• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
0

Opacity Mask Won't Export with Artboard

Community Beginner ,
Oct 20, 2019 Oct 20, 2019

Copy link to clipboard

Copied

I have an opacity mask applied for a distressed look. Whenever I "Export As" a png and select the Artboard checkbox, it ignores the opacity mask and exports without that layer at all (see image 1).

 

However, if I don't select the Artboard checkbox and just the effect of the opacity mask is maintained in export (see image 2).

 

How can I maintain the opacity mask and export the entire artboard?

 

Image 1 - ArtboardImage 1 - ArtboardImage 2 .- No ArtboardImage 2 .- No Artboard

TOPICS
Import and export

Views

3.5K

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Community Expert , Oct 22, 2019 Oct 22, 2019

I found the issue, here's a video showing you how to fix it:

https://youtu.be/Qkf-nDbVPzE

Thanks for sending over a screenshot with the arrow. Without that, I don't think I would have found the problem. Hope this helps! Let us know how it goes.

Votes

Translate

Translate
Adobe
Community Expert ,
Oct 20, 2019 Oct 20, 2019

Copy link to clipboard

Copied

I haven't been able to recreate this problem on my end. Can you share the file with us?

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Oct 22, 2019 Oct 22, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Oct 22, 2019 Oct 22, 2019

Copy link to clipboard

Copied

How did you do the «distressed look»? – can't see any of these vector/pixel images inside the file or opacity masks!

-> first of all – the Font/Shapes are not shapes, only single strokes – that could B one of the 100 reasons.

 

Works fine here with regular/correct Shapes/Mask to export.

 

 

Bildschirmfoto 2019-10-23 um 06.57.24.png

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Oct 22, 2019 Oct 22, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Intersting. You don't see the transparency mask when you click on the top layer?

Screen Shot 2019-10-23 at 1.16.28 AM.png

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Oct 22, 2019 Oct 22, 2019

Copy link to clipboard

Copied

I found the issue, here's a video showing you how to fix it:

https://youtu.be/Qkf-nDbVPzE

Thanks for sending over a screenshot with the arrow. Without that, I don't think I would have found the problem. Hope this helps! Let us know how it goes.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Oct 23, 2019 Oct 23, 2019

Copy link to clipboard

Copied

It's a lot easier to solve this.

1. Use Save for Web (Legacy) instead of Export as

or

2. Create a new layer and move the existing layer inside of it as a sublayer

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Jan 25, 2023 Jan 25, 2023

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Creating a new layer and putting it inside another worked!
Why this even is an issue beats me.. I mean, working with AI is 20% stumbling over a problem or a missing feature, 50% looking for workarounds and 30% actual creating..

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Oct 23, 2019 Oct 23, 2019

Copy link to clipboard

Copied

Thank you @Sebastian_Black! That fixed it exactly!!

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines