Welcome Dialog

Welcome to the Community!

We have a brand new look! Take a tour with us and explore the latest updates on Adobe Support Community.


Lightroom: Doesn't work with Japanese IME

1 Vote
Explorer ,
Dec 01, 2016 Dec 01, 2016

Copy link to clipboard

Copied

Lightroom completely ignores the Microsoft IME for Japanese typing on a qwerty-keyboard.

Normally one should be able to type in hiragana or katakana by typing in the characters as if romanized. The IME then converts them to kanas in automatically and suggests kanji. That's how in works in every application... Except Lightroom.

In Lightroom, you can only ever enter alphabetic characters on a qwerty-keyboard. It doesn't seem possible to enter hiragana at all, with the Japanese IME enabled, active and working beautifully in every other application.

First, I'd like to know why Lightroom ignores the IME.

Secondly, please fix this VERY soon. This is a real crapjob for Japanese customers. And whomever incidentally has to enter some japanese text into their descriptions, such as myself.

Tested on Lightroom 6.7 on Windows 10. UK English display language, UK English locale, Japanese IME on a Lenovo T450s laptop with US keyboard layout.
Bug Unresolved
TOPICS
Desktop

Views

18

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
4 Comments
Adobe Employee ,
Dec 02, 2016 Dec 02, 2016

Copy link to clipboard

Copied

Hi Saly,
We are looking into this issue.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Dec 07, 2016 Dec 07, 2016

Copy link to clipboard

Copied

We have verified the issue on ENU Win 10 andJPN Win 10 OS with both LR6.7 GM build 1090788 and LR6.8 build 1099473. The reported problem cannot be reproduced on all of them. Hiragana and katakana characters can beentered and saved when enter alphabetic characters on a qwerty-keyboard withJPN Microsoft IME to create Collections/New Keyword Tag and add Page Text on LR.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Explorer ,
Dec 12, 2016 Dec 12, 2016

Copy link to clipboard

Copied

I don't understand how you came to that conclusion. I enabled Japanese input, switched over to Lightroom, focused a text input, and... nothing. Just QWERTY typing and no kana's. Even though in the notification area I could clearly see it being enabled, and it was working fine in every other application.

What did you do extra to get it to work? Was there a reboot (of the system, of Lightroom) involved, or a logout/relogin?

Or, did it only work in the New Keyword and Create Collection dialogs? Because I, for one, was only testing it with the Caption/Title (and other text-)fields in the metadata pane on the right hand side.

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines
Adobe Employee ,
Dec 12, 2016 Dec 12, 2016

Copy link to clipboard

Copied

LATEST
Can I have your email address so that I can send you the screenshots and guide you through the steps? or you can email me directly at rlu@adobe.com. thanks!

Votes

Translate

Translate

Report

Report
Community guidelines
Be kind and respectful, give credit to the original source of content, and search for duplicates before posting. Learn more
community guidelines