Premiere 2018 cc "a low-level exception occurred in Adobe Player 55"

Community Beginner ,
Jan 24, 2018 Jan 24, 2018

Copy link to clipboard

Copied

I opened a coworker's Premiere project (Premiere CC 2018) on my computer today and received this message:

"a low-level exception occurred in Adobe Player 55" around 5 minutes of working on the project.

I cleaned out and trashed the cache folder, restarted the computer, even updated Premiere CC 2018 with the latest update today, yet every time I open the project, after many different saved files, it still gives me the error. Playback stops. Can not see the video picture after scrubbing.

I tried the project on a different Apple iMac and same problem.

Any thoughts on how to resolve this issue?

Views

9.2K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jan 24, 2018 Jan 24, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Try creating a new project and import the old project into it.

If that doesn't work, try File>Project Settings>General then under Renderer make sure its set to Mercury Playback Engine Software Only.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Feb 01, 2018 Feb 01, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Nope, this didn't work either.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Contributor ,
Nov 20, 2019 Nov 20, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Thank you but that's not a solution. That disables all of the realtime GPU functionality of Adobe Premiere, making it useless to many professional editors including myself.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Jan 30, 2018 Jan 30, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Still facing this issue, jarvis_ballistic? Let us know.

Thank You,
Kevin

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Feb 01, 2018 Feb 01, 2018

Copy link to clipboard

Copied

No, creating a new project and importing the previous project did not work.

Same error message.

Currently, trying the second idea about "Mercury Playback Engine Software Only"

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Nov 09, 2021 Nov 09, 2021

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Im having exact the same issue since 15.4. I tried all fixes but none of them helped. Premiere is up to date. All Caches cleaned. Even reinstalled Premiere and also switchd to Mercury rendering...

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
May 07, 2018 May 07, 2018

Copy link to clipboard

Copied

Been using Adobe products since the 90's and nothing's changed.  I was using Blackmagic Davinci Resolve, which is a lot like Premiere except it's free and, it's slow to play back 4k unless one optimizes the video (which takes up a lot of additional space).

So I subscribe to Premiere and I get this weird issue too where I cannot import 2 of 8 clips that were all taken on the same day and at the same settings: 1080p 4k .mov.  What's even more strange is clips 1 thru 5 import fine, then clip 6 gets the error, clip 7 imports fine, and clip 8 gets error.  So the issue is out of sequence, so not like something was changed between shots. 

I tried everything previously mentioned going back 3-4 years too... renamed clips, emptied cache, renamed folders, ticked box on and then off, re-started software, re-stared laptop, and even tried importing the clips in difference order all to no avail.

I until this issue is resolved, there's no monthly charge, right Adobe?  I mean, if I cannot use the product and you guys cannot provide a fix other than making useless suggestions from afar.

Frank

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jul 25, 2018 Jul 25, 2018

Copy link to clipboard

Copied

yeah me too...17 days at least one crash a day. tons of low level whatevers...I think were pretty much screwed

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jul 25, 2018 Jul 25, 2018

Copy link to clipboard

Copied

clean your media cache and video previews

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Jan 06, 2020 Jan 06, 2020

Copy link to clipboard

Copied

even though that might a solution, its still unacceptable to have to do that. this means a lot of time is wasted when opening an old project! 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Participant ,
May 09, 2018 May 09, 2018

Copy link to clipboard

Copied

I am experiencing a similar issue. Low-Level exception, et.al.

I also cannot use the new text engine. Adding text results in a blank screen. Legacy titles still work, but not the new text engine.

End result. CC 2018 (and CC 2017) is broken and useless to me.

Here is a screen cap of the error message when attempting to generate a preview:

error.png

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
May 09, 2018 May 09, 2018

Copy link to clipboard

Copied

delete your 'Video Previews' and please do not confuse this with cleaning media cache that you've done already

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Oct 02, 2020 Oct 02, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Same problem. I think it is about time to switch to Resolve. Every version of Premiere has a multitude of various issues that interrupt workflow. Sometimes certain issues will persist for years. The last time Premiere was relatively stable was CC17, which for some reason we are now forbidden to use. Adobe's suggested "fixes" are always the same: disable GPU acceleration (totally cripples the software), reset preferences (takes so long to get everything back to where you like it), or simply start a whole new project and do everything over and hope it works. So infuriating

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Oct 02, 2020 Oct 02, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Update Premiere Pro, I believe this issue is fixed. 

 

Regards,
Kevin

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Aug 16, 2021 Aug 16, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Its not, in 15.2.0 still have this problem when work with sounds. Every 2-3 minutes this error crash project((((

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Aug 21, 2021 Aug 21, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I've been having this issue all day today. It hasn't happened before now. It randomly give the Player:55 error anywhere from 5 to 15 mins into editing. Any workaround yet? I've deleted media previews and cache files. Disabled GPU. Created a new project. Everything I've seen so far hasn't worked.

 

I'm on Premiere 15.4.1. Computer specs are attached.  

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Aug 23, 2021 Aug 23, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hi Daniele,

 

Been having the same issue for months. There's no formal workaround from what I can find... I think Adobe's official position is still to "Disable GPU". Going to keep checking this thread in the event the community figures it out.

 

Realistically, there's a larger issue of Adobe not supporting modern AMD GPUs, but I don't know if they're making efforts to improve this issue or if consumers are just meant to purchase NVIDIA GPUs only.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Jun 14, 2021 Jun 14, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Been having the same issue and the same frustrations for what feels like years now...replies even stopped happening from Adobe staff on a more recent thread I'd started about the issue. Have you found any resolution in recent months?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Aug 26, 2021 Aug 26, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hello,


Im also getting this error. Have anyone come up with a fix? I've created an entire new project, deleted cache and video previews and also reset settings and ofc updated premiere to latest version. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Aug 30, 2021 Aug 30, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hi Kristian,

 

Unfortunately still reporting this same error myself. Day-to-day, unless crashes become unbearable, my current method:

-- Leave GPU rendering ON

-- Set auto-save to 1 minute

-- Panic save often

-- Maintain smaller project files (fewer timelines, less media)

 

This list isn't exhaustive and is a horrible "solution". I just need to get through this work, though!

 

The last one on the list isn't always possible. My current job requires a lot of quick, shorter videos so it's doable. I'm sorry there isn't a better solution (that I've found) at the moment.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Aug 30, 2021 Aug 30, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hi Glybirdy,

 

This is too bad. I completely understand you.

 

I also believe this problem only affects projects with longer videos and more assets. Too bad we cant get any good solutions.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Sep 30, 2021 Sep 30, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I was just having this issue and this thread was the first google result. Replying since there's some fairly recent activity here and thought my workaround might help.

 

Restart computer. Create a new sequence. Copy all clips on the timeline where the low level exception occurred. Paste them into the new sequence. Re-setup any track effects or mixer settings as needed.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Oct 01, 2021 Oct 01, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hi.

 

Thank you for sharing.

 

However even though this may be a workable solution, in my opinion its still unacceptable since you probably will have do this several times and its time consuming. I would much rather wanna know the permanent solution, however I will incorporate your solution in my workflow for now. Thanks! 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines