Source and Program Monitor Freeze After few minutes

Community Beginner ,
Apr 23, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Hi guys, I've had a really frustrating experience today and today only with Premiere.

Here's the situation:
If I reinstall Premiere (Any version available in Creativecloud) everything works fine for about 10 minutes. After a few minutes, the program window and the source window will freeze video playback and functionality through the space, but keybinds still work (Aka I can still use J,K,L, to playback stuff), but I can only hear audio and can't see any video playback as it's frozen on a frame.

I've reinstalled multiple times, deleted my adobe documents, tried changing from cuda to opencl to software, tried Adobe cleaner tool, I've tried using different footage, I've tried updating and rollingback drivers on anything I can think that would be related (Nvidia drivers, intel graphics drivers, etc) I've tried everything I can think of and everything I've been able to find by searching around.

I'm running:
i5-840016gb RAM
GTX 1080
256gb SSD for Windows & Premiere & footage

Version 13.1.1 of Premiere currently, but have tried every every version on CC i can download.

I'm stumped and of course this happens at crunch time. New job, first project, nothing working. Sweeeeet haha.

No idea what to do. Let me know what logs and stuff you may need if you have any ideas.

Views

1.9K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more

Source and Program Monitor Freeze After few minutes

Community Beginner ,
Apr 23, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Hi guys, I've had a really frustrating experience today and today only with Premiere.

Here's the situation:
If I reinstall Premiere (Any version available in Creativecloud) everything works fine for about 10 minutes. After a few minutes, the program window and the source window will freeze video playback and functionality through the space, but keybinds still work (Aka I can still use J,K,L, to playback stuff), but I can only hear audio and can't see any video playback as it's frozen on a frame.

I've reinstalled multiple times, deleted my adobe documents, tried changing from cuda to opencl to software, tried Adobe cleaner tool, I've tried using different footage, I've tried updating and rollingback drivers on anything I can think that would be related (Nvidia drivers, intel graphics drivers, etc) I've tried everything I can think of and everything I've been able to find by searching around.

I'm running:
i5-840016gb RAM
GTX 1080
256gb SSD for Windows & Premiere & footage

Version 13.1.1 of Premiere currently, but have tried every every version on CC i can download.

I'm stumped and of course this happens at crunch time. New job, first project, nothing working. Sweeeeet haha.

No idea what to do. Let me know what logs and stuff you may need if you have any ideas.

Views

1.9K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Apr 23, 2019 0
Community Beginner ,
Apr 23, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Further information:

Pressing K will play audio from either the source or the program but video is frozen, as well as the playhead in the timeline and source or program is also frozen. Audio still plays from both.

Just uninstalled EVERYTHING adobe from my PC and restarted pc, manually deleted the rest, restarted again, installed CC and Premiere. Same issue but didn't even give me 10mins of working properly.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Apr 23, 2019 0
Adobe Employee ,
Apr 23, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Ryan,

What happens with a brand new project? Can you test it out for us?

Thanks,
Kevin

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Apr 23, 2019 0
Community Beginner ,
Apr 23, 2019

Copy link to clipboard

Copied

New project, import footage (Used diff footage), windows frozen, can hear audio. I took a screenshot of it, maybe it'll help. 1.png

You can see that the video is timeline is "Playing", audio is being heard, no video, playhead doesnt move in any window unless i click to a new spot.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Apr 23, 2019 0
Community Beginner ,
Apr 23, 2019

Copy link to clipboard

Copied

I've also noticed after closing Premiere that it lingers in my background processes for an extended amount of time (Easily an hour+). Trying to re-open premiere after does nothing and requires me to End Task on it through task manager and then re opening again.

