Copy text from outside Illustrator and pasting it in adding a special character at the end

Explorer ,
Aug 04, 2021 Aug 04, 2021

Copy link to clipboard

Copied

In the last two days something has changed.  I copy/past a lot of text from the internet into Illustrator.  Now I get the text I copy but at the end of the line there's an "X" in a box.  It doesn't print but shows up within the art.  I have to manually hightlight and delete it each time...very time consuming.  But if I grab the text tool, click and then hit paste, the X is not there.  This only happens with I directly paste into Illustrator without using the text tool.  So frustrating!  Any help is appreciated. TheX.jpg

 

{Renamed by MOD}

TOPICS
Bug

Views

1.1K

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines

correct answers 2 Correct answers

Explorer , Aug 05, 2021 Aug 05, 2021
FYI, a rollback to version 25.3.1 has fixed the issue!  Thank you all for your input!

Likes

Translate

Translate
Adobe Community Professional , Aug 06, 2021 Aug 06, 2021
FYI, this is a confirmed bug that Adobe is aware of.

Likes

Translate

Translate
Adobe Community Professional ,
Aug 04, 2021 Aug 04, 2021

Copy link to clipboard

Copied

@AdamFreeland73 Yes, that is strange. Can you please give us more information so we can help you figure out what is going on? What troubleshooting steps have you tried so far? What is your OS and exact version of Illustrator? If this method only changed in the last two days, could it be because you updated to the latest version of Illustrator (v25.4.1)? If you roll back to an earlier version, do you still get the extra character on paste? Have you checked your Preferences > Clipboard Handling to see if "Paste text without formatting" is checked? Have you reset your preferences and relaunched? If none of this helps, where you are copying the text from (the internet is a big place!)? From regular text on a web page or from a table or spreadsheet?

 

JainLemos_0-1628114164286.pngH

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Aug 04, 2021 Aug 04, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Sorry for being so vague, my first time posting to the community as I
usually figure these things out in my own. I’m using newest version of AI,
I think it updated Monday. Windows 10. I’m copying from any page using
Google Chrome. I grab the text I need and paste into my layout or design.
I’ve looked over all my preferences and nothing has changed that I can
see. I’ve used AI for almost 20 years and this is the first time I’ve been
stumped. --
Adam



[ private informations removed by moderator for security reasons ]

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 04, 2021 Aug 04, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hi Adam, no worries. I'd try a rollback to the earlier version if you are stable there and see if that fixes the problem. If it does, then vote for a fix and log this as a bug here: Copy & Paste not always working - randomly – Adobe Illustrator (uservoice.com) You can also search for other posts with the copy and paste topic to see if there is something closer to your exact situation.

 

Is this only an issue with Illustrator (i.e., c/p is fine in other Adobe applications like Photoshop or InDesign; or any other text application like Word or Outlook)? Is it happening with any .ai document you paste into? If you open a new document and paste random text there, does the extra character come in?

 

Contact Adobe by phone or chat and they can possibly help you figure it out. They will no doubt ask to you to reinstall and reset your preferences first.

 

Online Chat: https://helpx.adobe.com/contact.html?rghtup=autoOpen (type "agent" to get a live person)
Phone: Monday–Friday, In the US 24 hours per day: https://helpx.adobe.com/contact/phone.html

 

Final thoughts: When is the last time you shut down everything and did a full boot of your system (not a restart)? Sometimes that clears things out that were working before. When is the last time you ran the Windows Disk Cleanup tool? A lot of temporary files accumulate over time. If you used copy and paste a lot, you may need to clear your clipboard. Do a search for "methods to clear clipboard in Windows 10." Maybe someone else will come along who has some more ideas. Fingers crossed this gets fixed for you soon.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 04, 2021 Aug 04, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Hi @AdamFreeland73 

 

Most likely the X in the box respresents a character that is not supported in the typeface you are using.

https://support.microsoft.com/en-us/topic/why-does-some-text-display-with-square-boxes-in-some-apps-...

 

~ Jane

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 04, 2021 Aug 04, 2021

Copy link to clipboard

Copied

@jane-e, good point. I thought of that but Adam said, "But if I grab the text tool, click and then hit paste, the X is not there." Would the typeface not support the character in one c/p method over another? I'm still thinking it could be a function of c/p in Windows or the setting to paste without formatting. Or a bug!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Aug 04, 2021 Aug 04, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I’ll try a rollback tomorrow when I get back to the office. --
Adam Freeland

 

[SECOND NOTICE:]

[ Private informations removed by moderator for security reasons. Please remove signature lines from email replies. ]

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 04, 2021 Aug 04, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Interesting. (Windows 10 Pro; Illustrator 25.4.1) To test this a bit more, from New > Print > Template offerings, I downloaded and opened the "Camping Postcards Layout." I copied the text "download" from a random web page. It came in with the extra character at the end. I made sure I only copied the characters and no extra spaces. Just as @AdamFreeland73 indicated, if I use a text box first and then paste, no extra character appears. When I originally tried this in another document (with only a few simple shapes and no other text), it pasted normally. @jane-e can you test this on your end when you have time? Maybe if there are other fonts in use on the document there is a problem? But that doesn't really make sense if the option "Paste text without formatting" is checked in preferences.

 

JainLemos_0-1628118359711.png

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 04, 2021 Aug 04, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I cannot replicate this and am not getting a box.

  • Google Chrome: Version 92.0.4515.131 
  • Illustrator: 25.4.1
  • macOS: Catalina 10.15.7

 

I copied from Chrome and pasted to Illustrator three ways:

  • Selection tool
  • Type tool: click an insertion point
  • Type tool: drag a frame

 

Maybe it's a Windows bug?

 

~ Jane

 

 

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Aug 05, 2021 Aug 05, 2021

Copy link to clipboard

Copied

FYI, a rollback to version 25.3.1 has fixed the issue!  Thank you all for your input!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 05, 2021 Aug 05, 2021

Copy link to clipboard

Copied

No problem .... I also rolled back and it's working fine. We will report this as a bug. Thank you for bringing it to our attention.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 05, 2021 Aug 05, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Thanks, Jane! Good to know it's not happening for you. Looks to be a new version bug, apparently only in Windows. I also rolled back and the problem is gone. Hopefully, we'll get some more Windows users to weigh in to see how isolated it is!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 06, 2021 Aug 06, 2021

Copy link to clipboard

Copied

FYI, this is a confirmed bug that Adobe is aware of.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Aug 13, 2021 Aug 13, 2021

Copy link to clipboard

Copied

thanks Jane, how do you rollback to a previous version? the bug is not a big deal, as long as i am aware of it.

Paul

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Aug 13, 2021 Aug 13, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Very simple.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Aug 13, 2021 Aug 13, 2021

Copy link to clipboard

Copied

You're welcome! From your Creative Cloud desktop app, on the Illustrator line, click on the three-dot menu at the far right to see the link to "Other versions." Yea, if you read our original thread you'll see this one really had us scratching our heads at first!

 

JainLemos_0-1628887892052.png

 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Oct 26, 2021 Oct 26, 2021

Copy link to clipboard

Copied

So, after a couple of months skipping updates to Illustrator, I rolled the dice and updated today.  We still have the same issue!!!  Now I cannot locate the version I was previously using, I can only get back to (25.4.1) which still has the issues.  So frustrating!  So I guess you all need to SAMEISSUE.jpgkeep scratching your heads, LOL.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Oct 26, 2021 Oct 26, 2021

Copy link to clipboard

Copied

it amazes me...the bug has been in existence since August, and still no fix...one of these days..its going to cost me a lot of money because, i am going to forget to delete the character.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Oct 27, 2021 Oct 27, 2021

Copy link to clipboard

Copied

It is very annoying.  I was hoping after several updates it would have been taken care of.  I don't belive the extra character actually prints, just shows up in your design.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
New Here ,
Oct 27, 2021 Oct 27, 2021

Copy link to clipboard

Copied

you are correct , it does not print, i did not know that

thanks for the tip!

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Nov 04, 2021 Nov 04, 2021

Copy link to clipboard

Copied

This bug showed up for me when I copy text from the fill color dialog box.  I make a few boxes and use the eyedropper tool to fill them with colors from the customer art.  Then I copy the web safe RGB text values from the dialog box and paste that, as text, onto the art board.  In the last version it has begun to paste a little X appended to the value, which I manually delete.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Community Professional ,
Nov 04, 2021 Nov 04, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I cannot reproduce that.

 

Are you sure you are not running some extension that messes with the clipboard?

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Nov 04, 2021 Nov 04, 2021

Copy link to clipboard

Copied

Nothing running out of the usual.  I've used different browsers too. The only fix was rolling back a version.  I wish I had just kept skipping updates now.  I cannot roll back to the version that worked, no longer showing up on my adobe.  

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Community Beginner ,
Nov 04, 2021 Nov 04, 2021

Copy link to clipboard

Copied

I am not running any extensions or clipboard management software that I know of.

 

Here is a video that shows the glitch.  I am using Windows CTRL+C within the dialog box and CTRL+V on the artboard with the selection tool active.

 

https://youtu.be/3upt2dr-oDg

 

I will also attach the video screen cap.  It's very small.

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Nov 04, 2021 Nov 04, 2021

Copy link to clipboard

Copied

That's it!  So annoying and hard to believe it hasn't been addressed by Adobe yet. 

Likes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines