Welcome Dialog

Welcome to the Community!

We have a brand new look! Take a tour with us and explore the latest updates on Adobe Support Community.


Media Encoder Constantly Crashes when rendering H.264

New Here ,
Nov 14, 2017 Nov 14, 2017

Copy link to clipboard

Copied

Hey all, this is my first post on the forums, since this is the first issue I've been unable to solve on my own. Before the CC 2017 update, I was able to render h.264 pretty flawlessly, but ever since that update (I have 2018 now), h.264 has given me nothing but headache. I can render in some losslesss formats like AVI, but never a compressed format. En always crashes. Here's the log that was created post crash. Let me know if you need any other info, thanks!

Adobe Media Encoder Log.txt

Log file created: 11/14/2017 6:33:35 PM

-----------------------------------------

Ticks = 438      <21052> <DynamicLink> <5> Attempting to launch dynamiclinkmanager

Ticks = 438      <21052> <DynamicLink> <5> C:\Program Files\Adobe\Adobe Media Encoder CC 2018\32\dynamiclinkmanager.exe

Ticks = 438      <21052> <DynamicLink> <5> Increase wait time to 2

Ticks = 688      <21052> <DS> <5> GPUSniffer launching with test mask 126

Ticks = 6188      <21052> <AMEApp> <0> Time taken to load MediaCore plugins: 1803.07 milliseconds.

Ticks = 10469      <21052> <AMEApp> <1> Entering RunEventLoop

Ticks = 165297      <18604> <EncoderStateH264> <1> No H/W Codec found for H.264

AMEEncodingLog.txt

11/14/2017 06:36:20 PM : Queue Started

(This is literally all that's in there)

Views

3.5K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Dec 16, 2017 Dec 16, 2017

Copy link to clipboard

Copied

I have the same issue. I'm exporting from After Effects, it's a 10 sec timeline that I tried to export it several times, but the AE and Media Encoder crash constantly.

In one of the reports said that the disk is full

I cleared the Cache folder for AE and AME

Empty Trash

Rebooted  but still no luck.

I realized that as soon as I start the encode process, the Cache folder of After Effects  gets populated again with about 50GB of files. IT'S RIDICULOUS.

I got it to export it in the end after several reboots, but boy it's annoying.

I have a  15'' mid 2015 MacBook Pro Retina , 2.5 GHz Intel Core i7 quad core 

16 GB 1600 MHz DDR3,

AMD Radeon R9 M370X 2 GB

Intel Iris Pro 1536 MB

It took over 1h to export a 10 sec animation. I mean..I know it's not a super computer, but still....1h for  10 sec???

I think it's something wrong with this 2018 update.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Jan 02, 2018 Jan 02, 2018

Copy link to clipboard

Copied

PippyThePirate,

Anything unusual in the file naming? Punctuation, like a period, comma, colon?

Thanks,

Kevin

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Sep 24, 2018 Sep 24, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Could you help me?

I have an issue with rendering my video either in Media Encoder or in After Effects.

I made a video with many effect ( Sapphir, Twixtor & co ) and I used gaming clips which were rather big ( 20- 40 MB ) and they had 300 fps. So I tried to render the video in Media Encoder but it always stopped at the same point and finally it kinda crashed. So I turned the 300 fps to 30 fps, but it didn’t help. I’ve never had such a problem. Furthermore in After Effects, I had to struggle with the preview, I could hardly watch my video even If I turned it to 1/4 quality.

Thanks for helping me,

Sarah

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Mar 05, 2019 Mar 05, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Did you ever figure out what the problem was and how to resolve it?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Mar 31, 2019 Mar 31, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Can this get addressed please?
I have this issue also, one time, it dumped 1.1 Terabytes of data into the cache folder and killed my hard-drive causing me to have to buy a new one.

The issue I have found (and this happens to me very regularly in long animations of 3mins+)
Media Encoder crashes on any exports that contains expressions regarding evolution of parameters in AE.
For me, it seems to be Fractal Noise as the biggest culprit, but I'm not sure.
This then freezes my entire system and causes a Blue Screen and a forced restart (usually happens an hour into rendering),
leaving a colossal dump of text files in the Local Temp Cache folder.

Below, find a list of error dumps it has left behind:
"

- Source File: D:\Video Editing\Video Exports\After Effects\Project Files\Cyber_AME\tmpAEtoAMEProject-Cyber2.aep

- Output File: D:\Video Editing\Video Exports\After Effects\Project Files\Cyber_AME\Cyber.mp4

- Preset Used: YouTube 1080p HD

- Video: 1920x1080 (1.0), 29.97 fps, Progressive, Software Encoding, 00;03;31;00

- Audio: AAC, 320 kbps, 48 kHz, Stereo

- Bitrate: VBR, 1 pass, Target 16.00 Mbps, Max 16.00 Mbps

- Encoding Time: 00:02:12

12/01/2018 01:37:48 AM : Encoding Failed

-------------------------------------

The Operation was interrupted by user

-------------------------------------

- Source File: D:\Video Editing\Video Exports\After Effects\Project Files\Cyber_AME\tmpAEtoAMEProject-Cyber2.aep

- Output File: D:\Video Editing\Video Exports\After Effects\Project Files\Cyber_AME\Cyber.mp4

- Preset Used: YouTube 1080p HD

- Video: 1920x1080 (1.0), 29.97 fps, Progressive, Software Encoding, 00;03;31;00

- Audio: AAC, 320 kbps, 48 kHz, Stereo

- Bitrate: VBR, 1 pass, Target 16.00 Mbps, Max 16.00 Mbps

- Encoding Time: 00:02:12

12/01/2018 01:37:48 AM : Encoding Failed

-------------------------------------

The Operation was interrupted by user

-------------------------------------

- Source File: D:\Video Editing\Video Exports\After Effects\Project Files\Azazel_AME\tmpAEtoAMEProject-Azazel1.aep

- Output File: D:\Video Editing\Video Exports\After Effects\Project Files\Azazel_AME\Azazel.mp4

- Preset Used: Youtube_Export__03

- Video: 1920x1080 (1.0), 29.97 fps, Progressive, Software Encoding, 00;04;32;00

- Audio: AAC, 320 kbps, 44 kHz, Stereo

- Bitrate: VBR, 1 pass, Target 50.00 Mbps, Max 50.00 Mbps

- Encoding Time: 00:02:16

12/03/2018 12:12:56 AM : Encoding Failed

-------------------------------------

The Operation was interrupted by user

-------------------------------------

- Source File: D:\Video Editing\Video Exports\After Effects\Project Files\A Banquet with Demons_AME\tmpAEtoAMEProject-Mission2.aep

- Output File: D:\Video Editing\Video Exports\After Effects\Project Files\A Banquet with Demons_AME\Mission_1.mp4

- Preset Used: Youtube_Export__03

- Video: 1920x1080 (1.0), 29.97 fps, Progressive, Software Encoding, 00;04;45;00

- Audio: AAC, 320 kbps, 44 kHz, Stereo

- Bitrate: VBR, 1 pass, Target 50.00 Mbps, Max 50.00 Mbps

- Encoding Time: 02:45:29

12/06/2018 02:56:16 PM : Encoding Failed

-------------------------------------

The Operation was interrupted by user

-------------------------------------

- Source File: D:\Video Editing\Video Exports\After Effects\Project Files\A Banquet with Demons_AME\tmpAEtoAMEProject-Mission3.aep

- Output File: D:\Video Editing\Video Exports\After Effects\Project Files\A Banquet with Demons_AME\Mission_2_1.mp4

- Preset Used: Youtube_Export__03

- Video: 1920x1080 (1.0), 29.97 fps, Progressive, Software Encoding, 00;04;45;00

- Audio: AAC, 320 kbps, 44 kHz, Stereo

- Bitrate: VBR, 1 pass, Target 50.00 Mbps, Max 50.00 Mbps

- Encoding Time: 00:00:31

12/06/2018 04:13:16 PM : Encoding Failed

-------------------------------------

The Operation was interrupted by user

-------------------------------------

- Source File: D:\Video Editing\Video Exports\After Effects\Project Files\Lady Space Scene_AME\tmpAEtoAMEProject-Comp 13.aep

- Output File: D:\Video Editing\Video Exports\New AE Videos\Comp 1.mp4

- Preset Used: Youtube_Export__03

- Video: 1920x1080 (1.0), 29.97 fps, Progressive, Software Encoding, 00;04;58;00

- Audio: AAC, 320 kbps, 44 kHz, Stereo

- Bitrate: VBR, 1 pass, Target 50.00 Mbps, Max 50.00 Mbps

- Encoding Time: 00:01:51

03/01/2019 07:53:24 PM : Encoding Failed

-------------------------------------

The Operation was interrupted by user

-------------------------------------

- Source File: D:\Video Editing\Video Exports\After Effects\Project Files\Lady Space Scene_AME\tmpAEtoAMEProject-Comp 14.aep

- Output File: D:\Video Editing\Video Exports\New AE Videos\Comp 1_1.mp4

- Preset Used: YouTube_Export

- Video: 1920x1080 (1.0), 29.97 fps, Progressive, Software Encoding, 00;04;58;00

- Audio: AAC, 320 kbps, 48 kHz, 5.1 (L, R, C, LFE, Ls, Rs)

