• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
0

material settings not ticked

Community Beginner ,
Jan 07, 2024 Jan 07, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Hi, just wondering if you can help. Everytime I try to export a Substance 3D Sampler file in the export window under general settings, the mesh settings section is selectable but the material settings isn't ticked and I cant select anything (this seems to happen everytime, and I have watched videos on YouTube and it works with everyone else).

 

I have included two screenshots

 

Also when i use the image to material (AI powered) option it either makes the textures completely different or put weird dark shapes, makes it darker and seems to lower the resolution on the face of the object. I'm sure there must be settings, but as you will see on the sample to the right there seems to be artifacts and I can't remove them.

 

Thank you for your help in advanced

TOPICS
Export , How to , Image to Material

Views

161

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Jan 07, 2024 Jan 07, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Can you share your Sampler file or describe steps how you create Sampler file?. Also please share your image file (the one for creating Ai Material) for testing. Thanks 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jan 09, 2024 Jan 09, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Is it because I don't have Stager installed, also when I export it to Painter the texture/resolution is lowered.

 

When hovering to export it to stager it says to send materials and enviroment light to install Stager. I have attached one file.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Jan 10, 2024 Jan 10, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Hi @LeesVisuals,

 

Thanks for the message.

 

This is in fact the expected behavior. For the export of 3D models, some format have textures embed inside the file (such as USD, USDZ, GLB, etc.) and other have not. Therefore, some format have the material settings enabled and some haven't.

 

Export texture Sampler.gif

 

Regarding the Image to Material, it wasn't intended to be used on UV set textures, but on real life pictures, so the result can be a bit unpredictable. In addition, I2M has a Delighting feature for removing shadows and I'm pretty sure this is the current issue right here.

 

Best regards,

 

Cyril Dellenbach (Micro) | QA Support Artist | Adobe

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Jan 10, 2024 Jan 10, 2024

Copy link to clipboard

Copied

I can see Mesh section for your file.

Screenshot 2024-01-10 175551.png

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jan 10, 2024 Jan 10, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Thats strange it doesnt show on mine. What is the best file type to use?export window screenshot.png

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Jan 11, 2024 Jan 11, 2024

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Hmmm that's interesting... From my knowledge, this shouldn't be the behavior, and I can't reproduce, even with @LeesVisuals file.

 

I'll try to dig deeper into the issue.

 

Cyril Dellenbach (Micro) | QA Support Artist | Adobe

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines