Hardware acceleration not working on Premiere Pro 2020 when using AMD Radeon RX 580

Community Beginner ,
Dec 26, 2020 Dec 26, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hey there, Premiere Pro does not use hardware acceleration with my AMD Radeon RX 580 GPU. 

 

I tried uninstalling and reinstalling Premiere Pro, installing older versions, uninstalling and reinstalling different versions of GPU drivers with no luck. 

 

I'm still on software only rendering. 

 

Acceleration works fine on other software like Davinci Resolve .

 

Please help. 

TOPICS
Error or problem, Hardware or GPU

Views

269

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Dec 26, 2020 Dec 26, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Software versions:

Windows 10 20HS

Premiere Pro 14.7.0 (build 23)

Radeon Drivers 20.11.2

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Enthusiast ,
Dec 26, 2020 Dec 26, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Before any suggestions, let's check the "software only rendering" thing: when you create new proj with a simple 1080 clip on a timeline and apply Lumetri to it, the timeline became red and while play preview CPU load is about 100%, and GPU is not loaded at all. Can you verify?

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Dec 28, 2020 Dec 28, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Yes, this is correct. GPU not used at all. 

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Enthusiast ,
Dec 28, 2020 Dec 28, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Check if you have OpenCL installed/enabled,

in Premiere Pro: ctrl+F12 > console view > command: gpusniffer

GPU Caps Viewer: https://www.techspot.com/downloads/4618-gpu-caps-viewer.html

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Dec 29, 2020 Dec 29, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I´ve been checking everywhere and my AMD GPU is not supported on Premiere, sadly (cause Davinci makes full use of acceleration, which is crazy, given how smaller they are compared to Adobe), so instead of optimizing your software, I need to replace my gpu for an Nvidia one. 

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Enthusiast ,
Dec 29, 2020 Dec 29, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Have you tried this OpenCL registry fix:

https://www.ownscene.com/blog/fixing-adobe-premiere-pro-wont-recognize-opencl-amd-gpus-using-registr...

  1. Hit Windows key and type regedit
  2. Go to Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Khronos\OpenCL\Vendors
  3. Double click on your amdocl64.dll and change the value from 0 to 1 and hit OK
  4. Restart just to be safe.

 

 

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Dec 31, 2020 Dec 31, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I uninstalled the chipset drivers and gpu drivers, restarted several times, did the OpenCL trick (created the keys because there was no Khronos key), but I can't get it to work.

 

This is the gpusniffer result:

 

Initializing GPU Tech:
Try CUDA: 0
Try OpenCL: 0
Try Metal: 0
Try Vulkan: 0
KernelLoadAction: 2
UseOpenGLContext: 0000000000000000
UseDeviceContext: 0000000000000000
UseD3D11Context: 0000000000000000
Finished gpu initialization in 2021.16 ms

--- OpenGL Info ---
Vendor: ATI Technologies Inc.
Renderer: Radeon RX 580 Series
OpenGL Version: 4.6.13596 Compatibility Profile Context 20.Q4 27.20.11027.5002
GLSL Version: 4.60
Monitors: 1
Monitor 0 properties -
Size: (0, 0, 3840, 2160)
Max texture size: 16384
Supports non-power of two: 1
Shaders 444: 1
Shaders 422: 1
Shaders 420: 1


--- GPU Computation Info ---
Did not find any devices that support GPU computation.

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Dec 31, 2020 Dec 31, 2020

Copy link to clipboard

Copied

This is GPU Caps Viewer

Capture.JPG

 

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Dec 31, 2020 Dec 31, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I checked Adobe Media Encoder and Hardware acceleration is enabled using OpenCL (but not on Premiere Pro)

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Enthusiast ,
Dec 31, 2020 Dec 31, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Ok, one more attempt. Here is Khronos OpenCL.dll from my Windows\System32 folder:

https://www.dropbox.com/s/bexyjtz9sxlxliv/openclv2210.zip?dl=0

make sure that:

1) path in the registry points to this new dll, 2) you are running GPU Sniffer with admin rights

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Dec 31, 2020 Dec 31, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I have the same version but no registry key pointing to it. 

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jan 17, 2021 Jan 17, 2021

Copy link to clipboard

Copied

any updates on this?

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Enthusiast ,
Jan 17, 2021 Jan 17, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Likes

translate

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines