• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
0

Low poly phong edges being baked and visible in Normal map

New Here ,
Apr 17, 2023 Apr 17, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hello!

 

When baking normals, and with the low poly mesh phong set to 180, I am getting hard creases in flat surface where the edges are. 

esfzero_0-1681748841653.png

 

If I set up phong breaks, or a set angle of like 40degrees, then this error is fixed but I then have "sharp" edge seams and on 90 degree corners. 

 

I am curently working out of C4D but, I have tried re exporting out of Blender and get the same results. The mesh has no errors that I can find.

 

I have never had isses like this in the past. Please help this error is holding up a time sentive project.

 

Thanks!!

TOPICS
Baking

Views

188

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Apr 18, 2023 Apr 18, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hi @esfzero,

 

Thanks for your message.

 

I would like to see a picture of the issue with the sharp edges. With that being said, My advice would be to use a Low Poly without any custom smoothing groups and to make a secondary mesh with custom normals to use it as a High Poly.

 

Maybe this thread could also help you.

 

Keep me posted.

 

Cyril Dellenbach (Micro) | QA Support Artist | Adobe

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Apr 18, 2023 Apr 18, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hello, Thanks for the response. I am baking from a High mesh. By "sharp" edges I mean you can the edge breaks on accute angled corners though the normals. Since this post I have made a new test file using a cube with a few extruded shapes on it. then use a high poly bake. This work 100% perfectly fine. So maybe this file is corrupt? I have not run into this issue before.

 

Thanks!

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Apr 18, 2023 Apr 18, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Here is another image just showing the baked normal with wireframes turned on.

esfzero_0-1681860439492.png

Thanks

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Apr 19, 2023 Apr 19, 2023

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Hmmm I don't think the file is corrupted, but there certainly is an issue we are missing. Would you mind sharing your meshes so I can take a deeper look? If you don't wish to share it here, you can send it to me privately.

 

Cyril Dellenbach (Micro) | QA Support Artist | Adobe

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Resources