Welcome Dialog

Welcome to the Community!

We have a brand new look! Take a tour with us and explore the latest updates on Adobe Support Community.


Weird Duplicate Issue

Community Beginner ,
Aug 23, 2020 Aug 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Screen Shot 2020-08-23 at 09.35.28.pngHello, everyone,

 

Of recent, when I import new content into Lightroom, I see "greyed" out duplicates.  These are not images already imported so are not real duplicates. See recent screengrab.

 

Lightroom appears to ignore them (and thus only imports the ticked images) but visually these duplciates occupy twice the viewing space which is annoying.

 

Is there a simple solution to this wierdness? 

TOPICS
Import and export, Problem or error

Views

392

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 23, 2020 Aug 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

It looks as if they carry the very same name. If "do not import duplicates" is checked, it only imports one of them and not both of them.

How comes they have the same file name?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Aug 23, 2020 Aug 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

That is indeed the issue.  I have no idea why duplicates upon import are being created.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Aug 23, 2020 Aug 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

When you say "new content", do you mean photos that you just took with your camera, or photos that have been on your hard disk that have not been imported?

 

Please include your screen capture in your message via the "Insert Photos" icon, and not as attachments. I do not download attachements.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Aug 23, 2020 Aug 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Yes - new images straight out of the camera.

 

Screengrab now available.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Aug 23, 2020 Aug 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

So people don't have to download the image you have attached to your post please Edit your post to remove the Attached screen shot and Include it in the body of the text of your post.

You do that by Clicking the "More..." link at the bottom of your post, Selecting "Edit Message" and then use the "Insert Photos" icon in the tool bar at the top of the Post/Reply/Edit dialog box like this.

2020-06-07 19_13_42-Camera Raw Brush tool problem - Adobe Support Community - 11189555.png
Thank you.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Aug 23, 2020 Aug 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Noted with thanks.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Aug 23, 2020 Aug 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

You could try resetting Lightroom's preferences.

https://www.lightroomqueen.com/how-do-i-reset-lightrooms-preferences/

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 23, 2020 Aug 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Could you please describe your process of importing/moving/copying your images from camera/card to the PC?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Aug 23, 2020 Aug 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I import via the Camera's SD card (source) with the import type set to COPY.  Within 5-10 seconds of this process, duplicated greyed out images appear and yet they've never touched LR before.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Aug 23, 2020 Aug 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Please see my last reply on page 2 of this conversation. I'll copy it here.

 

Quote:

Are you connecting the camera to the computer directly or using a Card Reader?

Does your camera have 2 memory card slots? Do you have a card in each slot if it does?

If it does and you do are you creating Duplicates, Copies, Backups, on the second card?

 

Simply put LrC does not do what you are seeing with a properly installed and properly functioning LrC install.

End Quote:

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Aug 23, 2020 Aug 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I’m using a regular card reader and no, there’s no other cards in the
camera - it’s an EOS R

Many thanks
--
Adrian Bell Sent from Gmail Mobile

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Aug 23, 2020 Aug 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

LOOK AT the FILE NAMES. You have 2 images using the same File name. More than likely the second one, the ones that are Greyed Out, are in a different folder (Could be a Subfolder) and Are Already Imported or LrC is seeing that they are Duplicates and not allowing you to import them. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Aug 23, 2020 Aug 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Sadly not.  I have triple checked. 

 

These are files straight out of the camera - never touched LR before.  I have also checked the SD card and there are no duplicates or odd subfolders anywhere.

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Aug 23, 2020 Aug 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Are you connecting the camera to the computer directly or using a Card Reader?

Does your camera have 2 memory card slots? Do you have a card in each slot if it does?

If it does and you do are you creating Duplicates, Copies, Backups, on the second card?

 

Simply put LrC does not do what you are seeing with a properly installed and properly functioning LrC install.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 23, 2020 Aug 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Just to try .. When you see the greyed out duplicates in Import, note one of these filenames and quit Import without importing. Back in Library hit Ctrl+F and search for the noted filename. Any results?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Aug 23, 2020 Aug 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Thank you - tried that and nothing appears.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 23, 2020 Aug 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Just so we understand what is going on. You put the sd card in the reader, the import screen opens. After 5-10 seconds in the import screen suddenly the duplicates appear? Or do you click import, let it churn for 5-10 seconds, and then enter import again?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Aug 23, 2020 Aug 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

The former.

 

It's a sudden duplicate appearance prior to the phyiscal import process and takes approx 10 seconds for the duplicates to appear.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Aug 23, 2020 Aug 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Following

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 23, 2020 Aug 23, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Could you share a screengrab of the import including the side panels (open)?

Since resetting preferences did not help, I'd remove and reinstall LR.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Aug 26, 2020 Aug 26, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Inquiry. in camera, under Save Data Settings, for the second card (and do you have a second card) is card slot setting set to Backup?

 

If so, in the import screen are you showing all directories, perhaps seeing both cards?

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Aug 26, 2020 Aug 26, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Thank you.

It's an EOS R and thus, only one card!

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
May 05, 2021 May 05, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hi there, did you get this issue resolved. As I am having the exact same problem and have been for months. Any help would be appreciated. Thanks. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
May 05, 2021 May 05, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Is there a fix for this. I too have this issue and is very annoying. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
    • 1
    • 2