If i have premiere open and close it, I can't reopen until i force end task.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Apr 23, 2019 0
Community Beginner ,
Apr 23, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Actual useful information:

Tried a editing from an external drive, seems to be working fine. If i take footage from the external, put it on my ssd with premiere installed and import that same clip, freezes up and playback doesn't work again.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Apr 23, 2019 0
Community Beginner ,
Apr 25, 2019

Copy link to clipboard

Copied

And now editing from another drive doesn't work. I don't know what to do. Maybe I just learn a new program and abandon Adobe at this point.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Apr 25, 2019 1
New Here ,
Jul 26, 2019

Copy link to clipboard

Copied

I am having this same issue - seems to be related to Thumbnail view - is there anyway to fix this?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jul 26, 2019 0
New Here ,
Jun 05, 2019

Copy link to clipboard

Copied

I just had the exact same experience and after a couple of days of scouring the internet, these forums, and running some experiments myself, I seem to have fixed it.

Here the quick list of what I did.
1. I reset the preferences file and plugin cache by holding shift+command (Mac) while starting Premiere Pro.
2. I had recently installed a couple of novelty fonts for a project that I thought might be corrupt (and was preventing Illustrator from opening the AI file I was working off of) so I deleted them. Illustrator works fine now, but I'm not sure if it had any impact on Premiere Pro.

3. On the Project panel I changed the view from "Thumbnail" to "List."

4.  I followed the GPU settings steps from this article:
https://blog.frame.io/2017/11/13/common-premiere-pro-crashes/

(There are probably some other good steps here, too.)
5. But the thing I did that I believe really fixed my issue was address a couple of .MOV clips I downloaded from Motion Array and was using in my project. I suspected that one or some of them were somehow conflicting with Premiere Pro. The issues you described started happening around the time I added those short clips to my project. So I opened each clip in QuickTime and when QT "converted" the file in order to play it, I saved the converted version of the .MOV file, deleted the old one, and re-linked the clip to the converted version when I opened the project in Premiere Pro again.

I wish I would have done each step individually, testing my project and the freezing software issue after each step, but I didn't have the time or patience so I just performed all 5 steps all at once. But I really believe it was the .MOV files that were hanging me up.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Jun 05, 2019 0
Community Beginner ,
Aug 10, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Same issue.  And I'm seeing it happen during thumbnail view and list view; thumbnail views are still fine and responsive even.  It's the program monitor window that dies.
I'm assembling clips together, scrubbing through my source clip, dropping them in the timeline.  Fine.
Double click thumbnails to open a new source clip.  Fine.
I think there was audio during this clip.  Click on the "Drag audio only" button to check the audio waveform.  Fine, BUT!

Now the video portion of the program monitor window is frozen.  No matter what I do where I go I got nothing.  Even exiting the program doesn't work.  I need to "End Task" to close out.

So I try again.  This time avoiding the audio waveform.
All is good but I have another clip I want to check for audio.  But now I have to play it normally and listen for dialogue.
Click on play...
Frozen, nothing works.  Have to End Task to get out of it.

Third time through.  Going though files in list view.  Watching files 1 by 1, pulling clips out as needed.  Try to open the next file.  Suddenly frozen, not working anymore.  If anything the problem happened when I clicked out of Adobe Premiere to scroll up the webpage I have in the browser on my other monitor.  Click back to Adobe to watch the next file.  Frozen.

This problem is making a 6 hour culling section take my entire 4 day weekend.  I'm researching Adobe alternatives now because this is basically un-useable.  Please fix this soon or I'm jumping ship.

PS:  I tried the steps "Real Quiz" mentioned and they didn't work.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Aug 10, 2019 0
Adobe Community Professional ,
Aug 10, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Please post your issue on the bug/features UserVoice system. This is a fairly rare issue but hammers anyone who gets it. Any data on media, effects, the computer, and steps you've tried would be good to get to the engineers.

Plus Adobe lives by metrics. Anything filed there makes The List ... so please file this.

I'm on my phone or I'd post the link but it's on the top of the Overview page of the forum.

Neil

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Aug 10, 2019 0
Rohitvfx LATEST
New Here ,
Sep 14, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hey bro
Even I was facing the same issues 
Finally what solved my problem was that I imported the file from the original place from where I had previously stored

I orignally had stored the mts file in my D drive from the D drive I copied the file to E drive and was importing the file into premiere from the E drive

I was facing the same issue like you

Tried clearing the cache 

Finally got to know something and now I imported from the D drive and its fine now

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Sep 14, 2020 0