No video playback

Community Beginner ,
Dec 03, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hello, if someone could suggest any help to the following problem I would appreciate it. 

 

I've recently upgraded my PC (most components except the power supply & GPU). After completing the build, installing windows 10 and my apps on Monday, I loaded up a project in Premiere Pro and managed to render & export the sequence with no issues. 2 days later on the Wednesday I opened the same project (& others) to find that although the audio in the sequence played fine there were the following issues (attached is a video of what I see when opening a project):

  • no video playback
  • program monitor is black
  • can't scrub through previews in bin
  • timeline playhead does not move when playing the sequence
  • audio meter displays levels but seems to stutter
  • source monitor is blank/greyed out
  • double-clicking file to view in source monitor results in no visual change but the audio plays fine
  • when changing tabs in source monitor e.g. to audio clip mixer/metadata, elements can become stuck & overlap. Same in program monitor when toggling rulers on/off

 

Troubleshooting methods tried with no success:

  • rolled Premiere back to previous version (14.5)
  • render files deleted
  • media cache deleted (from preferences & manually in file explorer)
  • reset Premiere Pro preferences
  • uninstall & reinstall Premiere
  • updated GPU driver
  • windows is fully up to date
  • performed sfc/ scannow to fix any corrupted files
  • there aren't any integrated graphics to turn off/on
  • video files play in other apps - After Effects works fine too

 

Apologies for the long post but I wanted to include everything I've tried already. Again any help would be appreciated. Cheers. 

Adobe Community Professional
Correct answer by Peru Bob | Adobe Community Professional

You may need to uninstall, use the Cleaner Tool, and reinstall:

https://helpx.adobe.com/creative-cloud/kb/cc-cleaner-tool-installation-problems.html

TOPICS
Editing, Error or problem, Freeze or hang

Views

74

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more

No video playback

Community Beginner ,
Dec 03, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hello, if someone could suggest any help to the following problem I would appreciate it. 

 

I've recently upgraded my PC (most components except the power supply & GPU). After completing the build, installing windows 10 and my apps on Monday, I loaded up a project in Premiere Pro and managed to render & export the sequence with no issues. 2 days later on the Wednesday I opened the same project (& others) to find that although the audio in the sequence played fine there were the following issues (attached is a video of what I see when opening a project):

  • no video playback
  • program monitor is black
  • can't scrub through previews in bin
  • timeline playhead does not move when playing the sequence
  • audio meter displays levels but seems to stutter
  • source monitor is blank/greyed out
  • double-clicking file to view in source monitor results in no visual change but the audio plays fine
  • when changing tabs in source monitor e.g. to audio clip mixer/metadata, elements can become stuck & overlap. Same in program monitor when toggling rulers on/off

 

Troubleshooting methods tried with no success:

  • rolled Premiere back to previous version (14.5)
  • render files deleted
  • media cache deleted (from preferences & manually in file explorer)
  • reset Premiere Pro preferences
  • uninstall & reinstall Premiere
  • updated GPU driver
  • windows is fully up to date
  • performed sfc/ scannow to fix any corrupted files
  • there aren't any integrated graphics to turn off/on
  • video files play in other apps - After Effects works fine too

 

Apologies for the long post but I wanted to include everything I've tried already. Again any help would be appreciated. Cheers. 

Adobe Community Professional
Correct answer by Peru Bob | Adobe Community Professional

You may need to uninstall, use the Cleaner Tool, and reinstall:

https://helpx.adobe.com/creative-cloud/kb/cc-cleaner-tool-installation-problems.html

TOPICS
Editing, Error or problem, Freeze or hang

Views

75

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Dec 03, 2020 0
Adobe Community Professional ,
Dec 03, 2020

Copy link to clipboard

Copied

screenshot.jpg

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Dec 03, 2020 0
Community Beginner ,
Dec 03, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Dec 03, 2020 1
Adobe Community Professional ,
Dec 03, 2020

Copy link to clipboard

Copied

  • updated GPU driver

If NVIDIA, do you have the latest Studio Driver installed?

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Dec 03, 2020 0
Community Beginner ,
Dec 03, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Just tried the latest studio driver - unfortunately didn't change anything 😕

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Dec 03, 2020 0
Adobe Community Professional ,
Dec 03, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Please post comp. specs and OS.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Dec 03, 2020 0
Community Beginner ,
Dec 03, 2020

Copy link to clipboard

Copied

PC Specs:

  • Ryzen 9 3900XT
  • Asus ROG Strix X570-E Gaming
  • 64GB 3200MHz Ram (clocked at 3200)
  • Nvidia 1060 6GB
  • Windows 10 Home - Version 20H2  OS Build 19042.662
  • OS installed on m.2 drive with a 2nd m.2 drive used as a scratch disk

 

Let me know if there's any other details required.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Dec 03, 2020 0
Adobe Community Professional ,
Dec 03, 2020

Copy link to clipboard

Copied

This driver installed? https://www.nvidia.com/Download/driverResults.aspx/166881/en-us

If so uninstall

reboot

reinstall.

See how that goes.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Dec 03, 2020 0
Community Beginner ,
Dec 03, 2020

Copy link to clipboard

Copied

So, uninstalled via device manager, restarted PC, then did a clean install of studio driver. No change 😕

 

Also (forgot to mention in original post), after exiting Premiere, the search bar on the desktop and the start button are not functional until I open Task Manager and end the Premiere Pro process - which for some reason isn't being ended when the program is closed. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Dec 03, 2020 0
Adobe Community Professional ,
Dec 03, 2020

Copy link to clipboard

Copied

You may need to uninstall, use the Cleaner Tool, and reinstall:

https://helpx.adobe.com/creative-cloud/kb/cc-cleaner-tool-installation-problems.html

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Dec 03, 2020 1
Community Beginner ,
Dec 04, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Brilliant! That worked! Thanks 🙂

 

Appreciate all the help.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Dec 04, 2020 0