Confusing about Hardware Acceleration in Intel Quick Sync for h.264

Community Beginner ,
Jan 12, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I'm really confusing with my Premiere and Media Encoder.

1. I have intel quick sync, and of course hardware acceleration enable, but when i export media using premiere pro (14.7), file -> export media -> choose h.264, there is just "Software encoding" greyed. That mean, this premiere pro doen's detect my hardware acceleration.

and when i try to "Queue" it on media encoder (14.3), then i click on h.264 format, the "Hardware Encoding" available, that mean, my media encoder detect the intel hardware acceleration.

Why this happend?

2. I remember, when my premiere pro 14.3 and my media encoder 14.3, everything was just fine.

when i update to premiere 14.7 and media encoder 14.7 this both can not detect hardware acceleration, just display "software encoding" greyed.

Now i downgrade premiere to 14.3 again, but still can not detect hardware acceleration, 

i also downgrade media encoder to 14.3 and fortunately it can detect hardware acceleration.

Please help.

3. Sometimes, but i don't know exactly, using format h.264, my media encoder can detect hardware encoding, but sometimes i can not.

Thanks,

=======
I'm just beginner, not pro 🙂
=======
TOPICS
Editing, Error or problem, Export, Formats, Hardware or GPU

Views

66

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Adobe Community Professional ,
Jan 12, 2021

Copy link to clipboard

Copied

You probbly have things setup correctly but for those who do not I have left a video link below. That being said the IGPU must be enable in the BIOS and the current drviers need to be downloaded. You should then see the IGP in Windows Taskmanager. Eko5C2F you may have had a Windows update happen. You might want to install the latest Intel IGPU drivers.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Community Beginner ,
Jan 13, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Thanks, i'll try it

=======
I'm just beginner, not pro 🙂
=======

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Okie Eko Wardoyo AUTHOR LATEST
Community Beginner ,
Jan 13, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Guys, i have another "curious thing", i have updated again media encoder to 14.7, same as premiere version,

the result :

There is no "hardware encoding" there, just "software encoding" greyed. But when i try to export/encode video to h.264, it uses my GPU, that mean, this media encoder using my GPU, 

=======
I'm just beginner, not pro 🙂
=======

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more