Highlighted

Bookmark links do not work in responsive in mobile browsers

Community Beginner ,
Nov 13, 2016

Copy link to clipboard

Copied

Hi,

I have created a project that contains bookmark links to locations both within the same topic and to locations in a different topic. When I generate the project in Responsive layout, the links do not work in mobile browsers (Safari, Chrome). They work fine on desktop.

First, or links within the same topic, pressing on the links in the mobile browser shows that some additional text is added to the link in the form: ?random=1b1falkfh... This text is included after the ".htm" of the link parent topic and before the "#" of the bookmark.

For example, a link to the bookmark "step_c" shows:

  http://www.mysite.com/manual/topic_2.htm?random=1b1fbn7fl_0egkh2j80#step_c

Second, links to a different topic simply go to the top of that topic, not to the bookmark. These links do not appear to be corrupted, they just don't function properly.

I generated this same project as Webhelp and these links all work properly in mobile browsers. It seems as though the Responsive layout is corrupting the bookmark links.

Please advise on fix. I am using RH 2015 rel. 3.

Jeanne Daniele

Topics

Classic, HTML5 layout

Views

837

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more

Bookmark links do not work in responsive in mobile browsers

Community Beginner ,
Nov 13, 2016

Copy link to clipboard

Copied

Hi,

I have created a project that contains bookmark links to locations both within the same topic and to locations in a different topic. When I generate the project in Responsive layout, the links do not work in mobile browsers (Safari, Chrome). They work fine on desktop.

First, or links within the same topic, pressing on the links in the mobile browser shows that some additional text is added to the link in the form: ?random=1b1falkfh... This text is included after the ".htm" of the link parent topic and before the "#" of the bookmark.

For example, a link to the bookmark "step_c" shows:

  http://www.mysite.com/manual/topic_2.htm?random=1b1fbn7fl_0egkh2j80#step_c

Second, links to a different topic simply go to the top of that topic, not to the bookmark. These links do not appear to be corrupted, they just don't function properly.

I generated this same project as Webhelp and these links all work properly in mobile browsers. It seems as though the Responsive layout is corrupting the bookmark links.

Please advise on fix. I am using RH 2015 rel. 3.

Jeanne Daniele

Topics

Classic, HTML5 layout

Views

838

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Adobe Community Professional ,
Nov 14, 2016

Copy link to clipboard

Copied

Try updating & regenerating again – there’s a new 4th patch out there now

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Community Beginner ,
Nov 14, 2016

Copy link to clipboard

Copied

Thanks Jeff.

I'm not sure that the 4.1 patch will help this situation - the project does not have any conditional text and I was testing on iOS 9 with Safari 9 and latest Chrome. I searched the Adobe bugbase for "bookmarks" and found nothing.

I am hesitant to update RH - I had a bad experience with 4.0 (won't hide TOC/Index/Glos/Filt) and had to roll back to 3, which took a while. I am now, as I was then, under aggressive deadline and can't afford that kind of experience.

Mulling my options on this. I have 3 weeks, so I will monitor for problems in 4.1 and update as a last step.

Jeanne

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
LEGEND ,
Nov 15, 2016

Copy link to clipboard

Copied

The 4.1 patch seems to work for me (at least on iOS). I've created a sample output with a TOC link and a hyperlink here: Travel the Whirls Knowledge Base

The bookmark in the TOC is the item called 'book'. The link is on the page 'Corporate Locations'.

Let me know whether this works on your end as well. If it does, the 41 patch may be the way to go.

The 4.1 does hide the TOC/Index/Glos/Filter, so that should not block the update.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Community Beginner ,
Nov 15, 2016

Copy link to clipboard

Copied

Hi William,

Thanks for taking the time to create this sample. Here is what I found using an iPad (landscape layout) with iOS 9 in both Safari and Chrome:

The "book" link in the TOC as well as the link "Link to bookmark" in the topic Corporate Locations work initially but stopped working after I began navigating randomly .

I can reproduce the failure using the following steps:

  1. In the TOC, navigate to the topic Software Developer Staff Information > Context Sensitive Help > Context-sensitive help for mobile apps.
  2. Scroll to bottom of the topic.
  3. In TOC, navigate back up to top level and click "book" link.

Result: The target page does not load fully, and shows top of page, not bookmark location. If you press the browser "reload" button, the page then appears at the correct location.

More testing revealed that:

  • Scrolling in step 2 seems critical, and this will happen with other topics in this project that are long enough to scroll. Short topics don't exhibit this. However, the long topics also have other attributes that may be causing this (images, glossary terms etc.)
  • This happens only in tablet-portrait layout.
  • All works fine on desktop with browser window sized to present same layout.
  • The "random" text that is added to bookmark links within the same topic (mentioned in  my initial post) apparently does not interfere. (I see it in this project too, and those links work.)

A more typical situation would involve having a link within a long page that points to a bookmark on another page, so a better test would be to add a link to the test bookmark towards the bottom of one of the long topics (i.e. "Context-sensitive help for mobile apps").

Thanks,

Jeanne

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
LEGEND ,
Nov 18, 2016

Copy link to clipboard

Copied

It starts to sound like a bug to me. Please log a bug report with Adobe here: Home

Include the info you have in the report and provide a link to the thread. Hopefully, that helps in fixing the issue.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Community Beginner ,
Nov 18, 2016

Copy link to clipboard

Copied

Done. Thanks William.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Explorer ,
Jan 10, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Hi, I'm experiencing the same problems in mobile browsers on iOS devices - some links work only in portrait mode, others (like links within a drop-down or links to another drop-down) don't work in any orientation of iPads.

Could you please post a link to the bug you created in 2016, so I can track its progress and see if that should be fixed already?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Community Beginner ,
Jan 10, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Hi, I can verify that this is still an issue. There was never any action taken on the bug I created, and it was not carried forward when Adobe updated their bugbase. I was hopeful that the re-worked layouts in RH2017 would fix the problem (we use Charcoal Grey), but alas, no joy.

Performance is fine on desktop and Android devices. iOS devices have multiple problems with links to bookmarks from TOC or from other topics.

Jeanne

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...
Faeneth LATEST
Explorer ,
Jan 11, 2018

Copy link to clipboard

Copied

FYI, I created a bug report for this issue: Tracker (RH-1238).
Cheers,
Birgit

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community Guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
Reply
Loading...