Highlighted

Premiere CS5 takes 5 minutes to start up

New Here ,
May 02, 2010

Copy link to clipboard

Copied

When loading PPro CS5 - my splash screen gets stuck on "Loading ExporterQuickTimeHost" -- for, really, about five minutes.  This is not an exaggeration.  I've timed it multiple times.  The shortest was four and a half minutes, the worst about seven minutes.

After Effects does the same thing -- stuck on "Loading MediaCore."  About the same time delays.

Photoshop and InDesign load without issue.

My system is a three month old Intel i7 with 8 gigs of DDR3 ram along wth an unsupported NVIDIA graphics card with more CUDA cores than the lowest supported card.  Meaning, this isn't some ancient awful system.

Any thoughts or ideas?

Thanks.

Views

55.9K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more

Premiere CS5 takes 5 minutes to start up

New Here ,
May 02, 2010

Copy link to clipboard

Copied

When loading PPro CS5 - my splash screen gets stuck on "Loading ExporterQuickTimeHost" -- for, really, about five minutes.  This is not an exaggeration.  I've timed it multiple times.  The shortest was four and a half minutes, the worst about seven minutes.

After Effects does the same thing -- stuck on "Loading MediaCore."  About the same time delays.

Photoshop and InDesign load without issue.

My system is a three month old Intel i7 with 8 gigs of DDR3 ram along wth an unsupported NVIDIA graphics card with more CUDA cores than the lowest supported card.  Meaning, this isn't some ancient awful system.

Any thoughts or ideas?

Thanks.

Views

55.9K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
May 02, 2010 0
LEGEND ,
May 02, 2010

Copy link to clipboard

Copied

Something is wrong here. On my system, the time between pressing the PR icon on the desktop or quick launch bar and the open project window is around 6 - 7 seconds. using a Velociraptor.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 02, 2010 0
Most Valuable Participant ,
May 02, 2010

Copy link to clipboard

Copied

Please run my Premiere Pro Benchmark PPBM4 (yes I know it was designred for CS4) but since Harm has run it sucessfully on CS5 it will tell us how well you machine/OS is tuned and/or configured.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 02, 2010 0
New Here ,
May 02, 2010

Copy link to clipboard

Copied

My thanks for your note.  This is a three month old Dell Studio Intel i7 system with nice everything.  Additionally, the only issue with Premiere is the start up thing -- after that it performs fine.  So, I think it's pretty clear it's not system capability thing, but rather some kind of software conflict somewhere -- that I had hoped someone else had encountered and resolved.


Again, my thanks for your note.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 02, 2010 0
LEGEND ,
May 03, 2010

Copy link to clipboard

Copied

If you follow this link and then continue to the second included link, there are a number of data requested, like Process Explorer and DXDIAG: Some suggestions...

If you post those as screenshots and attachment, we can have a look at what may be wrong.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 03, 2010 0
Explorer ,
May 02, 2010

Copy link to clipboard

Copied

It's your firewall blocking connexions for the file named dynamiclinkmanager.exe who is located on C:\Program Files\Adobe\Adobe Premiere Pro CS5\32.

Add a rule to allow dynamiclinkmanager.exe at least on your local system.

Ooops I forgot the other file named Adobe QT32 Server.exe on the same folder

Phil

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 02, 2010 0
New Here ,
May 02, 2010

Copy link to clipboard

Copied

jphilip75

My thanks.  All Adobe functions have all permissions with my firewall.  I also checked the specific applications you cited and they have local and web permissions.

I'm grateful for any further thoughts you, or anyone, may have.  It would be wonderful if I could avoid the whole uninstalle/re-install everything thing.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 02, 2010 0
New Here ,
May 07, 2010

Copy link to clipboard

Copied

yeah it's these: Adobe QT32 Server.exe thing.

for hours and hours i installed/uninstalled CS5 suite on a computer without internet connexion. then i installed it on a laptop with connexion and watched my firewall. premiere.exe, Adobe QT32 Server.exe and dynamiclinkmanager wanted network-access. i allowed it Adobe QT32 Server.exe and premiere started without any delay!!!

adobe what's this? i always need internet to use premiere, after FX, encore because of quicktime?! where can i fix this?!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 07, 2010 0
Adobe Employee ,
May 07, 2010

Copy link to clipboard

Copied

Those components are separate (necessary) processes that are part of the Adobe suite.  Adobe QT32 Server, in particular, is required for anything Quicktime related - since Apple hasn't upgraded Quicktime to 64 bit, we were forced to put Quicktime support routines in a 32 bit process.  Meanwhile, Premiere runs in a 64 bit native process.

In order for these processes to communicate with each other, they rely on TCP IP internally, communicating through 'localhost', which is your local machine.  I don't know why your firewall insists on blocking that port - as far as I'm concerned, it shouldn't.  Your firewall should be concerned about blocking incoming connections from outside ports, not what's going on locally in your machine.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 07, 2010 0
LEGEND ,
May 07, 2010

Copy link to clipboard

Copied

Wil,

since Apple hasn't upgraded Quicktime to 64 bit, we were forced to put Quicktime support routines in a 32 bit process.

Interesting tid-bit, and one that I had not thought of.

Thanks,

Hunt

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 07, 2010 0
New Here ,
May 08, 2010

Copy link to clipboard

Copied

Wil Renczes wrote:

...I don't know why your firewall insists on blocking that port - as far as I'm concerned, it shouldn't.  Your firewall should be concerned about blocking incoming connections from outside ports, not what's going on locally in your machine.

hey wil,
no, on the computer without internet connexion there is no firewall. so nothing is blocked. i noticed it on the "internet-computer" that comments any network activity over tcp/ip.
in the meantime i activated tcp/ip on the other computer, connected a lan-cable but nothing changed. it took about 5 minutes to start up premiere (encore, afterFX).
my question: what more windows services are needed? could there be any conflict, when cs5 is not installed at the windows system partition, but on my program partition? is there any .log written when i start premiere?
definitive there is problem with loading "C:\Program Files\Adobe\Adobe Premiere Pro CS5\Plug-ins\Common\ImporterQuickTime.prm". i watched the Plugin Loading.log of premiere, encore, afterFX. what's up there?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 08, 2010 0
Contributor ,
May 03, 2010

Copy link to clipboard

Copied

Same problem here.

AfterEffects pops up message "No QuickTime installed" after mentioned delay.

And I have QT 7.6.6 Pro installed and fully working.

Premiere stops loading at ExporterQuickTimeHost.prm, or something like that. Then continues after several minutes... Then stops at QuickTime importer. Then continues after several minutes. Then when you are in Premiere you can not import or export MOV.

I'm using Windows7 Ultimate.

Any ideas?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 03, 2010 0
LEGEND ,
May 03, 2010

Copy link to clipboard

Copied

QT 7.6.3 & 7.6.4 had issues with Adobe programs, just as 7.5.3 & 7.5.4 did. I had heard that 7.6.6 was a good version, but have to admit that for me, 7.5.5 was the "last known good." Wonder if 7.6.6 is following in the footsteps of its recent predecessors? Maybe try with a copy of 7.5.5.

Good luck,

Hunt

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 03, 2010 0
Contributor ,
May 03, 2010

Copy link to clipboard

Copied

In requirements for CS5 they said QT 7.6.2, so I uninstalled 7.6.6 and tried with 7.6.2, but no luck.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 03, 2010 0
LEGEND ,
May 03, 2010

Copy link to clipboard

Copied

Thanks for reporting on the QT version requirement. Did not know that.

Sorry that it did not work either.

Good luck,

Hunt

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 03, 2010 0
New Here ,
May 15, 2010

Copy link to clipboard

Copied

the_wine_snob wrote:

QT 7.6.3 & 7.6.4 had issues with Adobe programs, just as 7.5.3 & 7.5.4 did. I had heard that 7.6.6 was a good version, but have to admit that for me, 7.5.5 was the "last known good." Wonder if 7.6.6 is following in the footsteps of its recent predecessors? Maybe try with a copy of 7.5.5.

Good luck,

Hunt

FINALLY IT RUNS!
my solution was to install quicktime 7.6.6. thx to all the guys here!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 15, 2010 0
New Here ,
May 03, 2010

Copy link to clipboard

Copied

A couple questions - do you have any 3rd party (non-Apple) codecs installed? If so, what are they?

If not, do you have a firewall or antivirus app installed and if so, which one(s) do you have?

Any other pre-CS5 apps running at the time? (say, previous version of Premiere or AE).


There is interprocess communication that occurs between the applications (AE, PPro, AME) with dynamiclinkmanager.exe, as well as between the quicktime application itself (Adobe QT32 Server.exe), which needs to interact via tcpip. It's also possible that there is a quicktime codec installed which is getting invovled, knowing which part is being grumpy would be really great.

Thanks,

-EricS

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 03, 2010 0
Contributor ,
May 03, 2010

Copy link to clipboard

Copied

Clean installation of Win7 x64.

Using NOD32.

Using Comodo firewall.

No other Apple apps.

No 3rd party codecs.

No other Adobe apps running.

BUT when I diable Firewall it works with no problem.

BUT I need Firewall.

What App or IP address I need to unblock in firewall to get CS5 and firewall running together?

Thanks!

EDIT: It seems I need to unblock Premiere and QT server.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 03, 2010 0