- Bitrate: VBR, 1 pass, Target 32.00 Mbps, Max 32.00 Mbps

- Encoding Time: 00:07:18

03/01/2019 08:01:20 PM : Encoding Failed

-------------------------------------

The Operation was interrupted by user

-------------------------------------

- Source File: D:\Video Editing\Video Exports\After Effects\Project Files\Lady Space Scene_AME\tmpAEtoAMEProject-Comp 15.aep

- Output File: D:\Video Editing\Video Exports\New AE Videos\Comp 1.mp4

- Preset Used: YouTube 1080p HD

- Video: 1920x1080 (1.0), 29.97 fps, Progressive, Software Encoding, 00;04;58;00

- Audio: AAC, 320 kbps, 48 kHz, Stereo

- Bitrate: VBR, 1 pass, Target 16.00 Mbps, Max 16.00 Mbps

- Encoding Time: 02:00:28

03/01/2019 10:04:10 PM : Encoding Failed

-------------------------------------

The Operation was interrupted by user

-------------------------------------

- Source File: D:\Video Editing\Test Files\Soundcrank\Audio Renders Weird_AME\tmpAEtoAMEProject-Main2.aep

- Output File: D:\Video Editing\Video Exports\New AE Videos\Main_1.mp4

- Preset Used: YouTube 1080p HD

- Video: 1920x1080 (1.0), 60 fps, Progressive, Software Encoding, 00:04:03:48

- Audio: AAC, 320 kbps, 48 kHz, Stereo

- Bitrate: VBR, 1 pass, Target 16.00 Mbps, Max 16.00 Mbps

- Encoding Time: 00:00:41

03/07/2019 10:45:57 PM : Encoding Failed

-------------------------------------

The Operation was interrupted by user

-------------------------------------

- Source File: D:\Video Editing\Test Files\Soundcrank\Audio Renders Weird_AME\tmpAEtoAMEProject-Main2.aep

- Output File: D:\Video Editing\Video Exports\New AE Videos\Main_1.mp4

- Preset Used: YouTube 1080p HD

- Video: 1920x1080 (1.0), 60 fps, Progressive, Software Encoding, 00:04:03:48

- Audio: AAC, 320 kbps, 48 kHz, Stereo

- Bitrate: VBR, 1 pass, Target 16.00 Mbps, Max 16.00 Mbps

- Encoding Time: 00:00:41

03/07/2019 10:45:57 PM : Encoding Failed

-------------------------------------

The Operation was interrupted by user

-------------------------------------

- Source File: D:\Video Editing\Test Files\Soundcrank\OMC Isaac_AME\tmpAEtoAMEProject-Glitch Isaac1.aep

- Output File: D:\Video Editing\Video Exports\New AE Videos\Glitch Isaac.mp4

- Preset Used: YouTube 1080p HD

- Video:

- Audio:

- Bitrate:

- Encoding Time: 14:33:11

03/17/2019 02:34:01 AM : Encoding Failed

-------------------------------------

The Operation was interrupted by user

-------------------------------------

- Source File: D:\Video Editing\Test Files\Soundcrank\Tiamat_AME\tmpAEtoAMEProject-Tiamat1.aep

- Output File: D:\Video Editing\Video Exports\New AE Videos\Tiamat_1.mp4

- Preset Used: YouTube 1080p HD

- Video: 1920x1080 (1.0), 29.97 fps, Progressive, Software Encoding, 00;03;10;00

- Audio: AAC, 320 kbps, 48 kHz, Stereo

- Bitrate: VBR, 1 pass, Target 16.00 Mbps, Max 16.00 Mbps

- Encoding Time: 00:00:45

03/31/2019 09:04:43 PM : Encoding Failed

-------------------------------------

The Operation was interrupted by user

-------------------------------------

- Source File: D:\Video Editing\Test Files\Soundcrank\Tiamat_AME\tmpAEtoAMEProject-Tiamat1.aep

- Output File: D:\Video Editing\Video Exports\New AE Videos\Tiamat_1.mp4

- Preset Used: YouTube 1080p HD

- Video: 1920x1080 (1.0), 29.97 fps, Progressive, Software Encoding, 00;03;10;00

- Audio: AAC, 320 kbps, 48 kHz, Stereo

- Bitrate: VBR, 1 pass, Target 16.00 Mbps, Max 16.00 Mbps

- Encoding Time: 00:00:45

03/31/2019 09:04:43 PM : Encoding Failed

-------------------------------------

The Operation was interrupted by user

-------------------------------------"

So far, I have found no fix, other than dumbing down my creations.

Also, as a side note, I have noticed that Media Encoder also causes my GPU to operate at 1/10th the performance it does when in idle, but all my settings appear as the should according to online guides.

Please help, blender sucks!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
May 20, 2019 May 20, 2019

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

I have the same issue and it's darn unsatisfying, because I must really get my work done.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines