PPCS6 Render freezes at 100% and never finishes

New Here ,
Mar 20, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Hi,

I'm trying to render a 42 mins long sequence in PPCS6 and the render process goes fine until it reaches 100%. It gets stuchk at this point and it never finishes the render. I tried twice but it always gets stuck at this point.

The export settings are:

Codec: H.264

Format: MP4

I already rendered previous projects with these output settings and similar length. I don't understand what's going on.

Can you help me?

Thanks.

TOPICS
Export, Freeze or hang

Views

79.0K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more

1 Correct Answer

LEGEND , Mar 22, 2013
Jim_Simon LEGEND , Mar 22, 2013
Try going through Adobe Media Encoder instead of a Direct Export.

Likes

Translate

Translate
Jump to answer Jump to answer
LEGEND ,
Mar 20, 2013

Copy link to clipboard

Copied

A render is something different than an export, which it seems is what you're talking about here.

The final phase of such an export is the muxing.  Once the separate video and audio files are generated, they have to be combined, or muxed, into a single MP4 file.  How long have you waited for this process to finish?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
New Here ,
Mar 20, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Hi Jim,

It's been frozen at 100 % for several hours (3 or 4)

Should I leave it working for the rest of the night? I don't know if I should cancel the muxing process. It'll take like 8 hours to export the whole thing again.

What do you think I should do?

Thanks for your quick reply.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
New Here ,
Mar 20, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Sorry, Yeah. I meant exporting. Exporting the final project.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Adobe Employee ,
Mar 20, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Try the things mentioned in this post: http://premierepro.wikia.com/wiki/FAQ:Why_does_exporting_stop_before_completion%3F

Look especially for any gaps in your sequence.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
New Here ,
Mar 21, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Hi Kevin,

I tried what was advised on the post you linked. There were no black gaps on my project. I exported the whole project again, but no luck. Exactly the same thing happens. The export process never gets to mux the video and audio files. All I am left with in my output folder is the video and audio file separately and an extra mp4 file, which size is 0 bytes. I guess this last file should be the final exported file in case the muxing process had taken place successfully.

Anyway, I have no idea what the next step should be. All I want is to see this project come to life!!!

Any more ideas?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
New Here ,
Mar 22, 2013

Copy link to clipboard

Copied

I tried to:

1. Remove Premiere Pro preferences file

2. Restore Premiere cache while Holding shift while opening the program.

Then I I exported the whole sequence for the third time. The same thing happened. The export process never gets to mux the video and audio files. All I am left with in my output folder is the video and audio file separately and an extra mp4 file, which size is 0 bytes.

I really need a solution for this. I don't mind to pay for it if necessary.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Contributor ,
Mar 22, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Well, if this was my problem, which I'm glad it isn't, here is what I would do.

Duplicate the sequence and remove all the effects.

Try to export the first clip.  If that works, try to export the first two clips.

If that works, tries to export the first 4 clips.  Keep doubling up until you get to the end.

If all that works, do the same thing with all your effects.  This should pinpoint your problem.

If the first clip (without effects) doesn't work, try another clip or a clip of another format to try to isolate your problem.  If that doesn't work, you have a system problem.

Basically, you have to eliminate possibe problems.

Please let us know how you make out.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
LEGEND ,
Mar 22, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Try going through Adobe Media Encoder instead of a Direct Export.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
New Here ,
Mar 22, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Right now I am exporting the 42 min sequence in 5 chunks to see if I can pinpoint the exact file that's causing the problem. So far I exported 3 chuncks and they all came out fine. Let's see the last two.

But I will take a look at Media Encoder to see if the whole sequence can be exported through there. I guess I do that through Adobe Dynamic link, right? If not, How do I go about doing that exactly?

Thanks for your help, guys.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
LEGEND ,
Mar 22, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Hit Queue instead of Export from the Settings dialog.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
New Here ,
Mar 23, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Thank you so much Jim!!! The sequence exported perfectly through Adobe Media Encoder. I don't know why but it worked!!!

I owe you one. If you need anything, just let me know.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
LEGEND ,
Mar 23, 2013

Copy link to clipboard

Copied

I'm about $79,990 short for a used Ferrari I've had my eye on...

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
New Here ,
Mar 23, 2013

Copy link to clipboard

Copied

You got it!! When I get big on with my vids That't the first thing on my list!!!!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
LEGEND ,
Mar 23, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Contributor ,
Mar 20, 2013

Copy link to clipboard

Copied

The muxing can take quite a while.  If you are on Window open the Windows Task Manger and then click on the Resource Monitor.

There you will be able to see the disk I/O.  It will show you what files are being read and what files are being written to.

You should be able to see your exported file being written to.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
New Here ,
Mar 20, 2013

Copy link to clipboard

Copied

Hi,

I took a look at the Disk I/O and nothing related to the PPCS6 muxing process seems to show up there.

Attached is a screenshot of the  Disk I/O window and the PPCS6 export window with the process info.

PPro CS6 freeze.pngDisk IO.png

Also, I found a thread where they mention a similar problem in Adobe Media Encoder. At the end of the thread they mention a codec called handbreak, which they say is better than Main Concept and doesn't crash during export.

http://forums.adobe.com/message/5133148

What do you think?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Community Beginner ,
May 16, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Just to keep this topic alive, I'm going to just say that I had this EXACT same issue with 2017 Premiere Pro CC.  Including how it stuck at 100% multiple times and produced 3 files in my export location.  One video, one audio, and one extra with 0 bytes.

I am trying to figure out how to work Media Encoder CC 2017 and will edit this post to let everyone know if that worked.

EDIT:  I rendered it in Adobe Media Encoder CC 2017 and I'm having the exact same problems.  Stops at 100%.  Any ideas would be great.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
New Here ,
Sep 06, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Please help I have the exact same problem!! It won't work through media encoder or exporting through premier pro, it freezes up at 100% for both

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Community Beginner ,
Sep 07, 2017

Copy link to clipboard

Copied

As a followup, I do all of my exporting through Media Encoder, it's just that once it hits 100% you have to wait a REALLY long time.  I have a fairly beefy computer (i7 7700k (which in 2017 is top of the heap), 32gb RAM (also very high compared to most computers in 2017), and a PCI-e SSD (which less than 1% of people have as of this post - even though you future people reading this think these specs are so sad, they are very good for the time being)).

And even with this machine, a 2 hour film takes a good 20-30 mins AT 100% to finish render.  So just wait.  It will happen.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Explorer ,
Apr 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

"future people" 

I wonder what they will look like.  

Wait, you wrote that in 2017.  It is now 2020.  This sounds like a bad B movie.  A deadly pandemic has swept the world and shut down entire countries. An orange man tries to lead them.  He is "future people". 

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Community Beginner ,
May 16, 2020

Copy link to clipboard

Copied

It's 2020 and I'm currently going through this as we speak. I've been so frustrated that I cancel at 100% 5-10min in. I'm only exporting a film a little over 1hr. And in the past (pp2017) it has worked smoothly smh. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
New Here ,
Nov 13, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Same god i hope this issue gets fixed it is so annoying. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
New Here ,
Nov 16, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Same. My video is just 21mins and still gets stuck at 100%

I left it like that the entire night and when i woke up, I was still left with the 3 files and the exportation never finished.
When i try exporting another video, it works just fine.

I already rendered the complete timeline in chunks, no luck after that either.

 

Plz solution anyone!?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more