Adobe Premiere Not Responding Very High Power Usage

New Here ,
Apr 21, 2021 Apr 21, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Anytime I add more than two pieces of media the premiere will freeze and the program will say "not responding." Uusually I can't even get to the export stage but when I do it usually stops at 98/99%. 

my Specs: 

Power supply: 500W bronze PSU

GPU: 2060 GTX

CPU: i9 10700K 

 

Noted, I am only having problems on adobe premiere. Please help I am a part time vidoe editor, this started happening 3 days ago, I have unistalled Premiere and went back to older versions, no fix. 

TOPICS
Crash, Freeze or hang, Performance

Views

140

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Apr 22, 2021 Apr 22, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Have you updated the nVidia drivers?

 

Tried emptying your cache and resettting preferences (start up PPro holding alt button)?

 

Please report back.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Apr 22, 2021 Apr 22, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Unfortunately I have tried all of those things but none have fixed the
problem. I would say it’s probably just a problem with my power source but
premiere is the only program I have a problem with. I can stream an
intensive game and be completely fine.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Apr 22, 2021 Apr 22, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hi Matt,

Sorry! Try this. Choose Preferences > Media and disable Hardware Decoding. Then, reboot the computer. Does it work OK now? Let me know. Sure hope we can help.

 

Thanks,
Kevin

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Apr 22, 2021 Apr 22, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Still froze before getting to the export stage. It still allows me to click
tools and what not just the preview video doesn’t move and then if I go to
click export it goes to “not responding” I don’t know if this would help
but it seems a little better when I’m editing in 1920x1080 compared to
1080x1920. Perhaps the editing mode is the problem, I’m using “ARRI
Cinema”

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Apr 22, 2021 Apr 22, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Your CPU might support Quick Sync. If it does try Nvenc and Quick Sync both and use what works best. On my PC the Quick Sync cuts out at times. It never used until about 4 mothns ago.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines