• Global community
    • Language:
      • Deutsch
      • English
      • Español
      • Français
      • Português
  • 日本語コミュニティ
    Dedicated community for Japanese speakers
  • 한국 커뮤니티
    Dedicated community for Korean speakers
Exit
1

Adobe Illustrator menus and toolbars randomly stop working on macbook pro

New Here ,
Feb 17, 2024 Feb 17, 2024

Copy link to clipboard

Copied

I changed my computer to a MacBook Pro M3, running Sonoma 14.3.1. All software is up to date.

Adobe Illustrator is not working properly; the toolbar decides to stop working out of nowhere, as does the top menu. If I minimize the screen and start using it again, there's a 50/50 chance it will stop working. I use a Wacom Intuos Pro; I thought that might be the culprit, but no, same issues without it. I'm losing so much time just trying to make it work again... please help. 

TOPICS
Bug , Tools

Views

102

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe
Adobe Employee ,
Feb 19, 2024 Feb 19, 2024

Copy link to clipboard

Copied

Hello @Renderlines,

We understand that encountering technical issues can be frustrating. Would you mind trying to run Illustrator under a different administrator account (Windows / macOS) and checking if it helps? Also, try manually removing and reinstalling the Wacom drivers (https://adobe.ly/3uux4sp) and sharing your observations.

If the problem persists, kindly share more details, like the exact version of the Illustrator and a screen recording of the problem (https://adobe.ly/3UJNRSK), so we can investigate this further.

Looking forward to hearing from you.

 

Thanks,

Anubhav

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Expert ,
Feb 19, 2024 Feb 19, 2024

Copy link to clipboard

Copied

LATEST

Has this always been this way since changing your computer? have you tried resetting your Illustrator prefs?

 

Did you update your Wacom driver?  Do you have any virus protection software that might be conflicting? Maybe your OOBE is corrupt.

 

OOBE RESET MAC  

  1. Quit the Creative Cloud desktop app  (100% you must do this)
  2. The \Users\<user folder>\Library\ is hidden by default for macOS 10.7 and above. Option click on the GO in the mac finder to reveal the Library folder.
  3. /Users/<user folder>/Library/Application Support/Adobe/OOBE
  4. Delete all the files within the OOBE folder, but do not delete the folder itself.

 

 

 

Try booting in safe mode, then go back to normal mode. It does some repairs in safe mode that fixed issues like this in the past.

 

 

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines