Premiere/Media Encoder not using full CPU

New Here ,
Feb 19, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hi, I have an issue with Premiere/Media Encoder not using full CPU when rendering or creating proxies.
CPU usage wont reach past 40%.

Specs:
W10
i7-6700k
1080TI

TOPICS
Export, Hardware or GPU, Performance

Views

96

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Adobe Community Professional ,
Feb 19, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Is the GPU at 90%?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
New Here ,
Feb 19, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Nop, 20%. Showed in screenshot as well.

I did try to switch it to software to test if cpu goes full and it did but hardware is faster.

So idk at this point if this supposed to be like that or something wrong. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Enthusiast ,
Feb 20, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I did try to switch it to software to test if cpu goes full and it did but hardware is faster.

 It's recommended to clean media cache each time you change that settings,  or after any app update. Close Premiere Pro and AME, and manually clean media cache (goto  %USERPROFILE%\AppData\Roaming\Adobe\Common  and delete folders Media Cache, Media Cache Files, PTX, Peak Files)

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Adobe Community Professional ,
Feb 19, 2021

Copy link to clipboard

Copied

The 1080Ti might be bottlenecking the CPU.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Adobe Community Professional ,
Feb 19, 2021

Copy link to clipboard

Copied

The GTX 1080 Ti is more than powerful enough. Perhaps 3rd party plugins are being used?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
New Here ,
Feb 20, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Don't use any

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
New Here ,
Feb 20, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I dont have this issue with older versionsm.
If I download verrsion of 2020 from half a year ago it works fine, cpu full.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Adobe Community Professional ,
Feb 20, 2021

Copy link to clipboard

Copied

What are the other processes running?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Reply
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more