Welcome Dialog

Welcome to the Community!

We have a brand new look! Take a tour with us and explore the latest updates on Adobe Support Community.


P: Deleting a keyword from the keyword list doesn't remove it from auto complete

9 Votes
Explorer ,
Nov 12, 2019 Nov 12, 2019

Copy link to clipboard

Copied

If someone has already reported this I apologize. I did try to search for it but couldn't find anything with the keywords I was using.

If I enter a misspelled keyword accidentally it continues to show up in "Autocomplete" even though I delete it from the Keyword List.

I've never had this happen before. I recently upgraded to the 9.0 release.

My specific example of this behavior is when I go through to keyword basketball photos one of my keywords is Dribble. In the past I could type in dri and hit enter and it would autocomplete Dribble. I accidentally entered dri9 (the 9 is above the right side of the I key) and when I hit RightArrow to move to the next photo it entered dri9 into the keyword list. On the next dribbling photo when I typed dri it showed dri9 as the top option in autocomplete. I went into the keyword list and deleted the dri9 keyword. That removed it from the photo and from the keyword list but it still shows up in autocomplete.

I tried to see if I could remove it by entering dri9 in a different photo. This added it back to the keyword list. I went into the list and deleted the dri9 keyword again. That removed it from the photo and autocomplete again but then when I tried to enter dribble I noticed that I now had two instances of dri9 in the autocomplete popup. I continued to try exiting lightroom and backing up/optimizing the catalog and entering and deleting the keyword. Nothing worked although I now have four instances of dri9 in the autocomplete popup. There is also another keyword that it has happened on although I can't remember what it is now.

One other thing I did try using the Filter Keywords box in the keywords list and can't find dri9 anywhere.

Bug Fixed
TOPICS
macOS, Windows

Views

102

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
38 Comments
Engaged ,
Jan 31, 2020 Jan 31, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I've tried 3 methods for solving this; none have worked:
  3. deleted helper.lrdata file associated with catalog

This is strange because helper.lradata is where the suggested list is kept by LR, so removing it suppress the suggested list.
When I discovered this bug, I even fixed the suggested list by manually removing the bad entry in the helper.lradata (what the remove keyword process forget to do), so I didn't loose other keyword suggestions.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Feb 02, 2020 Feb 02, 2020

Copy link to clipboard

Copied

How did you manually remove the bad entry? I am on a Mac and there is no program to edit that file.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Feb 02, 2020 Feb 02, 2020

Copy link to clipboard

Copied

The Helper.lrdata is a Mac "package" that contains a SQLite database file. The format of that database is undocumented, and changing it requires technical proficiency with databases and one of several different applications that can read and write SQLite databases.  Unlike editing the main catalog database file, editing this database file is much lower risk, since it's safe to delete the file entirely;

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Feb 02, 2020 Feb 02, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Thanks, John, but I have been using LR for many years and it seems like deleting the helper.lrdata completely is taking a hammer to the problem, when all one is trying to do is remove maybe 5-10% of the keywords that are misspelled. The fact the LR has this error (I wouldn't give it the satisfaction of calling it a "bug"), it should be fixed.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Feb 02, 2020 Feb 02, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Fully agree.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Engaged ,
Feb 02, 2020 Feb 02, 2020

Copy link to clipboard

Copied

As john said, I used a special tool and my knowledge of databases to fix it (and I'm on Windows).
Agreed to your remark about deleting the whole database (that's why I tried to remove only the bad record).

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Feb 11, 2020 Feb 11, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Updates to Lightroom Classic, Camera Raw, and the Lightroom Ecosystem were released yesterday and contain a fix for this issue.  Please install the appropriate update and see if it solves this problem. You can read more about the updates here.

Thank you for your patience. 
Rikk Flohr - Customer Advocacy: Adobe Photography Products

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Feb 16, 2020 Feb 16, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Works fine for me so far. Thanks.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Mar 23, 2020 Mar 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Hi - Well it's 23rd March 2020 and I'm running 9.2 on a Mac and this problem still exists..... am I doing something wrong?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Engaged ,
Mar 23, 2020 Mar 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I confirm that in my LR 9.2 on Windows the problem has been fixed.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
Mar 23, 2020 Mar 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Excellent! - So happy! - Now just waiting for the Apple side of things to help me out... can't be far away

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Mar 23, 2020 Mar 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Can you provide a precise step-by-step for reproducing the problem?  (I and others have confirmed that the bug appears fixed in our LR 9.2 installations, but that doesn't mean there aren't still problems lurking.)

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Jun 08, 2020 Jun 08, 2020

Copy link to clipboard

Copied

LATEST
Thanks for the reply! Hm, not sure how I added a keyword with a space, actually I don't see the space, but when I hit the space bar the problem keyword always appears.

I did just find it in the keyword list and deleted it, that seems to have worked, thanks again.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines