Highlighted

Playback incredibly slow after update 14.1

New Here ,
Apr 15, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I was using Premiere Pro just yesterday and it was working quickly and fine. Now after the 14.1 update, pressing play takes about 5-10 seconds to react and the playback is choppy. Reducing the playback resolution does nothing, I uninstalled and reinstalled to no avail, my media cache is not overwhelmingly full, I have 32GB of RAM, 8GB and 2GB GPUs (AMD and NVIDIA respectively) and a brand new CPU. I can hardly get anything done. I know about proxies but I feel like I shouldn't have to use those if Premiere ran great before this update. I have no idea what to do and fiddled with settings and file locations for hours to no avail. Should I just go to an older version? What else can I do?

 

Edit: I tried an older version and it was still incredibly slow, I cleared my cache, reset my preferences, copied my work into another project, changed my GPU acceleration to OpenCL and back to CUDA... I'm at a loss... It's not just the playback. I can't clip videos or audio without lag and deleting a section of video sends Premiere into "not responding." It was working great just yesterday...

TOPICS
Error or problem, Freeze or hang, Performance

Views

635

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more

Playback incredibly slow after update 14.1

New Here ,
Apr 15, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I was using Premiere Pro just yesterday and it was working quickly and fine. Now after the 14.1 update, pressing play takes about 5-10 seconds to react and the playback is choppy. Reducing the playback resolution does nothing, I uninstalled and reinstalled to no avail, my media cache is not overwhelmingly full, I have 32GB of RAM, 8GB and 2GB GPUs (AMD and NVIDIA respectively) and a brand new CPU. I can hardly get anything done. I know about proxies but I feel like I shouldn't have to use those if Premiere ran great before this update. I have no idea what to do and fiddled with settings and file locations for hours to no avail. Should I just go to an older version? What else can I do?

 

Edit: I tried an older version and it was still incredibly slow, I cleared my cache, reset my preferences, copied my work into another project, changed my GPU acceleration to OpenCL and back to CUDA... I'm at a loss... It's not just the playback. I can't clip videos or audio without lag and deleting a section of video sends Premiere into "not responding." It was working great just yesterday...

TOPICS
Error or problem, Freeze or hang, Performance

Views

636

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Apr 15, 2020 0
Community Beginner ,
Apr 17, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I am having the same problem after the update - worked just fine yesterday... and export times for 6-minute video went from 2 hours to 12 hours. really frustrating. 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Apr 17, 2020 0
Adobe Community Professional ,
Apr 21, 2020

Copy link to clipboard

Copied

go to project settings, general - render  and check if you are on software only and GPU acceleration greyed out

then you will need to update your graphics card from the vendor's site

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Apr 21, 2020 0
Explorer ,
Apr 21, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I have the same issue, but i still running Premiere 14.0.4. Everything went fine before, but suddenly extreme slow after hit stop and then play again. Can it have something to do with some Windows update?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Apr 21, 2020 0
New Here ,
Apr 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Maybe... but my other projects play just fine, so I'm thinking I should have waited to update Adobe until this project was finished.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Apr 23, 2020 0
Adobe Community Professional ,
Apr 21, 2020

Copy link to clipboard

Copied

try to update your graphics card from the vendor's site

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Apr 21, 2020 0
New Here ,
Apr 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

My graphics cards are totally up to date. Drivers and everything. I have GPU acceleration enabled and have always had it enabled. I think the main issue is that I was working on this project before the update. I read updates mid-project are not always the best. I opened up previous projects that were finished and they are working well. I think I just need to finish this project and move on.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Apr 23, 2020 0
Adobe Employee ,
Apr 21, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hi Curtis,

Well, that's terrible. Can you try a different workspace? I noticed worse performance in the Audio workspace over the Assembly one. Have a play and report back. Hope I can help.

 

Thanks.
Kevin

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Apr 21, 2020 0
New Here ,
Apr 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I am not exactly sure what you mean by different workspace. Do you mean start a new project/sequence? I tried that and it didn't work. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Apr 23, 2020 0
Adobe Community Professional ,
May 10, 2020

Copy link to clipboard

Copied

The workspaces are by default located in a toolbar just below the menu bar, you can also select a workspace from the menu Window/Workspaces

 

MyerPj_0-1589140238930.png

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 10, 2020 0
Adobe Community Professional ,
Apr 21, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Does this occur in a brand new project as well? If not, open a brand new project and import your old project in it's entirety.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Apr 21, 2020 0
New Here ,
Apr 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I tried making a brand new project and it did not fix it.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Apr 23, 2020 0