this 16in. Turning off mercury transmit only fixes the issue 50% of the time. Can it be a bug with the type of footage? We typically cut on MXF files out of C300 MKII cameras.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jan 03, 2021 Jan 03, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I'm having the same problem. Apologies, but I find this quite ridiculous. I'm running Prem Pro off a new Mac Pro with 96 gig RAM, and it won't open multiple projects?

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jan 04, 2021 Jan 04, 2021

Copy link to clipboard

Copied

For what it's worth- the beta build allows me to open my projects. Has a lot of glitches because it's a beta but at least I can work!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Engaged ,
Jan 04, 2021 Jan 04, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I've been having luck with the beta opening projects for me as well...although the notes for the beta make no mention of this problem.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jan 10, 2021 Jan 10, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I am having this problem for 3 MONTHS now. Adobe Premiere is NOT reliable any more, especially version 14.
The NEW project I created in a newest version TODAY just doesn't open. IT happens everyday. The blue bar just hang there.
Adobe! THIS IS NOT ACCEPTABLE!! FIX THIS BUG!

Window 10 Pro, Intel Core i7-9700KF CPU @ 3.6 GHz, 8 Core, 64GB RAM, NVDIA GeForce RTX 2070 Super

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jan 10, 2021 Jan 10, 2021

Copy link to clipboard

Copied

If you haven't tried the beta, give it a shot. Working well for me and this project opening issue has not popped up in the beta.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Jan 11, 2021 Jan 11, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Yep, I agree it's annoying. If you're not willing to use a beta version, use the Adobe Creative Cloud app to uninstall 14.7 and roll back to 14.3.2, as suggested earlier in this thread. It works fine and allowed me to open the projects that were freezing. The fact that the beta version works gives me hope that I'll be able to get back to a current version when the next release arrives.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jan 11, 2021 Jan 11, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Well, sadly, I had to find a permanent/working solution to my NLE problems. Not trying to sound snarky or disrepectful here, but this problem which has been brought up for months has not been addressed. My solution? The NLE from "down under".  Flawless performance, super small learning/transition curve, and (actually) greatly superior color grading, and I have 26 years experience with Photoshop. Sorry to leave Premiere behind, but Adobe left me with no other alternative. Oh, and no issues at all with using an HDMI preview monitor whatsoever (on the paid version; the free version does NOT allow that, but 1 year and you"ve made up the difference...). Super annoyed that this wasn't addressed; I've spent many years with Premiere, and Adobe has gotten tens of thousands of dollars from me over the years......kinda sad really.....

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jan 11, 2021 Jan 11, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Oh, and the latest Premiere BETA did not solve the problem...FYI

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Jan 11, 2021 Jan 11, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I wish I could switch to a new platform, but I've considered it a lot and it doesn't make sense to me. I use Lightroom, Audition, and Photoshop extensively, so I am committed to paying my CC dues. 

 

CC integration makes it really hard to break out of this ecosystem. I can create a graphic asset in Photoshop, and drag it into Premiere Pro and can create a sequence containing all its layers immediately. I can then create an After Effects project from that sequence with a simple right click. This level of integration is pretty hard to replace.

 

Anyway, I'm glad I was able to solve this particular problem by rolling back to 14.3.2. Hopeful that 14.8 or whatever is next fixes it for good.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jan 12, 2021 Jan 12, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Did the new update today fix this issue?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Jan 12, 2021 Jan 12, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I updated to 14.8 and opened the project that would freeze in 14.7. It would pause at the point where it normally would freeze before, but then continued loading normally. 

 

I closed and opened the project 4 times and it opened each time without freezing. At least for me, this seems to be finally fixed.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines