VRAM Memory Leak Still Not Fixed

Advisor ,
Jan 04, 2020 Jan 04, 2020

Copy link to clipboard

Copied

It's been months now and this issue is still causing so many problems. 

Within minutes of opening Lr Classic and doing anything (grid, Develop, etc), all available VRAM will be consumed and most computers will become unusable if any other apps are opened which need to use the GPU.
People are increasingly complaining about Lr and system performance and this is the primary issue which is contributing.
Here's a SS showing what happens within a few seconds after you open Lr and develop a single image using only the basic sliders.

Does no one at Adobe care about this bug?
LRGPU.jpg

 

 
TOPICS
Bug

Views

2.3K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 1 Correct answer

Adobe Community Professional , Feb 08, 2021 Feb 08, 2021
Participants in this forum are almost all customers like yourself, and any Adobe personel who do visit tend to focus on useability issues rather than bugs, etc. Fortunatley, your issue is already known to Adobe and is being investigated. However, it would still be helpful to report the issue on the forum that Adobe provides for bug reporting and feature requests. https://feedback.photoshop.com/topics/lightroom-classic/5f5f2093785c1f1e6cc40872

Likes

Translate

Translate
Adobe Community Professional ,
Jan 04, 2020 Jan 04, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Memory should be used, that's the whole point. Free memory is wasted memory (one of the oldest computer axioms). That doesn't make it a leak.

 

What happens if you now open Photoshop, and start up some GPU-intensive tool such as Select and Mask? Any problems?

 

I just tried this. The Quadro card in this machine only has 2GB, and VRAM usage stays at about 85% throughout. It never maxes out completely. Everything still works smoothly and instantly. 

 

The point I'm trying to make is that if you have performance problems, this is probably not the reason.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Advisor ,
Jan 04, 2020 Jan 04, 2020

Copy link to clipboard

Copied

no, the issue is 100% related. Lr consumes all available VRAM and doesn't release it for other applications. Using any other app which needs access to the GPU results in major performance issues and crashes.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jan 04, 2020 Jan 04, 2020

Copy link to clipboard

Copied

You should put bugreports at https://feedback.photoshop.com (same login as this forum). This forum is a user-to-user forum and basically no Adobe engineers frequent this but they do interact and answer to posts reporting issues at feedback.photoshop.com

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jan 04, 2020 Jan 04, 2020

Copy link to clipboard

Copied

And I agree with D_fosse that this is probably not a bug but expected behavior and likely not the cause of the problem you are having with performance.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Advisor ,
Jan 04, 2020 Jan 04, 2020

Copy link to clipboard

Copied

The issue popped up when they released the version which utilized the GPU when scrolling in the Grid. Performance had been fine prior and now Lr is essentially making VRAM unavailable to other apps. The issue was reported on day 1 which is why i'm claiming that months later, it's still an issue.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jan 04, 2020 Jan 04, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Is this windows specific? I run Classic for weeks at an end editing images, etc. and never shut it down. It just keeps running fine even though I launch photoshop, after effects and premiere while Lightroom is running. I completely agree with D_Fosse that it is normal for apps to use the GPU memory that they need and the graph above is not strange at all. This would not be something that would lead to crashing or instability. That is just not how modern memory management works. When another app request GPU memory, it will swap part of this out to the DMA or Shared GPU memory.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jan 05, 2020 Jan 05, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Same experience as Jao, on Windows 10.  No problems whatsoever, even under heavy load with several applications open.

 

As for the graph itself, I'll take another look when I get to work on monday. That machine has a Quadro P2000 with 5GB VRAM, so more directly comparable to your example.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jan 05, 2020 Jan 05, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I looked some more at this (although still on the 2GB Quadro P600; so not a lot of VRAM).

 

But the functional principle seems pretty clear. This is a dynamic and changing reallocation of VRAM according to immediate needs. Having Lightroom open along with PS, Ai, ID, Br, with varying amounts of documents open/active in each, shows that they are all using different amounts of VRAM depending on circumstances.

 

Total usage never exceeds 85% no matter what I do. But proportions vary, which is shown by closing out and reopening the different apps. If it was a leak, it would keep rising until it hit the ceiling at 100%. That never happens.

 

It might surprise someone to learn that Firefox tends to take a significant chunk. Even MS Word produces a clearly visible bump in the graph!

 

This is how memory management should work. The memory is in use the whole time, but shifted between the different apps.

 

And to be perfectly clear: everything worked smoothly the whole time. No performance issues in Lightroom or anywhere else. Files in Lightroom are 36-45 MP raws, so on the largish side.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Jan 06, 2020 Jan 06, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Now I got the chance to check this with the 5GB Quadro P2000.

 

Here's with Photoshop open, working on a number of big files:

GPU1b.png

 

And here I launch Lightroom and start working:

GPU2b.png

 

So no problem here. Lightroom uses an additional 0.5 GB VRAM and stays there. Actually I'm surprised it didn't use more. The picture is pretty similar to what I got with the 2GB P600, but with less total VRAM the graph looked more dramatic.

 

In the OP's case, I suspect a buggy driver, or possibly plugins/extensions if he has any.

 

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Advisor ,
Oct 27, 2020 Oct 27, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Can you try again, but this time develop about 10 images? There's no way that you can use Develop without it filling up the vram, so i think your original test might not have triggered the issue.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Oct 27, 2020 Oct 27, 2020

Copy link to clipboard

Copied

I just started having this problem when getting a new PC.  I had problems working in Premiere Pro for video editing because my PC could not handle the work load so I upgraded.  I went from a GTX 970 to an RTX 2070 Super 8GB.  Premiere Pro is a dream now, but Lightroom was running terribly.  It ran perfectly fine for me on my older, much slower system.  I noticed that my VRAM usage was nearly maxed out as soon as I enter the Develop Module and if not immediately, after a single 1:1 zoom it will be at 95% usage and stay that high without ever dropping.  This means that even trying to watch a YouTube video on my second screen while editing causes problems.  The video will start dropping frames or freezing for short intervals.  This is the exact same screen setup I had with my old PC.  I only switched the PC itself, all my other hardware is the same.  This is definitely an issue, maybe not a "bug" if they intend it to use all of your VRAM, but what if you want to do more than just use Lightroom on your PC at one time.  I like to watch YouTube while I get my work done.

 

I can run current games that are quite strenuous to run on my 4k monitor on ultra settings and have YouTube videos playing on my second screen at the same time and my system still runs better than with Lightroom open sitting idle.  I am quite familiar with computers and computer hardware and I have been building PCs for a long time.  I can assure you this is not user error.  I do not have this problem with any other piece of software.  

 

My proposed suggestion to Adobe would be to allow us to choose how much VRAM is allocated to Lightroom like we can choose our cache size.  Maybe the same for RAM for users having problems with their RAM being used up.  You can already restrict CPU usage through Task Manager in Windows 10 by limiting the number of cores Lightroom can use.

 

I did find that changing my graphics acceleration to "Use only for display" solves this issue if you want a bandaid for the short term.  It is a shame that I am stuck choosing between not using the GPU for image processing at all or not doing anything else GPU related on my PC at the same time.  Somewhere inbetween would be great.

 

Here are my scpecs in case anyone is curious (I should have no performance issues with this build, and it definitely should not be running slower than my on my old PC ran Lightroom if I turn on full graphics acceleration)

 

CPU: Intel i7-9700K overclocked @ 4.6GHz (with liquid cooling my temps stay in the 40-50C range so this is not the issue and I have stress and stability tested with a suite of different software and games)

RAM: 16GB @ 3000MHz Dual Channel

GPU: RTX 2070 Super 8GB (I have tried fresh installs of both the gaming and studio drivers with no change in Lightroom)

Hard Drive: 1TB M.2 NMVe

OS: Windows 10 with the current updates installed

 

Hopefully this helps anyone having this problem by knowing you can solve the VRAM issue at least by disabling the "Use GPU for image processing" option and restarting Lightroom.  If you don't have a solid procressor though, this may slow you down as well and it is a shame to waste a powerful GPU for doing graphical work.  I believe there is third party software that will allow you to restrict how much RAM a process can use if regular RAM is your issue.  I have not found any programs that allow you to restrict VRAM for a given process though.

 

Thanks for everyone's input and suggestions.  Hopefully Adobe will see people having this issue and come up with some kind of fix for us.

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Advisor ,
Oct 27, 2020 Oct 27, 2020

Copy link to clipboard

Copied

yes, i needed to use Premiere last week and it's 100% unusable if Classic has been open for more than a few minutes. And when i say unusable, i mean it's totally and completely unusable. We've been complaining about the problem for two years now and Adobe doesn't seem interested in acknowledging that this is a problem. Similar to how your machine will also become unusable when Exporting from Classic because it maxes out the processors and users can't set a limit there either...

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Oct 27, 2020 Oct 27, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Really wonder why some peeople have this issue and others don't. I constantly run Premiere at the same time as Classic and never seen any issues like described here. Much less beefy GPU with only 4GB of VRAM. Main machine is a 2018 MBP with a Radeon Pro 560X 4 GB GPU. I basically never quit Classic. It stays running for weeks usually only interrrupted upon needing to update OS or Classic itself.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Advisor ,
Oct 27, 2020 Oct 27, 2020

Copy link to clipboard

Copied

from what i understand, this is a Win10 issue. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Oct 28, 2020 Oct 28, 2020

Copy link to clipboard

Copied

"this is a Win10 issue"

 

Win 10 pro (still build 2004), Nvidia Quadro P2000/5GB

 

While I do consistently have VRAM usage pretty close to the ceiling at 95% or so, I just cannot see any problems with that. When other applications open and need VRAM, they get it. It's not as if Lightroom holds on to it if it's requested elsewhere.

 

GPU temperature is 40 degrees or so, no particular fan spinning. Everything is business as usual.

 

It drops if I turn off GPU for image processing - but, again, what's the problem with VRAM doing some actual work? In my book, this is how memory management is supposed to work. Free memory isn't doing anything, it could just as well not be there at all.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Advisor ,
Oct 28, 2020 Oct 28, 2020

Copy link to clipboard

Copied

>When other applications open and need VRAM, they get it.

That's issue right there. On some Win10 systems, Lr is not releasing the VRAM and it leads to a ton of problems. And this is exactly what we've been trying to get a response to. We've been documenting and filing bug reports on the other forums and haven't received any meaningful feedback. My job is using Adobe apps all day, every day, 5-7 days a week, and i can't get my work done efficiently when Classic is open.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Oct 29, 2020 Oct 29, 2020

Copy link to clipboard

Copied

OK, now I have found a piece of quite annoying behavior resulting from this high VRAM usage:

 

If I "Edit in Photoshop" multiple images, and then close them out from Photoshop as I no longer need them (saved or otherwise) - then they don't just disappear immediately. Instead they hang there for a full second, not showing the original image, but the same portion of whatever application lies "under" it on my desktop.

 

It suddenly occurred to me that this had to be video card related, and why would the video card need to "remember" this? It looks like clearing memory.

 

And sure enough, if I disable "Use GPU for image processing" this goes away. As does the high VRAM usage.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Advisor ,
Oct 27, 2020 Oct 27, 2020

Copy link to clipboard

Copied

Win 10, I7 8700K, GTX 970 4GB VRAM, 64GB RAM

Start LrC V9.4, develop module VRAM at about 1.5GB VRAM in use

Start Premier Pro 2020, import video and move to editing panel, start play - VRAM goes up to a little over 2GB.

Start export in PP - Adobe Media Encoder starts VRAM goes up to about 3GB

Go back to LrC V 9.4, develop about 6  images - VRAM usage goes up to 3.6GB. Upon completion of develop activity, VRAM usage goes down to 3.0GB

On completion of AME encoding and PP playback, VRAM stays at 3GB.

The Still images are DJI P3P Drone 12MP and the video is DJI 4K video.

Kenneth Seals

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Feb 07, 2021 Feb 07, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Same issue: Lightroom uses almost all VRAM and causes Photoshop GUI to lag. For instance opening a new document, the new document initialy shows a part of a previously opened photograph, and zooming is slow. Or starting a filter (NIK) is also very slow - Photoshop even briefly shows status 'Not responding' in the process list - etc. It starts when switching to the Developer module in Lightoom.

 

During the last 1,5 years I kept my nvidia drivers up to date (use the Studio driver) and this issue also occurred with my previous GPU. If I close Lightroom the issue goes away and I can see Photoshop start to use more VRAM, especially when starting a filter like NIK. I'm keeping my Win 10 up to date, run one 4K screen (@10 bit and 98Hz), have a reasonable fast cpu (AMD 5950X) and there are no page-outs, event viewer errors or other suspicious messages. 


 


 

Would be nice if Lightroom had a 'Let Photoshop Use: xxxx MB (xx%)'-like setting to cap VRAM usage. I'm all for maximizing hardware usage, but not when it starts to impact performance of other programs, in this case Adobe's own Photoshop.

Also, using 22GB of VRAM seems rather unnecessary - Lightroom wasn't noticably different with my previous 8GB GPU (of which Lightroom used about 7GB, of course). 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Feb 08, 2021 Feb 08, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Oh, some extra info: once Lightroom is closed or has otherwise let go of VRAM (which it seems to do after some time of inactivity or after a pc sleep/wake cycle), Photoshop performance is no longer impacted. To my understanding this is because Photoshop now can use VRAM more freely. 

 

 

As you can see, Dedicated GPU memory for Photoshop has increased, most likely due to Lightroom not hogging the bulk of it anymore.

 

Note: I also keep LR and PS fully up to date via Creative Cloud.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Feb 08, 2021 Feb 08, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Participants in this forum are almost all customers like yourself, and any Adobe personel who do visit tend to focus on useability issues rather than bugs, etc. Fortunatley, your issue is already known to Adobe and is being investigated. However, it would still be helpful to report the issue on the forum that Adobe provides for bug reporting and feature requests. https://feedback.photoshop.com/topics/lightroom-classic/5f5f2093785c1f1e6cc40872

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Feb 08, 2021 Feb 08, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Thanks for the tip, will do 🙂 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Advisor ,
Feb 08, 2021 Feb 08, 2021

Copy link to clipboard

Copied

The main issue here is that it's been more than a year (two now, i think) and nothing has been done to address this issue. I personally cannot get my work done in other Adobe apps if Classic is open. I consider this to be a major issue, but there's been a deafening silence across all channels.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
May 04, 2021 May 04, 2021

Copy link to clipboard

Copied

It's been 3 years for me... 3 years and 2 completely different computers. I could excuse the issues with the last computer as it was an older model, but this latest one is a ThreadRipper system with 28 cores and 48 threads! I have 128gig of RAM! It should be burning through photos like they're nothing. AND it does... for the first 10 minutes. Then it slows to a crawl as its RAM (BOTH CPU and GPU) is being sucked up and eaten. I am at my whits end. I've been calling Adobe for the last 3 years. Everytime I call they deny there is any problem, tell me I'm wrong even when I show them posts just like this one, tell me I need to reinstall LR (AGAIN AND AGAIN) "because there must be something wrong with the install" and this last time when I went through all of this with them and finally refused to reinstall, they hung up on me. 

I'm looking for alternatives to use to edit my photos. I am a Professional and go through tens of thousands of photos a week. I can't keep restarting LR every 10 minutes.   

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
    • 1
    • 2