• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
0

Substance Sampler not loading on Windows 10 after crash

Community Beginner ,
Jul 14, 2021 Jul 14, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Sampler is not loading anymore after a crash on Windows 10. I've tried un-installing through Adobe CC, re-installing, restarting, using IObit to uninstall again, re-install again and I'm unable to launch the program. Pretty much stuck. Any help is appreciated!

TOPICS
Install

Views

2.3K

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 2 Correct answers

Adobe Employee , Jul 14, 2021 Jul 14, 2021

Hello,

 

Thanks for the info.

Can you share with us your log file please?

https://substance3d.adobe.com/documentation/sadoc/exporting-the-log-file-188974570.html

 

Then you can try to delete the following folder and relaunch the application:

C:\Users\[your_username]\AppData\Roaming\Adobe\Adobe Substance 3D Sampler

 

Best

Votes

Translate

Translate
Community Beginner , Jul 15, 2021 Jul 15, 2021

Thanks for the help! I've attached the log. Looking at the log, I found where "YourAssets" was, deleted the folder and now Sampler launches!

Votes

Translate

Translate
Community Beginner ,
Jul 14, 2021 Jul 14, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Just a bit more info... I imported this substance source into sampler and it immeditely crashed without any errors: https://substance3d.adobe.com/assets/allassets/2f3cfde45e083d2452f8f1debc50e80f949ced04?q=dirt%20rub...

 

After that it crashes (or just doens't launch) after the splash screen, even after the steps I mentioned above. I'm using the latest windows update and Sampler 3.0.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Jul 14, 2021 Jul 14, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hello,

 

Thanks for the info.

Can you share with us your log file please?

https://substance3d.adobe.com/documentation/sadoc/exporting-the-log-file-188974570.html

 

Then you can try to delete the following folder and relaunch the application:

C:\Users\[your_username]\AppData\Roaming\Adobe\Adobe Substance 3D Sampler

 

Best

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jul 15, 2021 Jul 15, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Thanks for the help! I've attached the log. Looking at the log, I found where "YourAssets" was, deleted the folder and now Sampler launches!

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Jul 16, 2021 Jul 16, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Great to hear!

 

It would be great if you can share with us the content of your "Your Assets" folder to understand why it blocked the launch of the application.

 

Thanks

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Oct 30, 2021 Oct 30, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Worked for me as well. Thanks. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Nov 22, 2021 Nov 22, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Is there any reason for it to happen  ? - my essests just slowed Substance sampler so much that it has taken ages to open it . I am still surprised as my specs are quite well . (AMD 5950x RTX 3080 and all my hardrives are M2s ) .  Is there any way to reinitialise all my materials ?

 

Sory i am  quite new to substance .

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Nov 22, 2021 Nov 22, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 06, 2023 Dec 06, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Sampler doesn't open when I click on it, and I have checked, I do not have a log file, how do I fix it?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Dec 06, 2023 Dec 06, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hello @Lok34086091zffh,

 

As mentioned in this thread, I advise you to update the GPU driver (can solve many issues). You can also uninstall/reinstall the application and if this doesn't work, I advise you to delete the files in

STEAM:
  • Win: ~/AppData/Roaming/Allegorithmic/ Adobe Substance 3D Sampler
  • Mac: /Users/USER/Library/Application Support/Allegorithmic/Adobe Substance 3D Sampler
  • Linux: /home/username/.local/share/Allegorithmic/Substance 3D sampler
ADOBE:
  • Win :~/AppData/Roaming/Adobe/Adobe Substance 3D Sampler
  • Mac: /Users/USER/Library/Application Support/Adobe/Adobe Substance 3D Sampler

 

This should fully clean your Substance 3D Sampler.

 

Let me know if this helps.

 

Cyril Dellenbach (Micro) | QA Support Artist | Adobe

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 12, 2023 Dec 12, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I have the same problem, sampler will not launch when I click open in the CC desktop app. A log file is not generated. I have tried updating drivers, restarting pc, reinstalling with and without preferences, and deleting the files under /AppData/Roaming/Adobe/Adobe Substance 3D Sampler.  3D painter and 3D designer both still launch for me. Any help for a fix?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 12, 2023 Dec 12, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I just tried reverting from version 4.2.2 to version 4.2.1 and 3D Sampler launches now and works as far as I can tell.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Dec 13, 2023 Dec 13, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Hi,
If you try to update to 4.2.2 does it solve your issue?

Thanks.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Dec 19, 2023 Dec 19, 2023

Copy link to clipboard

Copied

I can confirm this behavior in 4.2.2. That is. No startup respons from either executable nor cc app and no log generation. 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Dec 20, 2023 Dec 20, 2023

Copy link to clipboard

Copied

Can you confirm the problem isn't occuring with 4.2.1?

 Rollback to previous version.png

 

Let me know.

Cyril Dellenbach (Micro) | QA Support Artist | Adobe

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Dec 21, 2023 Dec 21, 2023

Copy link to clipboard

Copied

This is also happening to me. I started this post  on Dec 7th... https://community.adobe.com/t5/substance-3d-sampler-bugs/not-launching-app-after-updating-to-4-2-2/i...

Cyril I can also confirm that it is only happening on V4.2.2.   4.2.1 and older work  just fine.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Dec 22, 2023 Dec 22, 2023

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

No worries, we saw your message. Let's continue this conversation in your thread to avoid splitting the answers.

 

Cyril Dellenbach (Micro) | QA Support Artist | Adobe

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines