Premiere Pro 2020 not opening projects

New Here ,
May 26, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hello! Currently I am trying to open up my premier pro projects. I am able to open the app on my iMac, but when I go to open a project, it will attempt to open, then it wont respond. I've reset my computer and restarted premiere a few times now. I'm unsure what to do next.

Adobe Community Professional
Correct answer by Averdahl | Adobe Community Professional

Create a brand new project and import the old project into the new one via File > Import.

 

Have patience, large projects take som time to import and one can get the impression that everything has freezed.

TOPICS
CC FAQ, Creative Cloud

Views

6.5K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more

Premiere Pro 2020 not opening projects

New Here ,
May 26, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hello! Currently I am trying to open up my premier pro projects. I am able to open the app on my iMac, but when I go to open a project, it will attempt to open, then it wont respond. I've reset my computer and restarted premiere a few times now. I'm unsure what to do next.

Adobe Community Professional
Correct answer by Averdahl | Adobe Community Professional

Create a brand new project and import the old project into the new one via File > Import.

 

Have patience, large projects take som time to import and one can get the impression that everything has freezed.

TOPICS
CC FAQ, Creative Cloud

Views

6.5K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
May 26, 2020 2
Adobe Community Professional ,
May 26, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Create a brand new project and import the old project into the new one via File > Import.

 

Have patience, large projects take som time to import and one can get the impression that everything has freezed.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 26, 2020 2
New Here ,
May 26, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Thanks Averdahl. This helped out. Will I need to keep repeating this process everytime I open up this project?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 26, 2020 0
Adobe Community Professional ,
May 26, 2020

Copy link to clipboard

Copied

No, you just use the project in the new version.

 

Neil

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 26, 2020 1
Adobe Community Professional ,
May 27, 2020

Copy link to clipboard

Copied

What Neil said, use the project in the new version. 🙂

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
May 27, 2020 0
New Here ,
Sep 03, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Averdahl, I did that process and when I finished and re-entered again later the project did not want to open. Now every time I go to work on it,  I have to do the same process over and over again? Sorry that's RIDICULOUS. I have PREMIER 2020 on a brand new MACBOOK PRO with CATALINA and is a new project, is suppouse to work flawless.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Sep 03, 2020 0
Adobe Community Professional ,
Sep 04, 2020

Copy link to clipboard

Copied

So if i understand it correctly you had Project A that refused to open, so you created a brand new Project B and used File > Import to import Project A into Project B?

 

And now Project B refuses to open as well so you have created a brand new Projec C and used File > Import to import Project B into Project C?

 

Three questions:

  1. What exact version of Premiere Pro do you use? (Help > About Premiere Pro)
  2. How large is your hard drive/s and how much free space do they have left?
  3. Are you sure that you open the correct project? When having several project files for the same project it is easy to by mistake open the old corrupted project file by mistake. Make sure to give them names that stick out, such as OLD-Project A and NEW-Project B. That makes it easier to distinguish the files from each other.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Sep 04, 2020 0
New Here ,
Nov 02, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Anyone reading this - this isn't the actual correct solution it's a work around. The correct solution at time of writing is to disable Mercury Transmit in your video playback preferences

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Nov 02, 2020 1
New Here ,
Nov 03, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I have this problem as well. It's very strange, because a project I created last week opens and closes with no issues. But all of my projects created this week gets this "hang up on launch" bug. The only difference between the projects is that I have 4K files in the new projects and only 1080p files in the fully functional project. 

 

Disabling Mercury Transmit doesn't do anything. It doesn't help to disconnect my external monitor either. I've deleted all cache and reset all preferences. I even completely uninstalled and reinstalled Premiere Pro. I'm running Premiere Pro V 14.5.0 (Build 51) on a 2019 16" MacBook Pro running Catalina (10.15.7). 

 

I've lost half a day of editing to troubleshooting and would very much like to get back to an effective workflow. The "opening the old project in a new project" method works, but this is not ideal as I already create several new projects each day and often need to jump between them. 

 

Any more help would be very much appreciated!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Nov 03, 2020 0
Adobe Community Professional ,
Nov 03, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Please post a detailed report of your gear, workflow, and the issues as noted in a post on their UserVoice system. That's the direct input portal for the engineering team, as this forum is user-to-user peer support.

 

Some people are hit by the things plaguing you, most aren't. They need to know when you've got the problem. And the data to compare with others to figure out why this is happening. I would note, it didn't happen with the public beta releases they'd been shipping prior to this most recent public release.

 

 

Neil

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Nov 03, 2020 0
New Here ,
Nov 09, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hello, I am having this exact same issue today. I downloaded the latest PP 14.5.0 (Build 51) later last week and cannot open any other projects this morning, than the one I had luckily left open over the weekend. I have iMac Pro 2017 and Mac OS Catalina 10.15.7

Please advise what to do, as I also have to get back to an effective workflow today as well. 

Thank you very much,

Camille. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Nov 09, 2020 0
Community Beginner ,
Nov 09, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Camille, I feel your pain. What has worked for me with macOS, is opening a completely new project, turn off "enable mercury transmit", and then quitting the app. Then try opening one of your older projects and see if that works. It has worked for me. Adobe, please fix this ASAP. 

 

Michael Schoenfeld 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Nov 09, 2020 0
Explorer ,
Nov 09, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Camille this works for me...

 

Close Premiere down.

Now restart Premiere.

Before opening any projects, go to preferences. Go to playback. Disable your external monitor 1920 x1080 etc.. Select your laptop monitor. 1440x900.

Now open any project. Once a project is loaded, go back to preferences and enable exteral monitor. Now all projects will open until you shut down Premiere. If you do shut down the program, you have to repeat the steps above...

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Nov 09, 2020 0
New Here ,
Nov 09, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Thank you for your response, Michael, disabling Mercury transmit didn't seem to work for me, although I didn't want to try restarting premiere as the project I had to do most of my work on today was already open and I was worried about losing immediate access to it. This said Premiere crashed when I tried importing another project within a new one to try to work around the issue, and at the same time a new Mac OS update showed up for Catalina, I ran it, restarted and now I have been able to open any projects needed so far. So sure that really fixes that bug that seemed to belong to Adobe, but so far it works for me. 

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Nov 09, 2020 0
Community Beginner ,
Jul 21, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Im having same issue  cannot open my proects, and they are only ten minutes videos.  this really sucks. I paid a good bit for this and the razer blade pro 17 64gb ram 4TB 2080 super and I7-9750H    All I want is to edit and send it.  looks like its time to eat it and go to davinci  any help??

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 21, 2020 0
Adobe Community Professional ,
Jul 21, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Have you tried to do what i wrote earlier?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 21, 2020 0
Community Beginner ,
Jul 21, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I have  ALT while launching,  copy then enter as new project  it just started a few days ago, now its useless.  why is this acceptable? its not cheap  and now I have a huge back log of videos  and an in the boc razer blade studio on my counter and Im afraid to load PP to it.  Im dying over here. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 21, 2020 0
Community Beginner ,
Jul 21, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I would never ask for help without using the previous advice.  this just sucks I have 3 videos I need to uploadand cannot even move in PP without (not responding) popping up.  never happened this bad before. been days now 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 21, 2020 0
Adobe Community Professional ,
Jul 21, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I have  ALT while launching,  copy then enter as new project

 

I never wrote anything about using the Alt-key. I don´t know what you mean by "copy then enter as new project". I never mentioned anything about copy something.

 

There is not enough details to help here. What footage do you use, in what codec is it, 4K or 8K, 25fps or 150fps, where is it from, what camera filmed it, what app created it? Without enough details one can only guess.

 

Download MediaInfo and install it and set the View to Tree and open the footage and take a screen dump of all info and post it here.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 21, 2020 1
Community Beginner ,
Jul 21, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Ive used ALL advice on here, kind of in the middle of several things. Its all 4k30fps nothing fancy, and the video is short. it let me put it together, then stopped.   its all same as Ive used since I got PP 8 months ago.  nothing on my end has changed just PP not working at all. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 21, 2020 0
Community Beginner ,
Jul 21, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Ive downloaded mediainfo view  cant find "tree"  what am i doing wrong here? 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 21, 2020 0
Adobe Community Professional ,
Jul 21, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Oh well...

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 21, 2020 1
Explorer ,
Oct 05, 2020

Copy link to clipboard

Copied

This started happening to me last week... I have the latest update, plenty of space and never had a problem. Having to recreate a new project open my last project is a bit on the klunky side... Can we get this fixed???

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Oct 05, 2020 0
Adobe Community Professional ,
Oct 05, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Did you try dumping your cache/media cache database files before opening the projects?

 

Neil

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Oct 05, 2020 0
Explorer ,
Oct 05, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Thanks Neil, I did dump the cache and it still is happening. I have never had this issue until this past week... As far as I know nothing has changed on my system or with Adobe creative cloud. I am not aware of any updates since this began. I have even had to make a new project of the new project if I shut it down and then try to reopen, although that has not been the case in every instance. Some of the new projects created do open just fine..


[cid:39d3b917-91af-4cd8-8b9c-8bbc9abe327b]
Kevin Cole | Producer
423-364-8882
Kevin@kcoleproductions.com
kcoleproductions.com

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Oct 05, 2020 0
Adobe Community Professional ,
Oct 05, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Definitely file this with complete details on their UserVoice system. That gets the information directly to the engineering team and in collated form to the upper managers who decide budgets & such.

 

Neil

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Oct 05, 2020 0
Explorer ,
Oct 05, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Thanks Neil, I just sent it as you suggested...

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Oct 05, 2020 1
Community Beginner ,
Oct 05, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I have the same issue with the latest version of Premiere. I've traced my issue to when I have Playback set to my HD monitor (a 3rd display connected to my 2019 Mac Pro running Catalina). If this is set as such, the next time I load Premiere and try to open any previous project, PP hangs and needs to be force quit. If I wipe prefs by opening with OPTION/SHIFT held, then everything is fine. So basically loading projects with Playback set to my HD monitor will crash PP. I guess I'll have to live without my preview display, which is unfortunate.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Oct 05, 2020 1
Explorer ,
Oct 05, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Well that's just crazy... I too have a monitor connected. Perhaps next time I will unplug my monitor before opening a project...


[cid:fa0e592f-68bf-4cde-b30d-3800f1c80fa1]
Kevin Cole | Producer
423-364-8882
Kevin@kcoleproductions.com
kcoleproductions.com

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Oct 05, 2020 1
Explorer ,
Oct 07, 2020

Copy link to clipboard

Copied

So taking Neil's advice I changed my settings for playback monitor away from my external monitor to laptop monitor and it seemed to have worked. Then I tried selecting both my external monitor and my laptop monitor together and so far that seems to be working...




[cid:aedfc970-4b5f-4b81-80c1-d32a8144170f]
Kevin Cole | Producer
423-364-8882
Kevin@kcoleproductions.com
kcoleproductions.com

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Oct 07, 2020 1
New Here ,
Oct 13, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I'm having the same issues.
I'm resorting to disabling my preview display to get my files to load. 
I knew I jumped too soon on the upgrade.....

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Oct 13, 2020 1
Explorer ,
Oct 13, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Yup disabling the external monitor seems to work... When I open a project I then go back and select my external monitor... If I close projects and open other projects without shutting down premiere I have no problem... So it only seems to be a problem when starting premiere...

Kevin


[cid:041a8b2f-05f6-47d0-9374-14558504504f]
Kevin Cole | Producer
423-364-8882
Kevin@kcoleproductions.com
kcoleproductions.com

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Oct 13, 2020 1
New Here ,
Oct 18, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Having the same issue. Thanks for the work around solutions. Hope this will be fixed...

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Oct 18, 2020 2
New Here ,
Nov 02, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I've had this problem for weeks now and your suggestion fixed it for me, so thank you. You have to disable Mecury Transmit and it works. What an absurd bug! needs to be fixed ASAP.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Nov 02, 2020 0
Explorer ,
Nov 02, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Thanks I will try disabling Mercury Transmit... Either way at least I don't have to create new projects to open a project like I was doing...


[cid:39be73a3-c8c5-44eb-9e26-50b33e48b987]
Kevin Cole | Producer
423-364-8882
Kevin@kcoleproductions.com
kcoleproductions.com

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Nov 02, 2020 0
New Here ,
Oct 24, 2020

Copy link to clipboard

Copied

have the same issue with the latest version of Premiere.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Oct 24, 2020 1
New Here ,
Oct 25, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Same issue. Thank you for the posts. Turned off monitor out "Enable Mercury Transmit" - opens fine. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Oct 25, 2020 0
Community Beginner ,
Oct 30, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hello all - I have a 2013 Mac Pro running Mojave - 14.3.2 allowed projects to open and close with "enable mercury transmit" turned on; 14.4 and 14.5 exhibit the "hang on launch" with projects mentioned here as many have found.

Turning OFF "enable mercury transmit" works for launch, but if you leave it on and quit, I can't open any projects without resetting prefs and caches.

 

Adobe, please jump on this ciritcal bug. It's repeatable, and many are experiencing it with their playback monitors.

 

Michael Schoenfeld

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Oct 30, 2020 1
Community Beginner ,
Oct 30, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Another footnote; I have reverted to 14.3.2 until this is remedied. It's stable for me, but the ProRes RAW controls are quite limited. Hopefully, Adobe will work dilligently to expand ProRes RAW implementation.

 

Thanks,

Michael Schoenfeld

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Oct 30, 2020 0
New Here ,
Nov 24, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I am experiencing exactly the same issue since I installed Abobe Premiere Pro's latest version - 14.6.0 (Build 51). Disabling Mercury Transmit seems to be the avenue indeed at least for me too and I am somehow relieved that I am not alone on this issue. Big thanks to the ones who figured out the bug. As a subcriber to Adobe CC and freelance proffesional, it is suffice to say that that issue unacceptable and I expect that Adobe will resolbe the issue immediately.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Nov 24, 2020 0
Explorer ,
Dec 04, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Dec 04, 2020 0
Explorer ,
Dec 04, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Oh also, I do not have mercury transmit enabled (never have) and I still get this problem.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Dec 04, 2020 0
Participant ,
Dec 28, 2020

Copy link to clipboard

Copied

On a Windows 10 PC and reverting to 14.3.2 was the "solution" for me too. Creating an new project and importing the old one would also work, but I had to do it EVERY SINGLE TIME I started up PP. That is just not feasible when all you want to do is get to work. I'll get by on 14.3.2 until Adobe figures out what is wrong and fixes this.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Dec 28, 2020 0