• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
5

LRC Star Rating Problem

Community Beginner ,
Mar 13, 2024 Mar 13, 2024

Copy link to clipboard

Copied

When editing only 3 star select photos in a large group, I sometimes see photos I demote to 2 stars. Even though 3 star filtering is on in Develop mode, the 2 star photos remain in the 3 star filtered group and end up getting exported. This only happens after the editing process, not in Library mode.

 

The only way to fix this problem so far has been to remember that this occurs every time, turn off the star filtering to include every photo, then reinstate the 3 star filter. Only then do the 2 star photos go away from the group.  This has been happening for several months now.

 

LRC 13.2, MacOS 14.2.1 Sonoma, MBP M3 Chip

TOPICS
macOS

Views

92

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Mar 13, 2024 Mar 13, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Up in the menu, the part about the various filters, make sure all are reset, then try the star filter again.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Mar 13, 2024 Mar 13, 2024

Copy link to clipboard

Copied

If GoldingD's suggestion doesn't help, try deleting the Helper.lrdata folder:


a) Do Catalog Settings > General > Show to open Finder / File Explorer on the current catalog folder.
b) Exit LR.
c) In that folder, delete the folder "<catalog> Helper.lrdata".
d) Restart LR, and it will rebuild the folder.

 

The Helper.lrdata folder caches information about metadata, keywords, folders, collections, and other things to speed the performance of LR and it can sometimes get corrupted. In recent versions, LR has used it more heavily to improve the speed of displaying metadata, and there have been a fair number of bugs with it.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Mar 15, 2024 Mar 15, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Still having the problem. Tried both fixes. Note the 3 star selection in the bottom right and the numerous 2 star pics still in the grid.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
LEGEND ,
Mar 15, 2024 Mar 15, 2024

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Another possible fix: Try resetting LR's preferences:
https://www.lightroomqueen.com/articles-page/how-do-i-reset-lightrooms-preferences/


LR sometimes soils its preferences file, and resetting it can fix all sorts of wonky behavior. That article explains how to restore the old preferences if resetting doesn't help.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Mar 14, 2024 Mar 14, 2024

Copy link to clipboard

Copied

I will have to wait until the next batch of editing to confirm if the disabling/enabling of the filters work. Thanks!

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines