• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
1

Why Do My Textures Look Pixelated? Blender + Substance Painter Workflow

New Here ,
Feb 06, 2023 Feb 06, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hello All,

I’ve used blender for a few years now, this is my first time trying to use a Blender-to-Substance-Painter workflow. Unfortunately, this hasn’t gone all that smoothly so far. I succeeded in making a nice material in Painter that resembles mildew colored that is meant for a model I made of an Alley-Arm type power line.

Unfortunately, when I import my model from blender as an FBX, this is the result of trying to drag and drop those textures as a smart material.

 

 

Screen Shot 2023-02-06 at 8.38.25 PM.png

 

Yikes, not what I expected. I double checked and all materials in the imported file map like this. The blender model was already UV unwrapped, and I tried using Painter’s build in UV unwrapper, no difference. The smart material translates fine when dropped on one of Painter’s test objects, has to be a problem with the blender file import. Attached below is my import settings.

 

Screen Shot 2023-02-06 at 8.38.39 PM.png

TOPICS
Bugs & Crashes , Discussion , Import & Export , UV Tiles

Views

5.8K

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Feb 06, 2023 Feb 06, 2023

Copy link to clipboard

Copied

For further context, here is the material as it should look, on one of the default objects.Screen Shot 2023-02-06 at 8.39.03 PM.png

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Feb 07, 2023 Feb 07, 2023

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Hi @N. T. Hiner,

 

Your substance material looks great !

 

The problem once it's on your power line probably comes from two things:

 

First of all, you can try to increase the tiling value from your material. The unit system between Blender and Substance Painter is different, and this may cause a too small or too big 3D object, resulting with a bad tilling.

 

CyrilDellenbach_1-1675760815340.png

 

But most of all, It looks like a texel density problem. There is certainly a bad size ratio between the UVs island. You could check the UVs directly in Blender to be sure they are consistent.

 

Or, you can try the auto-unwrap from Substance Painter. I know you already did, but the default parameters are not changing your UV size. You can try to switch the packing parameter to Recompute all.

 

CyrilDellenbach_0-1675760610752.png

 

Please, do not hesitate to contact me if your problem persists.

 

Have a nice day,

Cyril Dellenbach (Micro) | QA Support Artist | Adobe

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Resources