• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
0

GPU hitting 100% usage on a small file.

Community Beginner ,
Apr 17, 2023 Apr 17, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I was texturing a lowpoly scene, the substance file after texturing is around 1.5gbs. The thing is, the scene keeps lagging and susbstance painter is very slow when i am painting any more details or doing any change. I found out when i am doing anything the GPU hits 100% usage. I am working on base color channel and not even on "material channel". Even when I am turning a layer off the gpu hits 100% ram stays on 8-10gb and cpu reachers 10-15%max. 

I have clean reinstalled the drivers, downgraded and upgraded drivers and even updated my windows, reinstalled my substance painter but the probelm is same even on PC better than mine.

 

link to file:

https://drive.google.com/file/d/1EeZotfTwo6zZQMOiAzEaNJ20JwS9T54e/view?usp=share_link

 

system specs: 

Ryzen 9 7950x

rx6950xt GPU

64gbs RAM

TOPICS
Bugs & Crashes , Discussion

Views

449

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Adobe Employee , Apr 19, 2023 Apr 19, 2023

Hello @Sunny2918878801lu,

 

Thanks for the message and all the details.

 

Substance 3D Painter's engine has issues with too many layers and strokes for not enough triangles. Unfortunately, this is exactly the composition of your project. The floor isn't subdivided and has many strokes on it, causing lagging. Therefore, you'll need to subdivided the plane floor to have a bit more polygons.

 

I know this is a bothering issue, but if you want to keep your model as low poly as possible, I'd advise y

...

Votes

Translate

Translate
Adobe Employee ,
Apr 19, 2023 Apr 19, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hello @Sunny2918878801lu,

 

Thanks for the message and all the details.

 

Substance 3D Painter's engine has issues with too many layers and strokes for not enough triangles. Unfortunately, this is exactly the composition of your project. The floor isn't subdivided and has many strokes on it, causing lagging. Therefore, you'll need to subdivided the plane floor to have a bit more polygons.

 

I know this is a bothering issue, but if you want to keep your model as low poly as possible, I'd advise you to work on a secondary mesh with the same UVs, but more high poly and to apply the exported bitmaps on your low poly model.

 

Best regards,

 

Cyril Dellenbach (Micro) | QA Support Artist | Adobe

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Apr 28, 2023 Apr 28, 2023

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Big Thanks, this was somthing that was obviously out of my knowledge, not only this fixed the issue I also learned something about the software I am working on!

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Resources